סגור
שר התקשורת שלמה קרעי על רקע סניף של דואר ישראל
שר התקשורת שלמה קרעי. בכירי האוצר ביקשו מרה"מ נתניהו להתערב (צילומים: אבי מועלם, גיל נחושתן)

1.7 מיליארד השקלים שהושקעו בדואר עלולים לרדת לטמיון

המלחמות של שר התקשורת שלמה קרעי בהנהלת חברת הדואר גובות מחיר: משרד האוצר הודיע שלא יעביר את הכסף לפרישה של 400 עובדים, מה שמקשה על קידום תוכנית ההבראה. כנס משקיעים לקראת ההפרטה שתוכנן להתקיים בשבוע הבא יידחה למועד לא ידוע

המלחמה שמנהל שר התקשורת שלמה קרעי בהנהלת הדואר הגיעה לרגע האמת ועברה משלב התחזיות לפגיעה בהפרטת החברה לשלב שבו ההליך נפגע ממש.
שני תהליכים קריטיים בהבראת והפרטת הדואר שהיו אמורים להיכנס לתוקף ביומיים הקרובים יידחו למועד לא ידוע. היום היה אמור להתחיל השלב הפומבי בהליך ההפרטה של הדואר, שכולל מתווה ספציפי שמגדיר את נוהל מכירת החברה לגוף אחד. בנוסף, מחר אמורה היתה להיכנס לתוקפה הפעימה השנייה בצמצום כוח האדם בחברה.
הדחייה מגיעה על רקע המלחמה של השר קרעי, שפועל בימים אלו להדחת היו"ר מישאל וקנין, ומעמידה בסיכון למעלה מ־2 מיליארד שקל שכבר השקיעה המדינה בדואר עד כה במסגרת תוכנית ההבראה, שמטרתה להגיע למצב שבו חברת הדואר הופכת לרווחית ויעילה לפני ההפרטה. כ־1.5 מיליארד שקל מתוך סכום זה הושקעו בפרישת עובדים.
השינוי בדואר אינו משימה פשוטה, מדובר בחברה שהפסידה בשלוש השנים האחרונות 1.9 מיליארד שקל. תוכנית ההבראה נשאה פירות ראשונים עם המעבר של הדואר לרווחיות של 23 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2023. אומנם חלק מההכנסות של הדואר שהובילו אותו לרווחיות נבעו מעליית הריבית, ששיפרה את תוצאות בנק הדואר, אך גם בניכוי עליות הריבית – פעילות החברה השתפרה משמעותית. כעת השיפור הזה עשוי לרדת לטמיון.
בנוגע להליך המכירה וההבראה של החברה, במסגרת השלב הפומבי בהפרטה, שהיה אמור להתחיל היום, צפוי היה להתקיים כנס גדול למשקיעים בשבוע הבא. מטרת הכנס היתה לעודד אותם לרכוש את החברה הממשלתית שמחזיקה במאות סניפים ברחבי הארץ. הכוונה היא להציג לציבור ולשוק ההון את נוהל המכירה, שמגדיר את התנאים בהם יימכר הדואר ורמת השירות שהזוכה יחויב בה. בנוסף לכל אלה, מחר הייתה אמורה להיכנס לתוקפה גם הפעימה השנייה בצמצום כוח האדם של הדואר – כאשר 400 עובדים היו אמורים לעזוב את החברה, תוך קבלת פיצויים מוגברים ממשרד האוצר בשל פרישה מוקדמת.


