סגור
השרה מירי רגב בחנות התכשיטים ב בודפשט ב 2 באוקטובר 2024
השרה מירי רגב וחנות התכשיטים בבודפשט ב־2 באוקטובר. בשל הנסיעה הזו היא לא נכחה בישיבה חשובה של הקבינט המדיני־ביטחוני

החתימו דרכון בספטמבר: 1 רה"מ, 6 שרים, ל־7 מדינות ו־45 ימים

מצב החירום הביטחוני והמשבר הכלכלי הקשה לא משפיע על היקף נסיעות השרים לחו"ל, ובהם חברי הקבינט המדיני־ביטחוני, ליעדים ולנושאים לא דחופים ובעלי חשיבות זניחה. השרים הטסים נוהגים גם לחבר שלא לצורך סוף שבוע לנסיעה. בנוסף, המידע שמחויב מזכיר הממשלה לפרסם על הנסיעות אינו שקוף ומקיף ולא מאפשר פיקוח 

למרות החרפת המצב הביטחוני עם איראן וחזבאללה: ראש הממשלה בנימין נתניהו ו־6 משריו - מירי רגב, ניר ברקת, עידית סילמן, גילה גמליאל, חיים כץ, ויצחק וסרלאוף - יצאו בחודש שעבר לחו"ל ל־7 מדינות, והיקף היעדרותם מהארץ הגיע ל־45 ימים. כך על פי דיווח של מזכירות הממשלה, אשר אינה מקפידה לפרסם את מלוא הפרטים על נסיעות השרים, ובכלל זה: יעדי נסיעות השרים, היקף ההוצאות הכולל והמפורט לכל משתתף בפמליית השר, הסבר מקצועי על חיבור סוף שבוע לנסיעה, ועוד.
נוסף על טיסות השרים ברחבי הגלובוס בחודש שעבר, גם נתניהו ורעייתו טסו לארה"ב לנאום באו"ם במטוס כנף ציון ב־26 בספטמבר 2024, וחזרו כעבור 3 ימים. נתניהו קיצר את ביקורו בעקבות החרפת המצב הביטחוני ואף שיגר תמונות על התייעצות שקיים במטוס שבה אישר את מבצע החיסול של חסאן נאסרללה מנהיג חזבאללה. נסיעותיו של ראש הממשלה לא נכללות בדיווח הרישמי של מזכירות הממשלה.
השקיפות של נסיעות השרים היא סוגיה מרכזית, אך לא יחידה, מתוך רצף של היבטים בעיתיים בהקשר של טיסות לחו"ל. מנכ"ל התנועה לחופש המידע הידי נגב מתריע כי המידע על נסיעות השרים לחוץ לארץ והוצאותיהם לא מתפרסם באופן יזום אלא נחשף רק לאחר בקשות מידע המופנות למשרדים השונים ולעיתים אף רק לאחר שמוגשות עתירות לבתי המשפט המינהליים כדי לחשוף את המידע.
בנוסף, הרגישות הציבורית גברה בתקופה זו, מקץ שנה למלחמה הקשה במספר חזיתות שעודנה מתנהלת בעצימות ובנפיצות גבוהה. יתר על כן, נסיעות השרים לחו"ל - ובהם חברי הקבינט המדיני־ביטחוני - בעניינים לא דחופים ובעלי חשיבות זניחה, צורמות במהלך מצב חירום ביטחוני כאשר המשבר הכלכלי קשה והעלויות של הנסיעות גבוהות; כאשר עדיין עשרות אלפי אזרחים מפונים מבתיהם; כל זאת מטיל אחריות על ראש הממשלה ושריו להגברת חובת פיקוח ובקרה מתוקף תפקידם.
"המעקב שערכנו על נסיעות שרים לחו"ל, ובפרט שרת התחבורה מירי רגב, מגלה תמונת מצב עגומה במיוחד על נבחרי הציבור שלנו בזמן המלחמה", אומר נגב. "עשרות מיליוני שקלים בשנה מתבזבזים על נסיעות הפמליה, המלונות, הטיסות והאבטחה בנושאים בעלי חשיבות זניחה, כאשר בדרך כלל נוהגים לחבר סופ"ש לנסיעה. דבר שמגדיל במספר ימים נוספים את הנסיעה ומגדיל את העלויות הגבוהות גם כך".
במקרה יוצא דופן שאף פורסם בתקשורת, השרה מירי רגב חיברה לנסיעתה האחרונה להודו בחודש ספטמבר 2024, גם נסיעה בסוף השבוע לתאילנד.

