סגור
נשק מתוצרת ארה"ב המשרת את צה"ל מיירטים של כיפת ברזל
מיירטים של כיפת ברזל. לישראל אין יכולת לייצר לעצמה את כל המוצרים החיוניים בזמן חירום (צילום: רפאל)

איום לא מרומז: ביידן עולה עוד שלב בלחץ על נתניהו לפני חודש הרמדאן

ארה"ב מתכוונת להתנות את המשך אספקת הנשק המשמש את צה"ל במלחמה בעזה בהתחייבות מצד ישראל שתשתמש בו רק לפי הדין הבינלאומי ותאשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. לפי ההערכות, המהלך נועד למנוע הסלמה מצד פעילי קיצון בישראל לקראת חודש הרמדאן. הצעד החריף של הממשל מתווסף להחלטה להקפיא חשבונות בנק של ישראלים ביהודה ושומרון ולבקשת שרת האוצר האמריקאית השבוע לחדש את היתרי העבודה לפלסטינים

ארה"ב מתכוונת להתנות את המשך אספקת הנשק המשמש את צה"ל במלחמה בעזה בהתחייבות מצד ישראל שתשתמש בו רק על פי הדין הבינלאומי ובהכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. ישראל תצטרך לחתום על התחייבותה לאמריקאים עד אמצע מרץ, ואם לא תעשה זאת, הממשל עלול להשהות משלוחי נשק נוספים אליה וזאת מתוקף מזכר מדיניות חדש שגיבש באחרונה הבית הלבן. עוד עשרות מדינות בעולם שמקבלות סיוע ביטחוני אמריקאי יידרשו לחתום בקרוב על המזכר שנועד להבטיח, בין השאר, ששימוש בנשק זה יעמוד בקנה אחד עם הערכים של ארה"ב.
ישראל נזקקת לאספקה הסדירה של נשק אמריקאי כמו אוויר לנשימה ומבססת עליו את עיקר הארסנל שלה. אמצעי לחימה מתוצרת ארה"ב משמשים את צה"ל, באופן נרחב, במלחמה נגד חמאס וכוללים טילי הלפייר למסוקי האפאצ'י של חיל האוויר, שגם הם נשק אמריקאי שמשמש את צה"ל בעזה, כמו גם פצצות אוויר־קרקע, פגזי ארטילריה ואמצעים רבים נוספים שמיוצרים בתעשיות הביטחוניות בארה"ב ונרכשים בידי משרד הביטחון הישראלי על בסיס כספי הסיוע הביטחוני השנתי שהיקפו 3.8 מיליארד דולר.
מתחילת המלחמה נחתו בישראל מאות מטוסי תובלה אמריקאים שפרקו מאות טונות של סוגי נשק וציוד צבאי שמועברים אל החזית ולחידוש המלאים של צה"ל. הסיוע הנרחב וחסר התקדים לישראל כולל גם אספקת נשק מתוך המלאים הקיימים של הצבא האמריקאי, חלקם גם מאוחסנים במחסני החירום שלו בישראל, ומהמלאים של התעשיות הביטחוניות בארה"ב. שבועות אחרי תחילת הלחימה בעזה ובגבול הצפון ארה"ב החזירה לישראל מאות טילי יירוט ומספר סוללות של כיפת ברזל שישראל מכרה לה בעבר.

3 צפייה בגלריה
הקברניט הלפייר טיל אפאצ'י התנקשות
הקברניט הלפייר טיל אפאצ'י התנקשות
מסוק אפאצ'י וטיל הלפייר - נשק מתוצרת ארה"ב המשרת את צה"ל
(Warthunder)