כל אלה לא יקרו מחר, ולא ברור מתי, אם בכלל, יקרו. משרדי האוצר והתקשורת לא סיפקו תשובות לפניות בנושא גורל העובדים, ורק ציינו כי הם "בוחנים חלופות". גם משרד ראש הממשלה, אליו פנו בשלישי בערב בכירי האוצר בדרישה להתערבות מיידית, סירב להגיב בנושא.
לשר קרעי תלונות שונות נגד הנהלת הדואר. בין היתר הוא טוען כי תחת ההנהלה הנוכחית הידרדר השירות לציבור. עם זאת, כמות התלונות על הדואר, כך לפי דו"ח מבקר המדינה מהחודש האחרון, דווקא ירדה בכ־32% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. קרעי גם מבקר את סגירת הסניפים הרבה של הדואר, לטענתו. עד היום נסגרו 105 סניפי דואר, ועד סוף השנה מתוכננים להיסגר 17 נוספים. תיקון לרישיון הדואר שקרעי מנסה לקדם, על אף שהוא בעצמו חתם על הרישיון המקורי לפני מספר חודשים, מעכב את סגירת הסניפים הנוספים. על פי התיקון שדורש קרעי, סגירת כל סניף דואר צריכה להיות מאושרת על ידי שר התקשורת.
המהלכים האלה של השר מצטרפים לעיכובים שהוא יוצר בנוגע להשלמת "צו האינטרסים" של הדואר, שלאחריו אישור של ועידת השרים להפרטה. צו האינטרסים הוא מסמך המגדיר את הנהלים, בעיקר ביחס להחלפת בעלי שליטה, לקראת ההפרטה של הדואר. את הצו אמורים לאשר גורמי המקצוע ולאחר מכן ועדת השרים להפרטה. לפני מספר שבועות נקבע תאריך לישיבת השרים, שתאשר את הצו. יום לפני התכנסות הוועדה, נדחה כינוס הוועדה למועד לא ידוע.
מאז דחיית כינוס הוועדה הציג קרעי תנאים חדשים להשלמת צו האינטרסים – בין היתר הדרישה ששינויים בצו ייעשו על ידי שר התקשורת ולא השר לשיתוף פעולה אזורי, וגם שהסמכויות של השר לגבי החלטות הנוגעות לצו יינתנו לו עוד בטרם הדואר יופרט. גורמי המקצוע, ובהם רשות החברות הממשלתיות נענו לדרישות השר – אם כי ציינו כי סמכות השר הרלוונטי צריכה להיות על פי החלטת השרים ולא דרגי המקצוע. במילים אחרות, אין לנו התנגדות לדרישות של קרעי, אבל מי שאמור להחליט עליהן זה הדרג הפוליטי.
בעיה נוספת היא חוסר הוודאות ביחס לעובדי הדואר. טרם תוכנית ההבראה הועסקו בחברה כ־5,000 עובדים. כוח האדם בדואר הצטמצמם בשנתיים האחרונות בכ־730 איש, כאשר 400 עובדים נוספים היו אמורים לעזוב עד סוף החודש. את התוכנית לסיום העסקה, ופיצויי הפרישה המוקדמת היה אמור להעביר משרד האוצר, תחת ההנחה שהתוכנית להפרטת החברה תתקדם בהתאם למתוכנן.
עם זאת, במכתב ששלחו השבוע בכירי האוצר לראש הממשלה בנימין נתניהו, קבעו כי חוסר הוודאות ביחס לצו האינטרסים ולהפרטה כולה מוביל לקושי בהעברת הכסף לפרישת העובדים. מנכ"ל המשרד שלומי הייזלר, החשב הכללי יהלי רוטנברג, והממונה על התקציבים יוגב גרדוס כתבו: "נבקש את מעורבותך הדחופה ביצירת ודאות סביב הפרטת החברה, שכן שוק ההון ומשקיעים פוטנציאליים רואים התנהלות זו ועלולים לאבד אמון ביכולת מימוש הפרטות גם של חברות נוספות".
משר התקשורת נמסר: "המניפולציות של פקידי האוצר ורשות החברות לא ירתיעו אותנו. הפרטה כן ומהר, אבל לא עם שירות מתחת לכל ביקורת. ישנם תיקונים נוספים המחויבים בצו האינטרסים, בייחוד לאור ההתנהלות הבעייתית של רשות החברות. זו עמדת גורמי המקצוע האמונים על תחום הדואר, להבדיל מ'גורמי מקצוע' שמסתכלים על כל דבר דרך החור של הגרוש. רשות החברות וגורמי האוצר צריכים להיענות להזמנתו של מנכ"ל המשרד ולפתור את הנושאים ברמה המקצועית, במקום להשתתף בקמפיין התקשורתי של גורמים אינטרסנטיים".