סגור
שאול אלוביץ' והשופטת מיכל אגמון גונן
שאול אלוביץ' והשופטת מיכל אגמון-גונן. לא קיבלה את עמדת הפרקליטות כי מדובר בהשתלשלות של מרמה פלילית מובהקת (צילום: רפי קוץ, אתר בתי המשפט)

ביטול האישומים בתיק בזק מפקיר את המשקיעים

בית המשפט ביטל 2 מתוך 3 האישומים במרמה נגד בעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ', וממלאי תפקידים בבזק. במסגרתם מזכירת החברה הדליפה להם מידע מהוועדות הבלתי תלויות שבחנו את העסקאות של yes עם בזק וחלל תקשורת בהיקף של 2 מיליארד שקל

בית המשפט המחוזי בתל אביב ביטל אתמול את האישומים על מרמה והפרת אמונים בתאגיד נגד בכירי חברת בזק לשעבר — בעל השליטה והיו"ר שאול אלוביץ', בנו אור אלוביץ' שכיהן כדירקטור, עמיקם שורר שכיהן כסמנכ"ל פיתוח עסקי ולינור יוכלמן שכיהנה כמזכירת החברה. מדובר בשניים מתוך שלושת האישומים בפרשה שחקרה רשות ניירות ערך (ני"ע), ובמרכזם טענה כי בשנת 2014 יוכלמן הדליפה לשלושת האחרים מידע סודי מדיוני הוועדות הבלתי תלויות שהוקמו על מנת לבחון אישור עסקאות של בעלי עניין - בזק־yes ו־yes חלל - בהיקף של כ־2 מיליארד שקל.
על פי כתב האישום, יוכלמן פעלה כ"סוכנת כפולה". מצד אחד, אחראית על ריכוז עבודתה של הוועדה הבלתי תלויה שצריכה לדאוג לאינטרס של בזק לשלם כמה שפחות בעסקאות של בעלי העניין — מיזוג בזק־yes והסכם שירות בין חלל לבזק בהיקף של כשני מיליארד שקל. מצד שני כ"חפרפרת" של בעל השליטה ואנשיו בתוך הוועדה, שמעבירה להם מידע רגיש כדי שיוכלו לשכנע וללחוץ על מי שצריך לאשר את העסקה הבעייתית. יוכלמן העבירה להם לפי כתב האישום מצגות ומיילים, ואף סימסה ושלחה הודעות וואטסאפ מתוך הדיונים עם עמדות ומידע עסקי.
השופטת מיכל אגמון־גונן קיבלה בהחלטה את טענות סנגוריהם של הארבעה, לפיה אין חוק המחייב את הקמת הוועדות הבלתי תלויות, ולא הוגדרו עד היום כללי עבודתן, כך שהעברת המידע אינה מגלמת הפרה של חובה סודיות, ולכן לא בוצע כל מעשה של מרמה והפרת אמונים.
בשורה התחתונה, כך קבעה אגמון־גונן בהחלטה - שהפרקליטות עוד עשויה לערער עליה בשל הקביעה התקדימית שבה - ועדה בלתי תלויה, המורכבת מדירקטורים שאינם נגועים בקשר עם בעל השליטה שחפץ באישור עסקת בעלי העניין, היא וולנטרית. "החוק אינו קובע חובה להקים ועדה כזאת". עוד כתבה אגמון־גונן כי לשיטתה "הוועדות מוקמות כדי להניח את דעת בית המשפט — ולא ציבור המשקיעים — שבעל השליטה ונושאי המשרה עמדו בחובותיהם, וכי העסקה היא לטובת החברה".
אגמון־גונן קבעה כי לאור הדברים, המצג - שבו עבודת הוועדה לא "זוהמה" כטענת הפרקליטות — לא היה מירמתי, כי הנאשמים לא היו מעורבים בעבודת הוועדה. בנוסף, היא קבעה כי הדלפת המידע מהדיונים לא גרם נזק לחברה. היא קינחה בטענה לפיה "במקרה שלפניי היה על המאשימה להימנע מחציית הגבול בין אזרחי לפלילי".
בתוך כך דחתה השופטת את בקשת שאול אלוביץ', וכן מנכ"ל yes לשעבר רון איילון, וסמנכ"ל הכספים של החברה מיקי ניימן, לבטל את האישום נגדם: הוצאה במרמה של עשרות מיליוני שקלים מקופת בזק לטובת אלוביץ'.
מהפרקליטות נמסר כי "הפרקליטות סבורה שהאישומים העוסקים בהתנהלות הנאשמים בקשר לוועדות הבלתי תלויות בחברת בזק מתארים השתלשלות עובדתית של מרמה פלילית מובהקת, וכי האכיפה הפלילית בנסיבות אלה מוצדקת על מנת להגן על ציבור המשקיעים בשוק ההון. נלמד את ההחלטה ונשקול צעדינו".
יודגש כי נגד שאול אלוביץ', רון איילון ומיכאל ניימן, עדיין עומד האישום הראשון - "פרשת התזרים", שעניינה תוכנית מירמתית להשאת תזרים המזומנים של חברת yes באופן מלאכותי, ברקע ההסכם למכירת מניות יורוקום ב־yes לידי בזק.
עורכי הדין ז'ק חן אלון רון ואילת לשם המייצגים את אלוביץ', מסרו כי "אנחנו שמחים על החלטתו המפורטת של בית המשפט, שמנעה עינוי דין כבד ומיותר מהנאשמים".
עו"ד ירון קוסטליץ, שמייצג את עמיקם שורר, מסר כי "אני מברך על פסק הדין. בית המשפט קיבל את כל טענותינו וביטל את האישומים נגד עמיקם שורר. עמיקם יוכל סוף סוף לאחר שנים לשים את העניין מאחוריו, ולהמשיך לתרום מכשרונותיו".
מטעם באי כוחה של עו"ד לינור יוכלמן, עו"ד בעז בן צור ועו"ד דקלה סירקיס ועידן סגר, נמסר כי "החלטת בית המשפט שהתקבלה היום, שביטלה את כלל האישומים שיוחסו לעו״ד לינור יוכלמן, מבטאת עקרונות יסוד של הדין הפלילי ומלמדת כי לא היה מקום להעמדתה לדין".
עורכי הדין דרור מתתיהו ועומר אבירם ממשרד FBC שמייצגים את אור אלוביץ׳, מסרו כי "אנו מברכים על החלטתו החשובה של בית המשפט, אשר קיבל את טענותינו המקדמיות וביטל את כל האישומים בעניינו של מרשנו".