בלעדיבשיא המלחמה: עוד 100 מיליון שקל בשנה לש"ס
בלעדי
בשיא המלחמה: עוד 100 מיליון שקל בשנה לש"ס
מסמך ששלח מנכ"ל רשת החינוך של ש"ס חושף שהרשת נערכת לקבל תוספת תקציבית חדשה באמצעות רפורמת גפ"ן למנהלים; מדובר ברשת שהתגלו בה שורת אי סדרים. המסמך גם מפריך את טענת נתניהו שהמורים החרדים יקבלו "רק 30 מיליון שקל" ומאשר: ישולמו גם 142 מיליון שקל רטרואקטיבית ל־2023
בשיא המלחמה נחשף עוד תקציב קואליציוני לש"ס. מסמך פנימי של רשת בני יוסף מעין החינוך התורני של ש"ס שהגיע לידי "כלכליסט" מגלה שהרשת נערכת לקבלת תוספת תקציב חדשה שלא היתה מוכרת עד כה, בהיקף של 80–100 מיליון שקל לשנה למטרת תוכניות לימודים חיצוניות, באמצעות שימוש בתקציב גפ"ן (גמישות פדגוגית ניהולית). מדובר בתוספת בעייתית במיוחד מכיוון שהיא תעניק גמישות מאוד גדולה לרשת שבה כבר התגלו בעבר שורת אי סדרים תקציביים.
המסמך גם מוכיח במקביל כי טענת בכירי הממשלה בשבועות האחרונים שכל התקציב ל"אופק חדש" ברשתות החרדיות השנה מסתכם ב־35 מיליון שקל היתה שקרית. המסמך מבטיח לעובדי הרשת תשלום רטרואקטיבי במסגרת "אופק חדש" שיינתן בשנה הבאה עבור השנה. לתשלום הזה מיועדים 142 מיליון שקל שנכללים אף הם בהחלטת הממשלה.
"דרעי הטיל את כל כובד משקלו"
ההטבה של תקציב גפ"ן לא תחול על כלל החינוך החרדי אלא רק על רשת מעין החינוך התורני – בני יוסף של ש"ס. זאת מכיוון שהתנאי לקבלת תקציב גפ"ן הוא עריכת מבחני המיצ"ב הארציים להערכת הישגים, ורשת בני יוסף היא היחידה מבין הרשתות הללו שהסכימה לעריכת המבחנים.
וכך כותב מנכ"ל רשת בני יוסף אביגדור אוחנה במסמך למנהלים: "בנוסף לתקציב אופק חדש אישרה הממשלה גם את תקציב גפ"ן לרבעון הזה של שנה"ל תשפ"ד עבור מוסדות הרשת". אוחנה כותב למנהלים ש"אנחנו נכנסים לסבב דיונים מול משרד החינוך על מתווה הפעלת מערכת גפ"ן למוסדות הרשת ובהמשך נעדכן בנושא". לדבריו, "חבים אנו חובה גדולה ליו"ר התנועה אריה דרעי שפעל והפעיל והטיל את כל כובד משקלו להצלחת המהלך וכן לשר חיים ביטון שדחף וקידם ללא ליאות עד לגמר הטוב".
על פי תגובת משרד האוצר לפניית "כלכליסט" מדובר בסכום של 20.5 מיליון לרבעון כלומר 82 מיליון שקל לשנת לימודים כולה. אלא שעל פי הערכה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת החלת רפורמת גפ"ן במעין החינוך התורני תעלה 100 מיליון שקל.
את רפורמת גפ"ן לעצמאות מנהלים והרשויות המקומיות יזמה בשנה שעברה שרת החינוך לשעבר, היום שרה בממשלה, יפעת שאשא ביטון. הרפורמה איגמה את כל תקציבי התוכניות הנוספות של בתי הספר לסכום שיעמוד לרשות מנהלי בתי הספר והרשויות המקומיות כסל גמיש להפעלה בהתאם לצרכים. הסכום לכל בית ספר נקבע בהתאם לגודלו ובהתאם לדרוג החברתי כלכלי שלו.
בהחלטת הממשלה מאוגוסט 2021 נקבע ש"תוכנית הגמישות הניהולית תחול על מוסדות חינוך המעוניינים בכך מבין מוסדות החינוך הרשמי או מוסדות החטיבה העליונה בחינוך שאינו רשמי", כלומר הרפורמה לא תחול על רשתות פרטיות כמו מעין החינוך התורני.
