יו"ר לשכת עורכי הדין: "קיצור ההתמחות אינו הפתרון לקשיים שנוצרו בעקבות המלחמה"
יו"ר לשכת עורכי הדין: "קיצור ההתמחות אינו הפתרון לקשיים שנוצרו בעקבות המלחמה"
שר המשפטים מקדם תזכיר חוק שיקצר, בהוראת שעה, את תקופת התמחות עורכי הדין משנה וחצי לשנה, עד סוף 2025. בלשכת עורכי הדין מאשימים כי הדבר נעשה ללא התייעצות איתם ועם הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים. יו"ר הלשכה: "נציע תיקונים שיאפשרו את המשך ההכשרה האיכותית של המתמחים"
בלשכת עורכי הדין נדהמו ביום חמישי בערב לגלות על פרסומו של תזכיר החוק שיזם שר המשפטים יריב לוין (ליכוד) "מעל הראש" שלהם וללא תיאום והתייעצות עמם, לקיצור משך התמחות עורכי הדין משנה וחצי כיום לשנה בלבד.
מדובר בהוראת שעה, בצל המלחמה, לתיקון חוק לשכת עורכי הדין, לפיה מי שהתחילו את ההתמחות שלהם בין 1 באפריל ל־31 באוגוסט השנה — יסיימו אותה בסוף אוגוסט 2024, כך שקיצור ההתמחות שלהם ייעשה באופן מדורג; ומי שהחלו את ההתמחות מ־1 בספטמבר ואילך — יסיימו אותה בתוך שנה. תוקף הוראת השעה יהיה עד ל־31 בדצמבר 2025. כלומר: קיצור ההתמחות לשנה בלבד יחול על כל מי שיתחיל אותה בתוך התקופה הזו.
בלשכת עורכי הדין, שמתנגדת לקיצור ההתמחות מחשש להצפת השוק בעורכי דין ופגיעה בטיב ההכשרה ואיכות עורכי הדין החדשים, רואים ביוזמה של לוין מחטף ציני ופופוליסטי תוך ניצול מצב המלחמה. זאת כדי לחלק תופינים ולזכות בהון פוליטי ובקרדיט קצר טווח, על הקלה ברף הכניסה למקצוע.
בנוסף, אף שמדובר בהצעת חוק מטעם הממשלה, בניגוד למקובל היא גובשה ללא מעורבות של הגורמים הרלבנטיים במשרד המשפטים כמו מחלקת ייעוץ וחקיקה או הפרקליטות, שהיא אחד המעסיקים הגדולים של מתמחים, שהופתעו גם הם מהמהלך. לראיה — את תזכיר החוק הפיצה לשכת לוין ולא משרד המשפטים, ונעדר ממנו קרדיט למחלקת ייעוץ וחקיקה — זאת למשל בשונה מתזכיר חוק אחר שאישר לוין להפיץ במקביל להערות הציבור בנוגע להארכת תקופת התיישנות על תביעות אזרחיות.
ב־2017 בתקופת כהונתה של איילת שקד כשרת המשפטים עבר החוק שהאריך את תקופת ההתמחות של עורכי הדין משנה לשנה וחצי. אחת הביקורות כעת על לוין היא שהוא מנסה להחזיר את המצב לקדמותו ולקצר שוב את ההתמחות, ללא עבודת הכנה מקצועית מקדימה עם הגורמים הרלבנטיים במשרד המשפטים ובלשכת עורכי הדין. עם זאת, בלשכה החליטו בינתיים שלא לצאת למתקפה חזיתית מול לוין אלא לנסות להשפיע עליו לשנות את עמדתו. ל"כלכליסט" נודע כי הלשכה נעזרת מאחורי הקלעים בשיחות באמצעות "מתווך" — מנכ"ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד.
יו"ר הלשכה עו"ד עמית בכר אמר ל"כלכליסט" כי "הצעת החוק הוכנה ללא התייעצות ולמיטב ידיעתנו ללא שיתוף הגורמים הרלבנטים במשרד המשפטים. קיצור ההתמחות אינו הפתרון לקשיים שנוצרו עקב המלחמה.
"בעבודה משותפת עם משרד המשפטים והשר נציע את התיקונים שיאפשרו גם את פתרון הבעיות וגם את המשך ההכשרה האיכותית של המתמחים כדי לשמור על הרמה הגבוהה הנדרשת של מקצוע עריכת הדין, שהעוסקים בו אחראים ישירות לשמירה על זכויותיהם של כלל אזרחי ישראל".
תזכיר החוק כולל נדבך נוסף והוא הרחבת הנסיבות שבעטיין יכול מתמחה להיעדר בתקופת התמחותו מבלי שהיעדרות זו תפגע ברציפות ההתמחות שלו. כיום כללי לשכת עורכי הדין מאפשרים היעדרות של עד 30 יום, כאשר ימי היעדרות מעל מכסה זו גוררים את הארכת ההתמחות.
בתזכיר מוצע לקבוע שהיעדרות מתמחים מסיבות הקשורות למלחמה ולפעולות האיבה בתקופה שמ־7 באוקטובר ועד ל־7 בינואר 2024, לא תיחשב במניין ימי ההיעדרות ולא תפגע ברציפותה. הוראה זו מתייחסת לקבוצות אוכלוסייה שונות המפורטות בהצעת החוק, למשל בני משפחות של חטופים, נעדרים, חללי צה"ל וכו', מתמחים הגרים ביישובים שפונו, מתמחים שהוצאו לחל"ת בשל פעולות המלחמה ועוד. היות שכרגע עוד לא ברור מתי תסתיים המלחמה, ההצעה מאפשרת לשר המשפטים, באישור ועדת החוקה בכנסת, להאריכה בעד חצי שנה נוספת.
גם בסוגיית הפתרון לימי ההיעדרות המותרים בהתמחות, לוין עוקף את הלשכה שקידמה עוד קודם במועצה הארצית יוזמת חקיקה שביקשה להגדיל את מכסת ימי ההיעדרות המותרים בהוראת שעה, כפי שפורסם בשבוע שעבר לראשונה ב"כלכליסט". יוזמת הלשכה דרשה את חתימת לוין, אולם הוא העדיף לפרסם תזכיר חוק מטעמו, שגם בסוגיה זו מציע הצעה רחבה יותר, ללא מגבלה על מכסת ימי ההיעדרות בתוך תקופת הלחימה.
לוין לא הגיב לפניית "כלכליסט".