לצד הרכבת האווירית של ארה"ב, התעשיות הביטחוניות בארץ עובדות כבר כמעט חמישה חודשים במתכונת חירום כדי לספק לצה"ל חימושים בסיסיים שנחוצים לו, בין השאר גם בשל פוטנציאל ההתלקחות של הלחימה המתמשכת עם חיזבאללה בצפון לכדי מלחמה כוללת. אלא שגם המאמץ העצום של התעשיות המקומיות לא יכול לשחרר את ישראל מהתלות שלה בנשק האמריקאי. גם אם למישהו בישראל יש יומרה להתנתק מהתלות הזאת, ההיערכות לכך בתעשיות הישראליות כרוכה בהשקעות עצומות להרחבת קווי הייצור, תהליך שאורך זמן רב שלישראל אין. למשל, מפעל הנשק החדש והמתקדם של אלביט מערכות שהיה אמור להיפתח לקראת סוף 2023 ייפתח, על פי הערכות, רק במחצית השנייה של השנה הנוכחית. מתחילת המלחמה העבודות להקמת המפעל החדש רק מאטות, על רקע עזיבה של עובדים זרים שהיו מעורבים בהן.

תקיפות תחת עין פקוחה של משפטנים

סקירה מקיפה שחוברה בשבועות האחרונים בהתאחדות התעשיינים בקשר ליכולת של ישראל לייצר לעצמה מוצרים חיוניים בזמן חירום מלמדת כי אין לה די עתודות כדי למלא את צרכיה בתחומים רבים בשוק הצבאי. לפי הסקירה, בישראל רק מפעל אחד שמייצר לוחות קרמיים המשמשים למיגון אישי ולמיגון כלי רכב ושאין בה מפעל אחד שמסוגל לייצר קסדות לחיילים. עוד נמצא כי לישראל כושר ייצור בהיקפים קטנים של ציוד צבאי פשוט שאמור לתמוך בצה"ל כמו אוהלים, רשתות הסוואה, תחבושות אישיות ועוד.
אם למישהו יש יומרה להתנתק מהתלות באמריקאים, ההיערכות לכך כרוכה בהשקעות עצומות ובתהליך שאורך זמן רב – שלישראל אין
ההסתמכות ארוכת השנים של ישראל על כספי הסיוע האמריקאי צמצמה יכולות ייצור רבות בתעשיות המקומיות ובאופן שהעצים את התלות שלה בארה"ב. רק בשבוע שעבר רפאל וריית'און האמריקאית חנכו בארקנסו מפעל חדש ומשותף שייצר מיירטים לכיפת ברזל שישמשו את צבא ארה"ב ולקוחות נוספים. בצוק העתים אפשר להניח שמיירטים שייוצרו בו ישמשו גם את ישראל.
הדרישה של ארה"ב מישראל להתחייבות שתפעל בעזה לפי הדין הבינלאומי לא אמורה להעמיד לצה"ל אתגר משמעותי, שכן המסר הקבוע שלו מדבר על התנהלות זהירה ומוקפדת מחשש לפגיעה באזרחים. כמעט כל תקיפה של מטרה ברצועה נעשית תחת עינם של משפטנים מהפרקליטות הצבאית, שבוחנים אותה אל מול הדין הבינלאומי, כדי למנוע הסתבכות אפשרית באישומים על פשעי מלחמה. ועדיין, חרף הגישה הזהירה שמכתיבה שימוש בנשק מדויק המשמש לתקיפות כירורגיות או בפינוי המוני של אזרחים מאזורי לחימה, דרום אפריקה האשימה את ישראל בפשעי מלחמה בבית הדין בהאג. חלק ניכר מהראיות לכאורה להוכחת הטיעון של דרום אפריקה נגד ישראל מתבסס על התבטאויות חסרות אחריות מצד שותפיו הקואליציוניים של נתניהו, כמו זאת של השר עמיחי אליהו שלא פסל שימוש בפצצת אטום בעזה.

חשש מהסלמה במהלך הרמדאן

ד"ר שי הר־צבי שעומד בראש תחום הזירה הבינלאומית והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן קושר את התניית המשך אספקת הנשק מארה"ב לישראל בהיענותה של ממשלת נתניהו למכבש הלחצים הכבד של וושינגטון ובהתחייבותה לסיוע הומניטרי ולשימוש בנשק לפי הדין הבינלאומי. ביטוי ללחצים אלה התקבל בשבועות האחרונים כשממשל ביידן נקט סנקציות כלכליות כלפי פעילי ימין קיצוניים שפעלו באלימות כלפי פלסטינים ביהודה ושומרון, צעד שבעקבותיו גם בריטניה וצרפת הטילו עליהם עיצומים.
בנוסף, מוקדם יותר השבוע שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן פנתה לראש הממשלה נתניהו בקריאה לחדש את היתרי העבודה לפלסטינים מהגדה בישראל. את פנייתה היא עשתה ישירות לנתניהו ולא למקבילה הישראלי, איש הימין הקיצוני בצלאל סמוטריץ'.

