מושכים זמן: חיסיון קצא"א הוארך בחודש אחד בלבד
מושכים זמן: חיסיון קצא"א הוארך בחודש אחד בלבד
אחרי שלא קיימה את התחייבותה לבדוק האם יש צורך בחיסיון, ועדת החוץ והביטחון תאריך אותו עד 31 במרץ על מנת לבחון את הנושא. משרד האוצר דורש להאריך את החיסיון עד סוף 2027. יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין ביקר את האוצר בטענה כי לא העביר לוועדה את המידע שביקשה בשנה האחרונה, ואיים: אם לא תהיה התקדמות - החיסיון יפקע
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת החליטה להאריך את החיסיון על חברת קצא"א בחודש אחד בלבד, ולא עד סוף 2027 כפי שדרש משרד האוצר. החיסיון יוארך כעת עד 31 במרץ. הוועדה תדון שוב בנושא לאחר שתקבל מידע נוסף שיאפשר לה לבדוק האם מוצדק להטיל חיסיון כה רחב על החברה.
משרד האוצר דרש מוועדת החוץ והביטחון להאריך את צו החיסיון על קצא"א עד סוף 2027 ולהותירה כחברה הממשלתית החסויה ביותר במשק, יותר מחברות ביטחוניות כמו רפאל, התעשייה האווירית ואלביט. בשנה שעבר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לא קיימה את התחייבותה לבדוק האם יש בו צורך במתכונתו הנוכחית, למרות השנים הרבות שחלפו מאז הייתה קצא״א חברה משותפת לישראל ואיראן.
קצא״א החדשה (קו צינור אירופה אסיה) הוקמה בשנת 2017 כדי להמשיך את פעילותה של קצא"א הישנה (קו צינור אילת אשקלון) שהוקמה בבעלות משותפת עם איראן, ולהוות גשר יבשתי לשינוע נפט ממקורות הפקה שונים ללקוחות באירופה. על אף שהזיקה לאיראן נותקה, גם החברה החדשה נהנית מאז הקמתה מחיסיון חסר תקדים.
ישנה ביקורת רבה על החלטת הממשלה להותיר את חברת קצא"א בעלטה כמעט מוחלטת ולאפשר לציבור להיחשף רק לחלק קטן מפעילותה. זאת, למרות השפעתה הסביבתית והמשקית. כלל המידע הנוגע לפעילות החברה חסוי ונסתר מעיני הציבור, למעט היבטים מסוימים הנוגעים להגנת הסביבה, רישוי עסקים, תכנון ובנייה וניהול החברה. גם בנושאים הללו השקיפות הינה מוגבלת שכן מידע מפורסם לציבור רק אם הוא עוסק בהם באופן בלעדי. כמו כן, קצא"א היא החברה הממשלתית היחידה אשר דוחותיה הכספיים לא מתפרסמים לציבור.
חברי הכנסת התנגדו בדיון להארכת הצו כפי שדרש משרד האוצר והעבירו ביקורת נוקבת על התנהלותו. למרות שלא כינס את הוועדה לדון בנושא החיסיון בשנה החולפת, יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד), מתח בדיון ביקורת על משרד האוצר שלא העביר לוועדה את החומרים הנדרשים לצורך בחינת נושא החיסיון. אדלשטיין הדגיש כי הוועדה תתכנס לדון שוב בנושא אילו יגיע אליה מידע מלא כפי שביקשה, במהלך מרץ. עוד הוא הוסיף כי אם לא תהיה התקדמות בעניין, הוועדה לא תהיה חותמת גומי וכי "לא בטוח שהוועדה תמצא את הזמן להתכנס שוב, והצו פשוט יפקע".
ח"כ טלי גוטליב (הליכוד) הטיחה ביקורת קשה במשרד האוצר על הדרישה להטיל שוב חיסיון גורף וציינה כי קצא"א אחראית לאסונות סביבתיים גדולים. לדבריה, "יש פה תעוזה בלתי רגילה להביא את החומרים ימים לפני הדיון. אנחנו צריכים לדעת מי הם בעלי המניות של החברה ומי הם בעלי האינטרסים. הכל צריך להיות גלוי. קל לבקש חיסיון גורף בטענות ביטחון המדינה. אני דורשת להזמין לפה את השרים הרלוונטיים שיסבירו לנו איך החיסיון רלוונטי".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "אנחנו מברכים את יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין ואת חבריה, על ההחלטה. יש חשיבות רבה בהגברת הפיקוח על קצא"א ולא לאפשר לה להמשיך ולהסתתר מאחורי מעטה החיסיון שלה. קצא"א חייבת להתחיל לפעול באופן שקוף, ההולם חברה ממשלתית, המחוייבת לאינטרס הציבורי הכללי".