הושג הסכם: הסתיימה שביתת הסגל הבכיר באוניברסיטאות, שיקבל תוספת שכר של 11%
הושג הסכם: הסתיימה שביתת הסגל הבכיר באוניברסיטאות, שיקבל תוספת שכר של 11%
לפי ההסכמות שהושגו עם האוצר, שכר המרצים יוצמד להסכם השכר במגזר הציבורי, בתמורה ל"שקט תעשייתי" עד סוף 2027. בכך מגיעה לסיומה שביתה בת שבועיים שהתקיימה בשבע אוניברסיטאות, בהן העברית, ת"א ובן גוריון
ועדת ארגוני הסגל הבכיר באוניברסיטאות הגיעה הבוקר (ב') להסכמות בנוגע לשכרם עם נציגי האוצר, ועד ראשי האוניברסיטאות והוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת). בכך מגיעה לסיומה שביתת הסגל הבכיר באוניברסיטאות אחרי שבועיים.
ההסכם כולל הצמדה להסכם השכר במגזר הציבורי, כלומר תוספות שכר בהיקף של 11% לכלל המרצים, בתמורה ל"שקט תעשייתי" עד סוף 2027. הסגל הבכיר יקבל בנוסף קופסה של 3% תוספות למטרות ייחודיות, בדומה לקופסיה לאוכלוסיות מיוחדות שניתנה במגזר הציבורי. סכומים אלו יוקצו בין היתר למענקים למצטיינים ע"פ קריטריונים שיקבע הסנאט של כל מוסד. המרצים במדעי החברה יקבלו עוד תוספת, זאת כפיצוי על השכר הגבוה יותר שמקבלים חוקרים במדעי הטבע בשל יכולתם לגייס מענקי מחקר גבוהים יותר.
דרישת האוצר לאפשר העסקה בחוזים אישיים נדחתה, אך במקום זאת יתאפשרו תוספות שכר למרצים מתחילים מעבר להסכם הקיבוצי. כיום מקבלים המרצים הללו שכר נמוך, וחלקם מפוצים באמצעות תפקידים מומצאים.
כמו כן, הוסדר נושא קרן קשרי מדע, שנועדה במקור לשיתופי פעולה ונסיעות לחו"ל למטרות מחקר, אך כיום חלק משמעותי ממנה נצבר כחיסכון של המרצים לימי פרישה. נקבע כי מצב זה יישאר בעינו עבור המרצים הקיימים, אך כל מרצה שיצטרף מעתה לא יוכל לחסוך את כספי הקרן. בנוסף לכך, כיום מקבלים המרצים הוותיקים הקצבה גבוהה יותר מהקרן מאשר המרצים הצעירים, על אף שלעיתים קרובות הם מוזמנים על חשבון המארחים ולא זקוקים לכך. במסגרת ההסכם נקבע כי ההקצבה תושווה בין כולם בהדרגה.
שבע האוניברסיטאות ששבתו הן האוניברסיטאות העברית, ת"א, בן-גוריון, חיפה, הטכניון, בר-אילן ומכון ויצמן. ככל הידוע, ההסכם כולל גם השלמה של השיעורים שלא ניתנו באמצעות הקלטות שלהם בזום.
ההסכם הקיבוצי של המרצים הבכירים הסתיים בסוף 2019, ומאז שכר המרצים נשחק. בשל מערכות הבחירות וחילופי השלטון, המו"מ על הסכם חדש התחיל רק לקראת אישור התקציב הנוכחי.
בין הצדדים כבר הושגה הסכמה עקרונית על הצמדה להסכם השכר הכללי במגזר הציבורי, כלומר תוספת של 11%, אלא שהאוצר ביקש להוסיף תנאים לחלק מהתוספת. מדובר בין היתר באפשרות תשלום נוסף בתחומים בהם יש מחסור במרצים וכן בשינוי בתנאי הקבלה של מענק הקליטה וקרן המחקר. אולם, המרצים ראו בכך דרישות להפחתת שכר. המרצים מצידם ביקשו פיצוי נוסף של 5% בטענה שזה מקביל לקיצור שבוע העבודה במגזר הציבורי, מה שהתפרש אצל המעסיקים כדרישה לפיצוי על כך שלמרצים יש לוח זמנים גמיש.
יו"ר ות"ת, פרופ' יוסי מקורי, אמר שההסכם מביא בשורה להשכלה הגבוהה באמצעות "תוספות שכר משמעותיות, הן לכלל המערכת והן עבור הישגים בתחום המחקר וההוראה, באמצעות הגדלת תוספות המחקר לתחומי החברה והרוח, באמצעות הגדלה הדרגתית של הכספים לשליחויות אקדמיות של חברי סגל צעירים ומתן אפשרות למשוך חברי סגל מצטיינים בתחילת דרכם".
שר החינוך יואב קיש אמר כי "ההסכם הוא צעד נוסף בקידום מצוינות המחקר ויציבות ההשכלה הגבוהה בישראל. ההסכם יחזק את המאבק בבריחת המוחות וקידום המדענים הישראלים המצטיינים".