סגור

הפרת זכויות ופעולה ללא רישיון: כתבי אישום נגד קבלני כוח אדם למפעילי עגורנים

זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה הגישה כתבי אישום נגד שלוש חברות הפועלות בתחום, וכן נגד מזמיני העבודה, על כך שלא וידאו כי השירות ניתן להם מגורם בעל רישיון

בעקבות ביקורות שערך מינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, הוגשו באחרונה כתבי אישום נגד חברות שפעלו כקבלני כוח אדם למפעילי עגורנים מבלי שיהיו להן רישיונות כחוק, נגד נושאי משרה רלבנטיים ונגד מי שהתקשרו עימם לקבלת השירותים. כתבי האישום הוגשו נגד החברות מרום גמה בע"מ, א.ג. סער הנדסה וניהול פרויקטים בע"מ וסטליס פלסטר פרוז'קטס בע"מ.
בכתב האישום נגד חברת מרום גמה, העוסקת בין היתר באספקת מנופאים לאתרי בנייה, נטען כי היא פעלה ללא רישיון כדין ממשרד העבודה, וזאת בניגוד לחוק העסקת עובדים בידי קבלני כוח אדם. עוד נטען נגד החברה כי סיפקה כוח אדם בתחום המנופאים לכמה גורמים שגם נגדם ונגד בעלים ונושאי משרה בכירים בהן ננקטו הליכים, בשל התקשרות עם קבלן כוח אדם ללא רישיון כדין. מדובר בחברות א.ש.י. פרשקובסקי, שיר ויהל נדל"ן, ח. מיתר לבניין בע"מ וגוטליב אחריות בבנייה.
בכתב האישום נגד חברת א.ג. סער הנדסה והעומד בראשה נטען כי עסקה כקבלן כוח אדם וסיפקה עגורנאים ללא רישיון כנדרש בחוק, ואף הפרה זכויות עובדים, שילמה להם שכר נמוך משכר המינימום וניכתה משכרם לקרנות ההשתלמות והפנסיה אך לא העבירה את הכספים ליעדיהם.
כתבי אישום הוגש גם נגד סטליס פלסטר פרוז'קטס מהרצליה, העוסקת בין היתר בביצוע עבודות בנייה ומתן שירותי כוח אדם בתחום המנופאות, ונגד שני הבעלים והמנהלים של החברה על הפרת חובת פיקוח. ביקורת של האגף לאכיפה פלילית העלתה כי החברה התקשרה עם חברת ב.ר. אטיאה חברה לבניין בע"מ וסיפקה לה שירותי כוח אדם, מבלי שהיה ברשותה רישיון, בניגוד לחוק.
1 צפייה בגלריה
באר יעקב פרויקט בנייה דירות עגורן
באר יעקב פרויקט בנייה דירות עגורן
עגורנים באתר בנייה
(אבי מועלם)

לפי זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, מתחילת 2021 הוגשו 24 כתבי אישום נגד חברות קבלן בתחומי כוח אדם, שמירה וניקיון, שפעלו ללא רישיון, ו-36 כתבי אישום נגד מזמינות שירות, שהתקשרו עם קבלנים ללא רישיון. חוק העסקת עובדים בידי קבלני כוח אדם קובע כי קבלני כוח אדם בתחום העגורנאות (מנופאים) נדרשים לרישיון ממשרד העבודה. החוק קובע סנקציה פלילית לא רק נגד הקבלן הפועל ללא רישיון, אלא גם נגד המזמין המתקשר עם אותו קבלן שפועל ללא רישיון. האחריות הפלילית שמוטלת על מזמיני השירות נועדה להגן על עובדי הקבלן, הנמנים עם האוכלוסיות המוחלשות במשק. הסכום הכולל של הקנסות במסגרת גזרי הדין שניתנו על עבירות על חוק קבלני כוח אדם עומד עד כה על כחצי מיליון שקל.
ראש אגף אכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה, איל אסף: "יש חשיבות לכך שכל מזמין שירות, המתקשר עם קבלן כוח אדם או שירות, יבדוק את תוקף רישיונו באתר המשרד, וזאת בנוסף – אך לא במקום – לדרישה של הצגת מסמך הרישיון מהקבלן עצמו". התובעת הראשית של זרוע העבודה, עו"ד גלי לוי: "תחום קבלני כוח האדם הוא תחום שבו ההליכים הם פליליים בלבד, לאור החשיבות שיש בכך. אנו רואים שלעתים לנושא הרישום מתווספות עבירות נוספות בתחום דיני העבודה, וכאשר הקבלן אינו תחת משטר רישוי העובדים פחות מוגנים".