הוצאות של עשרות מיליוני שקלים בשנה

בחודש יוני, לאחר שכמה שרים לא נכחו בישיבות הממשלה, ראש הממשלה הנחה לקבוע נוהל שלפיו מי שייעדר יותר מפעם אחת ברבעון ללא אישור, לא ייצא לחו"ל ברבעון אחריו.
בתקנון עבודת הממשלה בהקשר זה נכתב כי "נסיעת שר לחוץ־לארץ בתפקיד תהיה באישורו של ראש הממשלה והיא תובא לידיעת הממשלה". כזכור, בשבוע שעבר נתניהו עיכב את יציאתו לארה"ב של שר הביטחון יואב גלנט. בהתאם לאישורי הנסיעה אמור לפרסם מזכיר הממשלה אחת לחודש באופן עוקב דיווח מלא על נסיעות שרים לחוץ לארץ.
לדברי נגב, "אם ראש הממשלה באמת מבקש לצמצם את נסיעות השרים וההוצאות המטורפות האלה, שיחיל נוהל חדש שבו הוצאות השרים יפורסמו אוטומטית לציבור ויעמדו לפיקוח וביקורת ציבורית". נגב הדגיש כי "הוצאות נסיעות השרים לחוץ לארץ הן עצומות. כל טיסת שר הכוללת את פמלייתו, אבטחה, שירותי לינה והסעדה ברמה הגבוהה ביותר — מסתכמת במאות אלפי שקלים לנסיעה אחת וריבוי הנסיעות מסתכם בהוצאות של עשרות מיליוני שקלים במהלך השנה".

1 צפייה בגלריה
אינפו טיסות ראש הממשלה ושריו
אינפו טיסות ראש הממשלה ושריו
טיסות ראש הממשלה ושריו
(צילומים: מארק ישראל סלם, נחום סגל, יריב כץ, יואב דודקביץ, חיים צח, הכנסת, עמית שעל, ברוך גרינברג)

