המדינה שוב "קונסת" משתתפי הכשרות מקצועיות
המדינה שוב "קונסת" משתתפי הכשרות מקצועיות
חידוש הקיזוז של 30% מדמי האבטלה למשתתפים בהכשרות מתרחש אף שהצעד עלול לחבל במאמץ הלאומי לשדרוג מיומנויות בקרב מובטלים
ביטוח לאומי חזר לנכות 30% מדמי האבטלה למשתתפים בהכשרות המקצועיות. זאת, על אף הסכמת הקואליציה להאריך את החוק שמבטל את הקיזוז. למרות הדחיפות, החקיקה התקדמה לאט מאוד, וכך חודש הקיזוז. לפחות בינתיים.
חידוש הקיזוז מתרחש אף שזרוע העבודה של משרד הכלכלה, האחראית על ההכשרות המקצועיות, הזהירה כי הקיזוז עלול לחבל במאמץ הלאומי לשדרוג המיומנויות המקצועיות של מובטלים. אמנם הגורם שמקזז את הסכום מדמי האבטלה הוא ביטוח לאומי, אבל האחריות היא כמובן של הממשלה - שכשלה בהעברת חקיקה מהירה להסדרת הנושא.
חוק ביטוח לאומי קובע כי מובטל שמופנה להכשרה מקצועית מאבד 30% מדמי האבטלה שלו - כנראה כדי לא לעודד השתתפות בהכשרות מקצועיות שאין בהן צורך. הקיזוז בוטל בימי הקורונה כדי לעודד הצטרפות של מובטלים להכשרות מקצועיות, אך הביטול נקבע בכל פעם בהוראת שעה (חוק זמני), וביוני הוארך ביטול הקיזוז רק עד סוף 2021. ביטוח לאומי דרש לבטל את הקיזוז כליל, אבל משרד האוצר לא הסכים.
בעקבות הלחץ הציבורי, הקואליציה העבירה בסוף דצמבר בקריאה טרומית הצעת חוק פרטית של יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ אפרת רייטן־מרום (העבודה), שמאריכה את תוקף ביטול הקיזוז עד סוף 2022. גם שר האוצר אביגדור ליברמן הביע בתשובה לשאלת "כלכליסט" תמיכה בביטול הקיזוז. ואולם למרות הדחיפות שמחייבת ההצעה, רק ביום שני שעבר היא אושרה בקריאה ראשונה. לאור הפקק בחקיקה שיוצרים הפיליבסטרים של האופוזיציה, יש חשש שלא יספיקו להעביר את ההצעה עד לסוף כנס החורף של הכנסת ב־9 במרץ - ואז הדבר יידחה עד אחרי פסח.
רייטן־מרום אמרה בתגובה כי היא מתחייבת שהצעת החוק תעבור עוד בכנס החורף. לדבריה, "סוף סוף הצלחנו להעביר בקריאה ראשונה את ההצעה שלי. במשך החודשיים וחצי שעברו מאז אושרה בקריאה טרומית, התרעתי בפני הנהלת הקואליציה שלא ייתכן שלא תינתן דחיפות לקדם אותה במליאה". היא מוסיפה כי ההצעה תעלה לדיון בוועדה בראשותה כבר בימים הקרובים להכנה לקריאה שנייה ושלישית. "בכל מקרה, אעמוד על כך שיוחזר הניכוי באופן רטרואקטיבי למי שנפגעו לו דמי האבטלה בתקופה הזאת", מצהירה רייטן־מרום.
ממשרד האוצר נמסר כי "מדובר בהצעת חוק פרטית שהמשרד לא התנגד לקידומה ונמצאת על שולחן הכנסת". בזרוע העבודה של משרד הכלכלה בחרו לא להגיב והפנו לביטוח לאומי.
טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, המובילה שותפות של 50 ארגונים למען הכשרה מקצועית, מסרה: "אנו שמחים שעברנו עוד שלב בדרך לביטול העונש על מפוטרים שמשתתפים בהכשרות מקצועיות. צר לנו שתהליך החקיקה נמשך זמן ארוך מדי, על חשבון המובטלים, ומקווים כי היא תושלם בתוך ימים ספורים".
מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "נשמח לתת שירות ולבצע את החוק. לשם כך, צריך שהחוק יעבור בכנסת".