צה"ל צפוי לפרסם בחודש הבא את המסקנות הראשונות של תחקיר 7 באוקטובר
צה"ל צפוי לפרסם בחודש הבא את המסקנות הראשונות של תחקיר 7 באוקטובר
מסקנות צה"ל יוצגו לרמטכ"ל בשבועיים הראשונים של יולי, ולאחר מכן לציבור. הן מחולקות לשני נושאים מרכזיים - חלק אחד ימתקד בתפיסת ההגנה של הצבא, שנבחנה משנת 2018, הכוללת את תפיסת המודיעין של גזרת הדרום והנגזרות המבצעיות ממנה. החלק השני יתמקד ב-40 קרבות ביישובים ובקיבוצים
צה"ל צפוי להתחיל להציג את מסקנות התחקיר הפנימי שלו לגבי אירועי ה-7 באוקטובר כבר בתחילת החודש הבא. המסקנות מחולקות לשני נושאים מרכזיים - האחד הוא תפיסת ההגנה של הצבא שנבחנה משנת 2018, זו תכלול את תפיסת המודיעין של גזרת הדרום והנגזרות המבצעיות ממנה. בנוסף, יכלול התחקיר מסקנות לגבי אחריות של אישים ספציפיים.
כאמור, בשבוע הראשון של יולי יוצג לרמטכ"ל מוקד התחקור הראשון - התפתחות התפיסה מול עזה בדגש על הגבול החל מ- 2018 . מוקד זה יכלול תחקור של התפתחות המודיעין והתפיסה מול חמאס, בחינת מרכיבי תפיסת ההגנה ומנעד התוכניות האופרטיביות כנגד האיום ברצועת עזה. תחילה, יוצג מוקד זה מהיותו ראשית הצירים לבניין הכוח והפעלת הכוח בגבול עזה, והוא הבסיס עליו התקבלו ההחלטות המבצעיות עד ערב ה-7 באוקטובר ומהווה בסיס להמשך תהליך התחקירים.
החלק השני בתחקיר הצה"לי יתמקד ב-40 קרבות ביישובים ובקיבוצים שתוחקרו על ידי למעלה מ-20 קצינים בצבא וסדר ההצגה שלהם לרמטכ"ל יוצג לפי רמת המורכבות שלהם. ההנחה היא שהתחקיר הראשון שיוצג בהובלת האלוף במיל' מיקי אדלשטיין יהיה על הקרבות בקיבוץ בארי. תחקירי הקרבות כוללים עדויות ושיחות של אנשי הקהילות ביישובים, חברי כיתות הכוננות וכל הגורמים הצבאיים שפעלו בשטח. בנוסף, יושם דגש בתחקיר לאירועים שהתרחשו בלילה שבין ה-6 ל-7 באוקטובר, שהצבא רואה בו יישום של תפיסת המודיעין והמבצעים ערב פריצת המלחמה.
הממצאים של תפיסת ההגנה יוצגו לרמטכ"ל בשלב ראשון, במהלך השבוע הראשון של יולי, והחלק השני החל מהשבוע השני של יולי. ולאחר מכן המסקנות יוצגו לציבור. התחקיר נעשה כולו ע"י גורמים פנימיים של הצבא על ידי קצינים מדרגת סגן אלוף ועד לרמת אלוף. הלו"ז של הצגת הממצאים והשלמתם כפוף לקצב המלחמה והאירועים.
השאיפה היא לסיים את הצגת התחקירים עד סוף אוגוסט. מטרת התחקירים המבצעיים הפנימיים היא למידה מעמיקה ונוקבת לטובת המשך המלחמה והחזרת התושבים לבתיהם בביטחון.
הליך התחקור הוא כלי פנימי מבצעי שאינו מהווה תחליף למנגון בדיקה חיצוני. מטרת התחקיר כפי שהוגדרה על ידי הרמטכ"ל היא ללמוד ולהפיק לקחים בצה"ל כדי לשפר את האפקטיביות בלחימה הנוכחית ולהיערך למערכה הבאה.