סגור

הישג לקיבוצים ולמושבים: יבוטל סעיף החוק שמגדיל את המיסוי על חבריהם

ל"כלכליסט" נודע כי רשות המסים תוציא מתזכיר החוק את הסעיף שביקש להגדיר חברים באגודה שיתופית חקלאית כ"שותפים מוגבלים", ומשמעותו שהרווחים המחולקים לחברים נחשבים להכנסה פסיבית וחייבים במס של 30% לפחות

רשות המסים תוציא מתזכיר חוק "מיסוי שותפויות" במסגרת התוכנית הכלכלית את הסעיף שביקש להגדיר חברים באגודה שיתופית חקלאית כ"שותפים מוגבלים", כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בסעיף שהדאיג מאוד את התנועה הקיבוצית ואת תנועת המושבים, שכן היו לו השלכות מיסוי משמעותית על הקיבוצים ועל היישובים.

כיום נהנים חברים באגודה שיתופית חקלאית מכך שכל החברים מוגדרים כשותפים, וכשהם חולקים ברווחים המשותפים של הקיבוץ, כל אחד מחברי האגודה החקלאית משלם לפי מדרגת מס ההכנסה שלו. רשות המסים ביקשה לשנות את המצב ולקבוע כי הרווחים המחולקים לרווחי האגודה ייחשבו כהכנסה פסיבית, והכנסה פסיבית חייבת בשיעורי מס גבוהים יותר, המתחילים ב-30%. להערכת גורמים בקיבוצים, משמעות המיסוי של הצעד הזה היתה עשויה להגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה.
1 צפייה בגלריה
הפגנת החקלאים בצומת גילת
הפגנת החקלאים בצומת גילת
הפגנת החקלאים בצומת גילת
(ynet)
מזכיר התנועה הקיבוצית ניר מאיר אמר ל"כלכליסט" על הצעת החוק: "מי הם בכלל שהם יגדירו מה זה חבר קיבוץ? זו לא שאלה של כסף בעיניי, זו זכות ההגדרה העצמית. הקיבוצים הם חיה נדירה, בכל העולם מגנים על חיות נדירות, במדינת ישראל לא מפסיקים לנסות להרוג את הקיבוצים".
הצעת החוק הזו פורסמה לפני הצהרתם של השרים אביגדור ליברמן ועודד פורר על הרפורמה בחקלאות ופתיחת היבוא החקלאי, וכך יצא שהחקלאים בישראל חשו כי גזרות משרד האוצר מופנות דווקא אליהם, ועוד בממשלה שבה חברות המפלגות שלהן הם הצביעו. בשל הלחץ הפוליטי נאלצו ברשות המסים לוותר על הסעיף הזה.
עם זאת, בשעה זו ממשיכים החקלאים להפגין בקריית הממשלה בירושלים, כשהמסר העיקרי בהפגנה הוא כי האשמות בעליית מחירי הפירות והירקות הן רשתות השיווק. זאת אף שבדיקת רשות התחרות העלתה כי פערי התיווך אינם חריגים, ושר האוצר הצהיר היום כי הוא ימנה צוות נוסף לבדיקת פערי התיווך.
משיחות עם מובילי המאבק החקלאי עולה כי בשלב זה הם מפעילים את כל הלחץ כדי שסעיף זה ייצא מחוק ההסדרים, ולכן הם אינם נכנסים לדיונים ענייניים על פרטי הרפורמה. ככל שהם יראו כי הרפורמה אכן מתקדמת בכנסת, הם יעברו לדרוש דרישות קונקרטיות, ובהן הגדלת גובה התמיכה הישירה, מבנה דיפרנציאלי לתמיכה, סבסוד למים ומניעת הרפורמה בשירותים להגנת הצומח.
מלבד שני הצעדים הללו, הקיבוצים והמושבים התרעמו מאוד על שני צעדים נוספים בעולם הנדל"ן. הצעד הראשון הוא החזרת הוותמ"ל לפעילות באופן שלטענתם פוגע בשטחים פתוחים וחקלאיים; והצעד השני הוא שייאלצו לשלם את מלוא המחיר על הקרקעות שהם יכולים לרכוש בפטור ממכרז. זאת בשונה מהמצב כיום בו הם משלמים 91% בלבד משווי הקרקעות הללו.
לדברי מזכירות התנועה הקיבוצית, הסעיף הורד מהתוכנית הכלכלית שהוצמדה לתקציב המדינה, תודות למאמץ גדול של סיעת יש עתיד, בראשות ראש הממשלה החליפי ושר החוץ, יאיר לפיד, ותוך עבודה אינטנסיבית של מנכ"לית משרד ראש הממשלה החליפי, נעמה שולץ.