ההפיכה מאיצה לפני הפגרה: הקואליציה דוהרת לאישור חוקים דרקוניים
ההפיכה מאיצה לפני הפגרה: הקואליציה דוהרת לאישור חוקים דרקוניים
הצעות חוק שנועדו להחליש את עצמאות מערכת המשפט וניסיונות אופרטיביים לקבע צעדים להחלשת מעמדם של שומרי הסף מעסיקים את הקואליציה גם במושב הקיץ של הכנסת. המכון הישראלי לדמוקרטיה: קבלת הצעדים הללו תייתר את חוקי ההפיכה המשטרית המקורית
בקואליציה העלו השבוע הילוך כדי להספיק ברגע האחרון לקדם יוזמות פרלמנטריות והצעות חוק פרטיות, לעיגון בפועל של הפיכה משטרית בדלת האחורית, בטרם צאתה של הכנסת לפגרת הקיץ בעוד שבועיים, ב־24 ביולי.
המשבר שהתעצם השבוע בין יו"ר ש"ס אריה דרעי ליו"ר עוצמה יהודית, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, לגבי "חוק הרבנים" רק דרבן את הח"כים לזרז את המהלכים שיקעקעו את מעמדם של בית המשפט, הוועדה לבחירת שופטים ושומרי הסף: היועצת המשפטית לממשלה ונציב שירות המדינה. בנוסף, מקודמות יוזמות לפגיעה באקדמיה ובתקשורת, כשבמקביל יש החרפה בגילויי אלימות של המשטרה כלפי מפגינים נגד הממשלה, ובכלל זה כלפי ח"כ נעמה לזימי (העבודה), מעצר אלים של רופא שהגיש טיפול רפואי והפעלת אלימות נגד אנשי תקשורת בעבודתם.
במסמך מעקב אחר קידום מהלכי ההפיכה המשטרית כתבו עו"ד ענת טהון אשכנזי ועו"ד דפני בנבניסטי מהמכון הישראלי לדמוקרטיה כי "בשבועות האחרונים נראה שהרפורמה כבר אינה כל כך שקטה, אלא משתלטת בהדרגה על עבודת ועדות הכנסת, על דיוני הממשלה ועל ישיבות ועדת השרים לענייני חקיקה". לדבריהן, "מאז נפתח מושב הקיץ של הכנסת, הקואליציה שבה לקדם בחקיקה מהלכים שונים הפוגעים בדמוקרטיה. במוקד — הצעות חוק שנועדו להחליש את עצמאות מערכת המשפט, לערער את חופש הביטוי וחופש העיתונות, ולפגוע בחופש האקדמי באופן שמערער עוד יותר את יכולתן של המערכות השונות לבקר ולהתריע בפני פגיעה בזכויות של כלל הציבור. בנוסף להן, ניכרת התעלמות מחוות דעת של גורמי המקצוע המשפטיים והשתלחויות חוזרות ונשנות בשומרי הסף, לצד ניסיונות אופרטיביים לקבע את הצעדים להחלשת מעמדם".
במסמך נכתב עוד כי "הצעדים להחלשת הדמוקרטיה הופכים תכופים יותר ומקודמים במרץ רב על ידי חברי הקואליציה. הקואליציה אינה מסתפקת עוד ברפורמה שקטה, אלא היא שבה להתמקד בקידום חקיקה וצעדים נוספים שנוגעים בליבת הדמוקרטיה, ומטרתם לפגוע בעצמאות מערכת המשפט ובשומרי הסף הבכירים ביותר, וכן להצר את חופש הביטוי והעיתונות, קרי להחליש את הכלים שעדיין קיימים להגבלת הכוח השלטוני. צעדים אלה עלולים לפגוע בדמוקרטיה באופן עמוק ורחב דיו, כך שבסופו של דבר הם אף עלולים לייתר את הצורך בצעדים המקוריים של תיקון חוקי יסוד, כפי שביקשה מלכתחילה 'הרפורמה המשפטית'״.