משורת תביעות ייצוגיות שהוגשו לאחרונה נגד רשתות החינוך החרדיות עולה תמונה של שימוש של הרשת בתקציבי שעות הלימודי למטרות שלא לשמן נועדו והסטת תקציבים בין מוסדות. הצורך בכך נובע כנראה ממספר התלמידים הנמוך במוסדות בני יוסף. בשנה שעברה למדו ברשת על פי נתוני משרד החינוך 57,500 תלמידים ב־253 מוסדות כלומר מספר ממוצע נמוך של 230 תלמידים לבית ספר שמשמעותו כיתות קטנות שמקבלות תקצוב מופחת. הצורך להעביר תקציבים נובע מהרצון לממן בתי ספר כאלה עד שיגדלו. לכן המצב שבו הרשת תהנה מתקציב גמיש של 80 או 100 מיליון שקל בעייתי במיוחד. גם לא ברור מה הבסיס החוקי להעברת התקציבים.
הבעייתיות של העברת תקציבים גמישים למעין החינוך התורני עולה גם ממסמך אגף התקציבים על רשתות החינוך החרדיות שחשף "כלכליסט" בשבוע שעבר. המסמך מזים את הטענה שנוכחות חשבת האוצר ברשתות החרדיות מונעת אי סדרים. הוא קובע ש"נוכחות וסמכויות החשב נועדו לכאורה לחיזוק השמירה על הנהלים ומניעת אי־סדרים כספיים, אך בפועל, גם כאשר החשב מוצא אי־סדרים הוא ממשיך לאשר תשלומי שכר מחשש להלנת שכר. במקרים מסוימים החשב נותן הנחייה להפסיק את אי־הסדרים, אך הרשתות מתעלמות מהנחיותיו". בכיר במערכת החינוך מזהיר כי "זה כסף זמין שהם יכולים לעשות איתו מה שהם רוצים".
"יבוצע חישוב רטרואקטיבי"
בתקציב המדינה המקורי נכללו בחודש מאי 302 מיליון שקל למטרת החלת רפורמת "אופק חדש" בחינוך החרדי ב־2023 ו־880 מיליון ב־2024. בסך הכל היה מדובר ב־1.182 מיליארד שקל לשנתיים. במסגרת התקציב החדש קוצץ הסכום ל־2023 ל־177 מיליון שקל. ההפחתה נעשתה תוך ניצול העובדה שמשרד החינוך הבהיר שאינו מסוגל להיערך לקליטת גני הילדים החרדים לרפורמה השנה. המשמעות היא שנותרו בתקציב 1.057 מיליארד שקל.
אלא שבשבועות האחרונים החלו שרי הממשלה בהפצת טענה שלפיה מדובר בפועל ב־35 מיליון שקל בלבד. הבסיס להטעיה השקרית הזו היה חלוקת הסכום ל־35 מיליון שקל השנה ול־142 מיליון שקל ש"הקצאתם תדחה לשנת 2024 ואילך". ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במוצאי שבת ש"יותר משעה דנו על אופק חדש - תקציב לחינוך החרדי שנותן 30 מיליון שקל למורים שמקבלים משכורות רעב. 30 מיליון שקל מתוך 30 מיליארד. זה אלפית. שעה שלמה דנו בזה, כי זה לחרדים". שר העבודה יואב בן צור מש"ס טען ש"מדובר ב־35 מיליון שקל מסכנים".
אלא שהמסמך של רשת מעין החינוך התורני בני יוסף מוכיח ש־142 המיליון מיועדים אף הם למשכורות השנה שישולמו בשנה הבאה רטרואקטיבית. כך כותב במסמך המנכ"ל אוחנה למנהלים: "המשכורות הקרובות שיעברו לחשבונות עובדי ההוראה עדיין לא יכילו את מקדמות אופק חדש. בעזרת השם במשכורת דצמבר שתשולם ב־1 לינואר 2024 ישולמו מקדמות 'אופק חדש' גם עבור חודשים אוקטובר ונובמבר. תשלום מלא של השכר בהתאם לתנאי אופק חדש, יקרה רק בעוד מספר חודשים לאחר ביצוע 'המרת דרגה' ע"י משרד החינוך. בנקודת זמן זו יבוצע חישוב רטרואקטיבי וישולמו הפרשים עבור כל חודשי העבודה החל מספטמבר 2023". עוד כותב אוחנה ש"בשבוע הבא יובא התקציב לאישור מליאת הכנסת וועדת הכספים ולאחר מכן האוצר יתקצב את הרשת בהתאם".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה ש"בניגוד לנשאל נושא גפ"ן בדיונים ולאחר שתתקבל החלטה בנושא היא תפורסם". מהאוצר נמסר ש"את השאלה יש להפנות למשרד החינוך שקובע את הקריטריונים לגפ"ן". התקציב למטרה זו, לדברי האוצר נכלל בכספים הקואליציוניים. השר לענייני החינוך החרדי במשרד החינוך חיים ביטון מש"ס לא השיב לפניות "כלכליסט".