פרשנותלא רפורמה, אלא ניסיון חיסול: הפעם זה אגף התקציבים
פרשנות
לא רפורמה, אלא ניסיון חיסול: הפעם זה אגף התקציבים
תקרת הגירעון נשברה מזמן, אבל בצלאל סמוטריץ', מאבות "הרפורמה המשפטית", מוצא לנכון לצמצם את סמכויות שומר הסף של המדיניות הכלכלית. בבריטניה זה נגמר ברע
חוסר הכנות שאפיין את ה"רפורמה המשפטית" שקידם בלהט שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חוזר על עצמו במהלך שהוא מנסה לקדם בימים אלה נגד אגף התקציבים באוצר. בשני המקרים אין מדובר ברצון אמיתי וכן לבצע רפורמה מושכלת, אלא בניסיון חיסול.
בדיוק כמו שלא היתה כל כוונה לבצע רפורמה במערכת המשפט, אלא לסרס אותה ולהעצים עוד יותר את כוחה של הרשות המבצעת, או ליתר דיוק של הפוליטיקאים, כך הוא פועל כעת נגד היחידה המקצועית והמרכזית בתוך משרד האוצר, האחראית על קביעת המדיניות הכלכלית של הממשלה, ותפקידיה העיקריים הם הכנת תקציב המדינה וגיבוש המדיניות המאקרו־כלכלית של הממשלה.
שעות ספורות אחרי שסמוטריץ' הודיע על רצונו לקצץ את הכנפיים לממונה על התקציבים יוגב גרדוס, התפרסם כי הגירעון התקציבי שוב העמיק והגיע לרמה של 7.2% מהתמ"ג, וקצב גידול ההוצאה הנוכחי עומד על 35% כאשר התקרה המותרת עומדת על כ־13%.
תזכורת קצרה: תקרת הגירעון לשנת 2024 עומדת על 6.6% תמ"ג, כלומר היא נשברה מזמן. זאת אחרי שנגיד בנק ישראל ואגף התקציבים דרשו שזה לא יעלה על 5% תמ"ג.
יתרה מזו, הגירעון השנה מאיים לטפס ל־8%, וזו רמה שהשווקים לא יסבלו, קל וחומר אחרי שבשנה שעברה הממשלה נמנע מנקיטת צעדים מאזנים, והגירעון טיפס ל־5% תמ"ג לפי הלמ"ס (הגדרה שכוללת מילוי קרן הפיצויים שהתרוקנה בגלל המלחמה). תקציב 2025 הוא קריטי: בשנה הבאה כבר אין "תירוצים" (מלחמה), והגירעון צפוי להגיע נכון לעכשיו ל־5.2% תמ"ג.
מצב שבו ממשלת ישראל משלימה שלוש שנים של גירעון בלתי מרוסן אינו בר קיימא, וזו ערובה למשבר פיסקלי־פיננסי ודאי. בשורה התחתונה, חשוב שכל ישראלי ידע כי הניסיון לפגוע, לשנמך, להשפיל ולנטרל את אגף התקציבים דווקא בתקופה הזו תעלה מיליארדים (מעבר למחירים שהאזרחים כבר משלמים בצורה של תשלומי ריבית עתק ועולים, שירותים אזרחיים גרועים ויוקר מחיה שרק מאמיר).
חברות הדירוג, אך בעיקר המשקיעים, לא יקבלו מחיקה מכוונת ולא אלגנטית של שומר הסף התקציבי, קל וחומר כשברקע תשואות האג"ח הממשלתיות ופרמיית הסיכון בשיא ועם בריחה אטית אך עקבית של משקיעים זרים בשוק האג"ח (משקלם של הזרים בשוק האג"ח הממשלתיות ירד מ־15% ערב המלחמה ל־9% כעת). הם כבר מאותתים שהם לא ממש סומכים על ממשלת נתניהו־סמוטריץ'.
ההשוואה למשבר הכלכלי שפקד את בריטניה בתקופת ראש הממשלה ליז טראס בלתי נמנע. אחד מהאירועים המרכזיים אז, שכמעט הפיל את הכלכלה השישית בגודלה, היה נטרול ראש אגף התקציבים המקומי. לא מן הנמנע ש"נטרול" ראש אגף התקציבים הוא המטרה אליה מכוון סמוטריץ'. אם יצליח, המשבר הבריטי הוא הקל שבתרחישים שיפקוד את כלכלת ישראל.