נגב דורש במכתב למזכיר הממשלה יוסי פוקס עם העתק למבקר המדינה מתניהו אנגלמן כי יש לתקן ליקויים שהתגלו בדיווחים על נסיעות שרים לחוץ לארץ ובעניין הצורך בפרסום יזום של הוצאות נסיעות חברי הממשלה לחוץ לארץ. נגב תובע "להחיל חובת פרסום אקטיבית על ההוצאות השונות לכל נסיעת שר לחוץ לארץ כחלק מנוהל אישור הנסיעות לחוץ לארץ שמנהל מזכיר הממשלה. באפשרותו של פרסום יזום של הוצאות הנסיעות לחו"ל לקיים ביקורת ציבורית ולהפחית את הבקשות החוזרות ונשנות לנסיעות השרים לחו"ל שחשיבותן נמוכה וכך לחסוך כספים ציבוריים רבים. יתר על כן, פרסום מידע יזום ושקוף לציבור יחזק את הפיקוח הציבורי על נבחרי הציבור ויאפשר לחזק את אמון הציבור ברשויות ובנבחרי הציבור".
ממעקב שביצעה התנועה עלו מספר ליקויים בדיווח ביחס לנסיעות לחו"ל בכלל ושל השרה מירי רגב בפרט החברה בקבינט המדיני־ביטחוני. רגב טסה רק השנה למקסיקו, הודו וסרי לנקה, יוון, צרפת, קפריסין ויוון, ושוב להודו ולהונגריה.
על פי בדיקת התנועה לחופש המידע, בחודש פברואר 2024 טסה השרה מירי רגב לסרי לנקה והודו בעלות של כ־450 אלף שקל. יחד עם זאת, אין דיווח על נסיעתה להודו. לפי הודעת דוברות שהוציאה לשכתה הביקור בסרי לנקה ביחד עם בתה, הורחב להודו לקידום הגשר היבשתי מאבו דאבי לישראל.
בחודש יוני 2024 אין כל דיווח על נסיעתה של השרה מירי רגב ליוון. זאת, על אף שנעדרה מישיבת הממשלה שהתקיימה ביום 23.6.2024 ומההתייעצויות הביטחוניות שנקבעו בקבינט המדיני־ביטחוני. בחודש אוגוסט 2024 אין כל דיווח על נסיעתה של השרה מירי רגב לקפריסין ויוון. כך, דווח בתקשורת כי לאחר שחזרה מביקור בצרפת שדווח כנדרש על ידי מזכיר הממשלה בחודש יולי 2024, טסה השרה מירי רגב לקפריסין ויוון ביום 6.8.2024 — אך אין כל דיווח על כך בנסיעות שרים לחוץ לארץ בחודש אוגוסט 2024. בחודש ספטמבר 2024 אין כל דיווח על נסיעתה של השרה רגב להונגריה. זאת, על אף שפורסם בתקשורת, כי השרה רגב טסה ביום 29.9.2024 ונאלצה לדחות את שובה לארץ בשל מתקפת הטילים על ישראל.
רגב התראיינה בשבוע שעבר לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב' ו"שכחה" שלא נכחה באחת מישיבות הקבינט המדיני־ביטחוני באוקטובר לנוכח החרפת המצב כי היתה באותה עת בבודפשט. בעניין תמונתה שהופצה בחנות תכשיטים בהונגריה הסבירה רגב כי "סיימנו פגישה והיינו בדרך לשדה תעופה. עמדנו בשדרת חנויות כדי לקנות אוכל. מישהו לקח את את התמונה וחתך אותה כאילו אני בתוך החנות. לא קניתי תכשיטים אין שום קבלה לכך".

דיווח חסר לנסיעות השרים

מדוברות משרד ראש הממשלה נמסר כי "אין ליקויים בדיווח החודשי של מזכירות הממשלה על נסיעות השרים בתפקיד, בהתאם לסעיף 70 א' בתקנון לעבודת הממשלה. שנית, באשר לנסיעות פרטיות של שרים - על פי התקנון חלה על השרים חובת יידוע על תאריכי הנסיעה בלבד. מזכירות הממשלה מדווחת אחת לחודש על הנסיעות בתפקיד (ולא על נסיעות פרטיות) שאושרו בחודש שקדם לו. רישום יעדי ותאריכי הנסיעה מתבצע באופן סדור אל מול לשכות השרים. נבהיר כי לעתים יש שינויים במהלך הביקור ביעדים או/ו בתאריכים והפרטים מתעדכנים בהמשך".
נציין כי למרות תגובת משרד רה"מ, בכלכליסט לא התקבלה תגובה באשר לנסיעותיה של רגב שלא דווחו כנדרש. מצב זה מדגיש את הצורך שהממשלה תנהיג שקיפות בכל הנוגע לנסיעות השרים ותפרסם מדי חודש את שמות השרים, מטרת הנסיעה, היעדים, הפגישות ומספר העוזרים והיועצים המצטרפים אליהם וכמובן את העלות הכוללת: טיסות, לינה, אש"ל ועוד לשרים ולכל חברי המשלחת.
כמו כן יש לאסור על שרים לצרף את סופי השבוע לנסיעות הרשמיות ובכך ובכך להכביד על הקופה הציבורית. אמנם מדובר ב"כסף קטן" לעומת הכספים הקואליציוניים והמשרדים המיותרים שמשמעותם מיליארדי שקלים בשנה, אבל עדיין מדובר בכספי ציבור בתקופה של גירעון עמוק וחריג בתקציב המדינה, ובמצב ביטחוני רגיש שסופו אינו נראה באופק.