בכירי האקדמיה הצטרפו למחאות: "לעצור עכשיו או שנתעורר למדינה אחרת"
בכירי האקדמיה הצטרפו למחאות: "לעצור עכשיו או שנתעורר למדינה אחרת"
בכירי האוניברסיטאות ערכו יום של פעולות מחאה בבירה. נשיא אוניברסיטת ת"א, פרופ' אריאל פורת, הסביר כי ביטול עילת הסבירות יהפוך את האקדמיה לתלויה בחסדי השרים: "לא נוכל לבקר את הממשלה כי אז לא יתנו לנו תקציב". ליד ישיבת מרכז הרב השליכו על צעדת האקדמיה מים - אבל גם הציעו שתייה
בכירי האקדמיה השתתפו היום (א') בפעולות המחאה בירושלים. "לא נוכל לבקר את הממשלה כי אז לא יתנו לנו תקציב, ולא יתנו לנו למנות את המרצים שאנחנו רוצים", הסביר נשיא אוניברסיטת תל אביב, המשפטן פרופ' אריאל פורת. לדבריו, באמצעות עילת הסבירות תוכל הממשלה לקחת לידיה את האחריות על תקצוב האוניברסיטאות במקום המועצה להשכלה גבוהה, וכך הן יהיו תלויות בחסדי השרים.
צעדת האקדמיה יצאה ב-12:30 מישיבת מרכז הרב. המפגינים לבשו חולצות טריקו שחורות עליהן כתוב "בלי דמוקרטיה אין אקדמיה". מאחד הבתים בקרית משה הושלכה לעברם שקית מים, מה שבתנאי החום שבהן מתנהלת המחאה השבוע יכול להיחשב כמעט מתנה. אך היה גם יחס חיובי יותר מהשלכת מים - ילד חרד"לי לפי פאותיו שקנה שני בקבוקי שתייה ועבר לחלק אותם. ליד משרד ראש הממשלה עבר מפגין עם מתז והציע לקהל להשפריץ עליו.
נשיא אוניברסיטת בר אילן, פרופ' אריה צבן, ונשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון, בחרו להשתתף גם בצעדת ההסכמה הבוקר מהכותל לכנסת. האירוע נפתח בתפילה שהסתיימה בתפילה לשלום המדינה. צבן השתתף בתפילה, סיון לא, אבל אמר ש"זה העניין. חיבור בין כולם ובסוף שירת התקוה של כולם". לדברי סיון, "מה שמייחד את האירוע זה שיש בו אנשים שמדברים על הפיכה ואנשים שמדברים על רפורמה. כולנו קוראים לעצור עכשיו כי אחרת נתעורר ביום שלישי למדינה אחרת. חייבים לעצור לפני שיהיה מאוחר".
צבן אומר שאחרי העצירה חייבים "לקחת את הזמן, הרבה זמן לבנות את האמון מחדש כי האלטרנטיבה נוראית". לדבריו, הצעדה המשותפת היא "שביל של תקווה, כי הכל מתחיל בבניית אמון".
למרות הקריאות של הסנאטים של חלק מהמוסדות להשבתה כללית, הנשיאים בחרו היום לשבות לבדם. סיון הסביר שהשביתה תפגע בהרבה מאוד סטודנטים שחלקם חושבים אחרת: "חשבנו שצריך להימנע משביתה בכל דרך אפשרית".
בשעות הצוהריים התקיים אירוע "הייד פארק" באוניברסיטה העברית בגבעת רם. הפרופ' למדע המדינה, אסנת עקירב מהמהכללה האקדמית גליל מערבי, המתמחה בהתנהגות משטרים, אמרה: "אני כמו רופא שרואה חולה סופני". עוד ציינה שהקואליציה הגישה 213 הצעות חוק שמיועדות להפוך את המשטר הישראלי למשטר נוסח הונגריה, כלומר מדינה לא דמוקרטית.