סגור

ועדת גילאור פסלה את מינויו של עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית

הוועדה לבדיקת מינויים בחברות ממשלתיות נימקה את הפסילה של שר הביטחון לשעבר בשתי סיבות עיקריות. הראשונה: סירוב לקבל את הצידוק של שר הביטחון גנץ לבחירה בפרץ, לפיו הוא "יסייע להנפקה", משום שלפרץ חסר ניסיון עסקי בחברות ציבוריות. השנייה: הזיקה הפוליטית המשמעותית של פרץ לגנץ; גנץ צפוי לערער על הפסילה

ועדת גילאור, הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, החליטה שלא להמליץ על מינויו של עמיר פרץ, שר הביטחון לשעבר, ליו"ר התעשייה האווירית.


מתברר כי הוועדה העריכה כי פרץ עמד בניקוד הסף בכדי להתקבל לנבחרת, אך למרות זאת הוועדה פסלה אותו משתי סיבות עיקריות.


ראשית, בכדי למנות מישהו שלא מן הנבחרת יש להציג נימוקים מיוחדים. השר בני גנץ הציג את הנימוק לפיו 'פרץ יסייע להנפקת התעשייה האווירית', אלא שבוועדה נימוק זה לא התקבל, שכן לא היה ברור למה דווקא אדם ללא ניסיון עסקי בחברות ציבוריות הוא האדם המתאים ביותר לביצוע הנפקה.
שנית, לעמיר פרץ יש זיקה פוליטית משמעותית לבני גנץ, שמינה אותו לשר מטעמו במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה שעברה. פרץ חדל לכהן כחבר כנסת בינואר 2021, אך נשאר לכהן כשר הכלכלה עד ליוני 2021 בשל התעקשותו של גנץ. במקרה של זיקה פוליטית קובע החוק כי על המועמד להציג 'כישורים מיוחדים', הוועדה לא התרשמה כי הוצגו כישורים מעין אלו.
על פי חוק החברות הממשלתיות, הוועדה אמורה לבדוק האם במועמד מתקיימים תנאי הסף לכהונה, והאם הזיקות הפוליטיות והאישיות מהוות מכשול למינויו. כמו כן, על הוועדה מוטל להעביר ייעוץ מקצועי וענייני בנוגע להתאמתו של המועמד הספציפי לתפקיד הספציפי. בראשות הוועדה הנוכחית עומדת השופטת בלהה גילאור.
גנץ לא יוותר על מינוי פרץ לתפקיד
המלצת הוועדה איננה סוף פסוק, השרים יכולים להשיג על החלטת הוועדה. לפי החוק, ההשגה מובאת לדיון במליאת הממשלה והיא יכולה להחליט לאשר את המינוי. ההערכה בשלב זה, כי שר הביטחון גנץ לא יוותר על מינויו של פרץ לתפקיד, וינסה לערער על החלטת ועדת גילאור.
מאידך, קשה לראות את המינוי עובר בממשלה, במיוחד כשידוע ששרים אחרים בממשלה לא מתלהבים מהמינוי. גם אם המינוי יעבור בדרך נס את הממשלה, קשה לראות את המינוי עובר בג"ץ, ולכן אין הרבה היגיון מכיוונו של גנץ להתעקש על המינוי.

2 צפייה בגלריה
בני גנץ יו"ר כחול לבן ליל הבחירות מרץ 2020
בני גנץ יו"ר כחול לבן ליל הבחירות מרץ 2020
בני גנץ
(צילום: רויטרס)

פסילת פרץ לתפקיד יו"ר תעשייה אווירית מלמדת כי ועדת גילאור החליטה לאמץ באופן מלא את חוות הדעת של דינה זילבר, הקובעת כי רק במקרים חריגים במיוחד ניתן למנות דירקטור שלא היה מתקבל לנבחרת הדירקטורים האחרונה. פסילה זו היא סימן מבשר רעות גם ללפיד ואלהרר שמקדמים במרץ את מינויה של פלמור ליו"ר חברת החשמל.
מינויה של פלמור נחשב ברשות החברות למינוי עם קשיים משפטיים חמורים יותר מזה של עמיר פרץ. ברשות החברות סברו כי פלמור לא היתה עומדת בניקוד הסף בכדי להיכנס לנבחרת האחרונה במסלול המשפטי, הניהולי או החברתי. פלמור השיגה על ההחלטה בטענה כי יש להחשיב את משרד המשפטים כ'משרד חברתי' מכיוון שיש בו את הסנגוריה הציבורית ומחלקת חנינות. ברשות החברות לא הסכימו לטענה אך המשנה ליועמ"ש גיל לימון סבור כי יש לבחון האם הפעילות החברתית במשרד המשפטים 'משמעותית דיה', ואין להסתפק בכותרת הכללית של המשרד. בשל חילוקי הדעות המשפטיים, נדחה הדיון בעניינה של פלמור בשבועיים.
יודגש, כי כל המינויים של מועמדים שאינם מן הנבחרת – בין אם היו מתקבלים אליה ובין אם לאו – דורשים הצגה של נימוקים מיוחדים. נימוקים אלו נשלחו לרשות החברות, אך לא הוצגו לציבור.