המהלכים המרכזיים בהקשר זה בשבוע האחרון בכנסת התחילו ביום שני השבוע, כשיו"ר ש"ס אריה דרעי ניסה להעלות את "חוק הרבנים" להצבעה בקריאה הראשונה. ברגע האחרון הקואליציה נאלצה למשוך אותו מהמליאה, בהיעדר רוב, לאחר הודעתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (עוצמה יהודית) ש־6 ח"כי סיעתו יתנגדו אם לא יצורף לקבינט המלחמה המצומצם. דרעי ובן גביר תקפו זה את זה, ובינתיים חקיקת החוק הוקפאה. באותו יום ח"כ אביחי בוארון (הליכוד), המקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו, הגיש הצעת חוק שלפיה נציב שירות המדינה ייבחר על ידי ועדה שאותה ימנה רה"מ והיועצת המשפטית לממשלה לא תהיה מעורבת במינוי. בכך מבקש בוארון לעקוף את התנגדות גלי בהרב־מיארה למעורבות נתניהו במינוי הנציב.
המשבר על "חוק הרבנים" לא מנע, למחרת, יום שלישי, מיו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) לקדם את החוק למינוי נציב תלונות הציבור על השופטים בהצבעה חשאית באמצעות רוב של 70 ח"כים בכנסת. כיום בחירת הנציב היא על ידי הוועדה לבחירת שופטים בהסכמה בין שר המשפטים לנשיא בית המשפט העליון. בהצעת החוק מבקש רוטמן לחזק את הפוליטיקאים, להחליש את הוועדה לבחירת שופטים ואת מעמדו של נשיא בית המשפט העליון. הצעת החוק שהתקבלה בקריאה הטרומית, צפויה לקבל אישור בקריאה הראשונה בשבוע הבא כשבקואליציה מקווים להשלים את החקיקה בטרם יציאת הכנסת לפגרת הקיץ. אביטל סומפוליאנסקי, המשנה ליועמ"שית, כתבה בשבוע שעבר לשר המשפטים יריב לוין כי "הצעת החוק מבקשת לשנות מן היסוד את הליך מינוי הנציב, כמו גם את אמות המידה המקצועיות לבחירתו, תוך דחיקת השיקולים המקצועיים והפרת האיזונים שנועדו להבטיח כי מוסד הנציבות יוכל למלא את תפקידו באופן אפקטיבי, מקצועי ובלתי תלוי. הצעת החוק אינה מציעה איזונים אפקטיביים אחרים, במקום אלה שהיא מפרה".
באותו יום אישרה ועדת החוקה לקריאה שנייה ושלישית הצעות חוק ממשלתיות המאפשרות את הארכת המעצר ומניעת מפגש עם עורך דין לעצורי הנוח'בה ועצורי התמרון הצבאי שבמסלול הפלילי. בהקשר זה הודיע אתמול שר המשפטים יריב לוין כי הוא מתנגד להחלטה של בית המשפט להעמדת סנגור ציבורי למחבלי הנוח'בה. "אני עומד על החלטתי, שהתקבלה כבר בתחילת המלחמה: משרד המשפטים לא יממן והסנגוריה הציבורית לא תייצג את מחבלי הנוח׳בה".
אתמול אישרה מליאת הכנסת בקריאה הטרמית הצעת חוק של יו"ר הקואליציה אופיר כץ (הליכוד) הקובעת כי על מוסד להשכלה גבוהה לפטר איש סגל אקדמי, שביצע ״הסתה לטרור או תמך בארגון טרור או במעשה טרור". בעד הצעת החוק הצביעו 60 ח"כים מול 36 שהתנגדו.
המשך ההתנגשויות בין הכנסת לפרקליטות וליועמ"שית צפוי ביום שני הקרוב בוועדת החוקה שתדון בשתי הצעות לסדר שהעלה ח"כ אלמוג כהן (עוצמה יהודית). האחת בנושא "אכיפה כלפי ההסתה נגד רה"מ וחברי קואליציה". בנוסף, ייעשו נסיונות להעלות מחדש את "חוק הרבנים" בקריאה הראשונה במליאת הכנסת ולקדם את החוק לבחירת נציב שירות המדינה על ידי נתניהו. עוצמה יהודית הודיעה אתמול כי אם השר איתמר בן גביר לא יוכנס לפורום ניהול המלחמה, “המפלגה תמשיך לשבש את עבודת הקואליציה".