סגור
רה"מ בנימין נתניהו ויו"ר ש"ס אריה דרעי
רה"מ בנימין נתניהו ויו"ר ש"ס אריה דרעי (צילומים: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר)

לאחר שהבין שאין לו רוב - נתניהו הסיר את חוק הג׳ובים לרבנים מסדר היום

רה"מ החליט להסיר את חוק הרבנים מסדר היום של ועדת החוקה שהיתה אמורה להצביע עליו הבוקר לקריאה ראשונה, זאת אחרי שקיים התייעצויות עם ראשי רשויות מקומיות שהביעו התנגדות נחרצת לחוק

רה"מ בנימין נתניהו החליט הלילה להסיר את "חוק הרבנים" מסדר יומה של ועדת החוקה, שאמורה היתה להצביע עליו הבוקר לקריאה הראשונה. נתניהו נקט בצעד זה לאחר שקיים התייעצויות עם ראשי רשויות מקומיות שהביעו התנגדות נחרצת לחקיקת חוק.
יתירה מכך, התנגדותם של ראשי הערים, וח"כים נוספים בליכוד גרמו לביקורת ציבורית וקידומו של החוק עלול היה להגביר את המחאה הציבורית ברחובות
במערכת הפוליטית אומרים כי לנתניהו התברר לא רק הנזק הציבורי האדיר בקידום החוק, אלא, שאין לו רוב להעברתו בוועדת החוקה וקידומו עלול היה לגרום למשבר קשה בתוך הקואליציה שעשוי היה לדרדר אותה לפירוקה.
גם לאחר החלפתם אמש של 2 הח"כים בוועדה המתנגדים לחוק: משה סעדה וטלי גוטליב (ליכוד) באופיר כץ וצגה מלקו (ליכוד) אין לקואליציה רוב בוועדת החוקה. בוועדה 16 ח"כים מהם 9 לקואליציה ו-7 לאופוזיציה . מאחר שיו"ר סיעת עוצמה יהודית ח"כ יצחק קרויזר מתנגד אף הוא לחוק אזי התברר שבוועדה תומכים בו רק 8 מהקואליציה מול 8 מתנגדים: קרויזר ועוד מהאופוזיציה. הניסיונות להניע את רע"מ להיעדר מההצבעה כדי להשיג רוב של 8 בעד מול 7 נגד (בהעידרות רע"מ) לא צלחו וגם היו גורמים נזק פוליטי לנתניהו בכך שהוא יחד עם יו"ר ש"ס אריה דרעי משתפים פעולה עימה.
מוקדם יותר התברר לנתניהו שקידום החוק גורם למשבר עם יו"ר עוצמה יהודית השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - שהיתנה תמיכתו במינויו לחבר בקבינט המצומצם שמקבל החלטות לגבי המלחמה, בו משתתפים נתניהו, גלנט, רון דרמר ואריה דרעי. בלי 6 המנדטים של עוצמה יהודית אין רוב לחוק גם במליאת הכנסת. לאחר הודעתם של גוטליב וסעדה כי יתנגדו לחוק, בתוספת התנגדות עוצמה יהודית נותרו רק 56 תומכים בחוק. אליהם צפויים היו להצטרף במליאה כבר בקריאה הראשונה גם הח"כים אלי דלל ועמית הלוי (ליכוד) שהביעו התנגדות לחוק.
זאת ועוד: ביהדות התורה, שנציגיה לא השתתפו בישיבת ועדת החוקה אתמול זעמו על נתניהו שנכנע לדרעי בקידומו של החוק (בטרם הודיע על הסרתו) בעוד "חוק ההשתמטות" שבו הם חפצים תקוע. הן ביהדות התורה והן בש"ס כועסים על נתניהו שבחר לפני שנה וחצי, בתחילת הקדנציה לקדם את חוקי ההפיכה המשטרית, ולא את "חוק ההשתמטות", שעלול להיפסל על ידי בג"ץ.
במערכת הפוליטית רווחת הערכה שלפיה דרעי לחץ על נתניהו לקדם את החוק כדי להשיג הישג פוליטי בקרב בוחריו: מינוי רבנים המקורבים למפלגתו. נתניהו רואה בו את השותף הבכיר והקרוב ביותר בקואליציה אבל הוא הבין ברגע האחרון שקידום החוק יגרום לו נזק פוליטי ועלול לפרק את הקואליציה.
גורמם בכנסת טוענים כי דרעי גם רצה לקדם את החוק כדי לסייע בבחירת אחיו יהודה דרעי כרב הראשי הספרדי.
השורה התחתונה היא שנתניהו יצא חבול מה"פליק פלאק" שביצע בהחלטתו בתחילת השבוע לקדם את החוק, ואח"כ בביטולה. הדבר גם עורר מרד בליכוד. זאת ועוד: המרד הזה לדעת גורמים פוליטיים הוא איתות להתנגדות הצפויה בליכוד וגם בציונות דתית (שערכה דיל עם ש"ס לקידום חוק הרבנים) לחוק ההשתמטות אם לא יכלול יעדים גבוהים של גיוס חרדים לצבא.