סגור

פרסום ראשון
קופ"ח כללית ליועמ"שית: "מתווה קיצור התורנויות לא מציאותי"

בעוד הבג"ץ שהגישה כללית ממתין לתשובת המדינה מחר, כתבה מנכ"לית הקופה, רות רלב"ג, לגלי בהרב-מיארה: "ישראל הופכת את מנהלי בתי החולים למפרי חוק! הפתרון לא בכל מחיר - יוביל לפגיעה קשה בבתי חולים בפריפריה". במקביל הגישה ההסתדרות הרפואית לראש הממשלה בנט את התנגדותה למתווה

אחרי שמנהלי בתי החולים בישראל שיגרו מכתב ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה כדי שתעצור את כניסתו לתוקף של מתווה קיצור תורנויות המתמחים של הורוביץ וברביבאי, היום הגיע תורה של שירותי בריאות כללית.
קופת חולים כללית, ששליש ממערך האשפוז בבעלותה, פנתה ליועמ"שית כדי שתעצור את המתווה, והיא גם זו שהגישה בג"ץ נגד המתווה שמחר מגיע לבג"ץ. נציגי ממשלת ישראל, לרבות משרדי הכלכלה, הבריאות והאוצר, יתבקשו להסביר לשופטים מה בכוונתם לעשות עם הצו שהוציאה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, האוסר על עבודה של יותר מ־24 שעות ברציפות. במקביל פנתה ההסתדרות הרפואית (הר"י) לראש הממשלה נפתלי בנט בשל אותה הסיבה, כדי לעצור את המתווה.

3 צפייה בגלריה
רות רלב"ג מנכ"לית קופת חולים כללית
רות רלב"ג מנכ"לית קופת חולים כללית
רות רלב"ג, מנכ"לית קופת חולים כללית
(צילום: רמי זרנגר)

מנכ"לית הכללית, רות רלב"ג, כתבה לעו"ד גלי בהרב-מיארה כי הכללית שותפה מלאה לצורך לקדם פתרון מידתי וראוי לקיצור תורנויות של המתמחים, "אבל לא בכל מחיר, בטח לא במחיר של פגיעה קשה בכושר העמידה וביכולת התפקוד של בתי החולים הציבוריים בפריפריה", כך לשון המכתב שהגיע ל"כלכליסט". לדברי רלב"ג, "האחריות הלאומית אותה כולנו חולקים למערכת הבריאות הציבורית בישראל... לא מאפשרת התעלמות מן המציאות הקיימת, גם אם היא פחות נוחה".
רלב"ג מאשרת את הפרסום של "כלכליסט" הבוקר כי הדיונים המקצועיים שהוביל מנכ"ל משרד ראש הממשלה יאיר פינס "לא מתכנסים לכלל פתרון מציאותי, מעשי ובר היתכנות", ו"בין כלל הגורמים הנוגעים בדבר קיימת תמימות דעים שלא ניתן לפעול בהתאם להיתר המתוקן".

3 צפייה בגלריה
ניצן הורוביץ הצהרה פתרון על משבר מתמחים דרכים מפה מפת קיצור תורנות תורנויות
ניצן הורוביץ הצהרה פתרון על משבר מתמחים דרכים מפה מפת קיצור תורנות תורנויות
מתמחים אחרי ההצהרה של השר הורוביץ על המתווה
(צילום: אלכס קולומויסקי)

רלב"ג סבורה כי כל הגורמים במערכת סבורים כי המתווה הזה אינו ישים. אפילו משרדי הבריאות והכלכלה לדבריה "אף הם מודים למעשה שקיום ההיתר בלבושו החדש אינו אפשרי ויחייב לכל הפחות הטמעה מדורגת". רלב"ג אינה חוסכת בביקורת על ארגון "מרשם", המייצג בין 10% ל-20% מהמתמחים (המספרים אינם שקופים): "ארגון 'מרשם' מייצג מיעוט קטן של המתמחים ברפואה, ולא טורח להסביר איך וכיצד ניתן לקיים את הוראות ההיתר המתוקן; אלא רק חוזר ודורש שהלה יקוים – בבחינת ייקוב הדין את ההר, או אחרינו המבול". רלב"ג מבקשת שוב "שלא לדבוק ב'פתרונות' שהם בבחינת מקסם שווא, ולא להתעקש על עמדות קודמות שתוצאתן מייצרת הצעות לא מעשיות ובלתי אפשריות".
לדברי רלב"ג, גם הפתרון של הורוביץ וברביבאי - שלפיו תוקם "מנהלה ייעודית" בעלת סמכויות למתן היתרים מיוחדים (החרגה מהמתווה), שתידרש להציג את המלצותיה בפני משרד הכלכלה לקבלת אישור - "אינו עומד במבחן המציאות ואינו סביר".

"על המדינה לנקוט פעולה אקטיבית לפתרון אמיתי"

בנוסף הגיבה רלב"ג על הפתרון של ברביבאי, לפיו יש להתחיל ליישם את מתווה קיצור התורנויות, ומצדה היא מתחייבת לבצע "אכיפה רכה". רלב"ג מציינת כי "המדינה אינה יכולה להסתפק במתן הסכמה לכך שיינתן צו של בית המשפט שיורה על דחייה קצרה או באמירות בדבר אי אכיפה או בפתרונות בלתי ישימים בעליל", והיא דורשת מהממשלה "לנקוט פעולה אקטיבית כדי לגבש פתרון אמיתי וארוך טווח שיסיר את העננה הרובצת מעל ראשי מנהלי בתי החולים, ולא יותיר אותם חשופים לטענה בדבר הפרה לכאורה של הוראות הדין. לא ייתכן שמדינת ישראל הופכת ביודעין את מנהלי בתי החולים, בעל כורחם, למפרי חוק!"

3 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה יועמ"ש
גלי בהרב מיארה יועמ"ש
היועצת המשפטית גלי בהרב-מיארה
(צילום: יאיר שגיא)

גם בהר"י פנו לממשלה, ישירות לראש הממשלה בנט, כדי לעצור את המתווה לפני שהוא מגיע לבית המשפט (הממשלה חייבת לגבש עמדה מול בג"ץ), ושם מסבירים כי המתווה המקודם כעת על ידי שרי הבריאות והכלכלה "נידון לכישלון ואף יש בו כדי לפגוע באופן משמעותי בתנאי העסקתנו, בהשתכרותנו וברווחתנו. המתווה הנוכחי עומד בגדר שפיכת התינוק עם המים".
במכתב של הר"י הודגש כי ההצעה לתת למתמחים לעבוד 24 שעות (בניגוד לעקרון המוסרי והערכי) למשך שישה חודשים מהווה "פלסטר לבעיה הברורה של חוסר ברופאים עליה התרענו, בלי שיש פתרון ריאלי גם בתום הזמן המוקצב. מדובר בשיא של התנהלות חסרת אחריות ואטימות שתוביל להרס מערכת הבריאות בפריפריה ולפגיעה עמוקה במתמחים המועסקים בה". בהר"י סיכמו: "לא נסכים לכפייה של מתווה פופוליסטי, אשר מוביל לפגיעה בשכר המתמחים וברווחתם. לא נסכים לשינויים החד-צדדים העולים ממכתבם של השרים".