3 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישתם בישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישתם בישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישתם בישראל ב־17.10. האמריקאים דורשים לחתום על התחייבות עד אמצע מרץ
(צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

בשיחה עם "כלכליסט" ד"ר הר־צבי העריך כי לחצים אלה יגברו, במיוחד על רקע הדאגה בוושינגטון מהסלמה רחבה באזור במהלך הרמדאן, בין השאר על רקע הניסיונות מצד שותפיו הקואליציוניים של נתניהו להגביל עלייה של מוסלמים להר הבית באופן שעלול לגרור את האזור כולו למלחמת דת. "הממשל מבין שאם בשבועות הבודדים עד הרמדאן ישראל לא תקבל החלטות אסטרטגיות נכונות יש פוטנציאל הידרדרות בכל החזיתות. הם רואים שיש הזדמנות לברית אזורית בין ישראל ומדינות ערב המתונות שכוללת נורמליזציה עם סעודיה. הציפייה שלהם היא שישראל תיכנס לתהליך ארוך טווח שממנו היא תקבל תמורה מיידית תוך מרחב לגיטימציה להמשיך במהלכיה למיטוט חמאס", אמר.
הסיוע הביטחוני הוא שוט שהאמריקאים עשויים להמשיך להניף מול ישראל ככל שנתניהו ימשיך להתרפס לפני הימין הקיצוני־משיחי למען הישרדותו הפוליטית. כך, הוא יידרש למצוא את הדרך ליישר קו עם ציפיותיו של ביידן, לפחות בכל הקשור להכנסת סיוע הומניטרי רחב יותר לעזה, כשמנגד שותפיו הפוליטיים מהימין הקיצוני יוסיפו ויגבירו את לחציהם עליו שלא להיכנע לתכתיבים מהבית הלבן.
3 צפייה בגלריה
נשק מתוצרת ארה"ב המשרת את צה"ל מטוסי F35
נשק מתוצרת ארה"ב המשרת את צה"ל מטוסי F35
מטוסי F-35 תוצרת ארה"ב
(צילום: חיל האוויר האמריקאי)

חרף כל אלה, ספק אם האמריקאים יטילו על ישראל אמברגו נשק מוחלט, אך אפשר שבמסגרת הגברת הלחצים מצד וושינגטון על ממשלת נתניהו היא תנקוט גישה בררנית יותר בבואה לספק לישראל אמצעי לחימה. כך משלוחים עשויים להתעכב, התכולות שלהם יצומצמו, לא כל סוגי האמצעים שבהם חפצים צה"ל ומשרד הביטחון יאושרו לאספקה.
והאמריקאים לא לבד. בשבועות האחרונים גוברים הקולות באירופה להגבלת יצוא נשק לישראל וזאת בניסיון לדחוק בה לחתור להפסקת אש בעזה ומהחשש שהוא משמש לפגיעה באזרחים. בשבוע האחרון נשמעו קריאות גם מצד בריטניה על תהליכי בחינה שהיא עושה בנוגע ליצוא של נשק לארץ, כמו גם מדינות אחרות באירופה ובהם ספרד, הולנד, אירלנד, איטליה ובלגיה. אף שישראל לא מייבאת ממדינות אלה מערכות נשק מרכזיות היא מייבאת מהן, וממדינות אחרות באירופה, רכיבים וחומרי גלם שתומכים בייצור הקדחתני בתעשיות הביטחוניות המקומיות. כשאלה מתמודדות עם אתגרי ייצור חסרי תקדים בשל המלחמה המתמשכת, סנקציות שיגבילו חומרי גלם הדרושים להן עלולות לסבך את התמונה עוד יותר.