סגור
עו"ד שגית אפיק יועצת משפטית בכנסת ויו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן
עו"ד שגית אפיק וח"כ שמחה רוטמן (צילום: טל אזולאי, קובי קואנקס)

יועמ"שית הכנסת נזפה ברוטמן: "אי אפשר לצאת באלף קמ"ש על נציגי המדינה"

יו"ר ועדת החוקה תקף הבוקר במילים קשות את נציגת הנהלת בתי המשפט, עו"ד חנית אברהם-בכר, ומנע ממנה להמשיך ולדבר בדיון שעסק בכללי ניגוד העניינים החלים על שופטים; בעקבות כך קיימה שגית אפיק "שיחה קשה" עם רוטמן: "התנהלותך אינה מכבדת את הכנסת"

שיחה קשה בין יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, לבין יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן - בעקבות התקפתו הבוקר על נציגת הנהלת בתי המשפט, עו"ד חנית אברהם-בכר, בדיון בוועדה.
אפיק אמרה לרוטמן כי התנהלותו "אינה מכבדת את הכנסת", וכי כאשר מגיע לוועדה נציג מטעם המדינה, אי אפשר "לצאת עליו באלף קמ"ש ובטח שלא לזרוק אותו מהחדר". עוד אמרה לרוטמן כי הוא לא מייצג את עצמו אלא את הכנסת כמוסד, וכמו שבית המשפט לא יזרוק אדם שטוען בעתירה דברים שאינם לרוחו, כך גם הוא לא יכול לנהוג כמו במקרה הבוקר. רוטמן לא הסכים עם אפיק, והשיחה, כפי שמתארים גורמים בכנסת, היתה "קשה", והשניים "לא ממש יישרו קו" בסופה.
כאמור, הרקע לדברים הוא ההתפרצות של רוטמן הבוקר כלפי אברהם-בכר, בדיון בוועדה שעסק בכללי ניגוד העניינים החלים על שופטים. אברהם-בכר ניסתה להציג את מנגנוני הבקרה והפיקוח הקיימים במערכת המשפט שנועדו להבטיח שמירה על האתיקה של שופטים, וציינה כי "קיים חשש שהמניעים לעשות כן אינם ענייניים ומטרתם היא אחת – להוביל לפגיעה באמון הציבור בבתי המשפט".
רוטמן קטע את אברהם-בכר, והאשים אותה בכך שהיא מטילה ספק במניעים של חברי הכנסת שביקשו לכנס את הדיון המיוחד. לאחר שהפציר בה להתנצל ולחזור בה מדבריה והיא לא עשתה זאת, הוא הודיע לה כי לא תוכל להמשיך לשאת דברים, ואף קרא לסדרנים להרחיק את המיקרופון ממנה.
"אני תמה מה הזכות שלך לעסוק במניעים שלנו. האם תפקידך כעובדת ציבור להגיד לנבחרי הציבור לעסוק בעניין כזה או אחר? האם עברת הכשרה פסיכולוגית או יש לך הסמכה בחוק לזה? זה שאת מהנהלת בתי המשפט לא הופך את הדם שלך לכחול ונותן לך זכות לעלוב בחברי הוועדה שלי", אמר רוטמן. "תתנצלי בפני חבר כנסת אריאל קלנר (יוזם הדיון, ע"ק). עובד מדינה לא מבקר את נבחר הציבור בדיון... הפקפוק במניעיו היא חוצפה שלא נבראה. תחזרי בך מהדברים האלה כי חצית קו שאסור לעובד מדינה לחצות".
אברהם-בכר ניסתה להמשיך לדבר, אך רוטמן קרא לסדרנים וביקש מהם להרחיק ממנה את המיקרופון. "את לא ברשות דיבור", אמר לה, "אינך מנהלת את הוועדה, עלבת בחברי הוועדה. אם את לא מתכננת לחזור בך מדבריך תסתיים זכות הדיבור שלך, ואבקש להגיש תלונה אתית על התנהלותך, כי עובד מדינה לא מותח ביקורת על מניעיהם של חברי כנסת אצלי בחדר הוועדה. אני לא חושב שתפקידו של עובד מדינה להגיד שמניעיהם של נבחרי ציבור לא כשרים".
אברהם-בכר ציינה כי אין לה מה להוסיף, ורוטמן, שבמהלך הדיון גם הוציא החוצה את הח"כים רייטן ועופר כסיף, הטיח בה: "את מוזמנת לצאת. עליך לעמוד בחובה אתית של עובדי מדינה. אאלץ לבקש שתוגש נגדך תלונה".
אפיק שוחחה עם רוטמן לאחר שחברת ועדת החוקה ח"כ אפרת רייטן (העבודה) התלוננה בפניה על התנהלות היו"ר. במכתב ששלחה רייטן היא כתבה כי רוטמן "השתמש במילים מביישות, מתנשאות ובלתי ראויות ובסגנון שאינו הולם כהוא זה את תפקידו הרם כיו"ר אחת הוועדות החשובות של הכנסת". עוד כתבה כי רוטמן מנצל את אולם הוועדה ומשכן הכנסת, "כדי לפגוע באופן פומבי וברור במעמד הכנסת וביחסים שבין הרשויות".
איגוד המשפטנים בשירות המדינה התייצב לאחר הדיון לצד אברהם-בכר. עו"ד יצחק גורדון, יו"ר האיגוד, מסר: "איגוד המשפטנים לא יקבל איומים והטלת מורא על עובדי ציבור בשל מילוי תפקידם. עורכת דין עובדת ציבור שנשלחת מטעם הנהלת בתי המשפט לישיבת ועדת החוקה ומקריאה עמדה רשמית לא אמורה להיות חשופה למתקפה אישית, לצעקות והשתלחויות, להשתקה ונטילת מיקרופון, לדרישה שתתנצל על הכתוב בעמדה ולאיום בהגשת תלונה משמעתית. לא נאפשר לדין המשמעתי לשמש גורמים פוליטיים להשתקה ואיום על עורכי דין בשירות הציבורי. נפעל לפי דין באמצעים העומדים לרשותנו, ככל שיידרש. הודעתי לעובדת שיש לה את מלוא הגיבוי המשפטי והארגוני מאיגוד המשפטנים".