סגור

דעה
הרפורמה בשלטון המקומי - צעד בכיוון הנכון

מדינת ישראל היא בין המדינות הריכוזיות בעולם, אבל אחרי שנים של מאבק שהוביל השלטון המקומי סוף סוף השינוי מתחיל לקרות. העברת הסמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי היא לא פחות ממהפכה והיא צעד משמעותי לעצמאות האזרחים. אז איך נרגיש את השינוי וממה צריך להיזהר בדרך?

בארץ-ישראל קם העם היהודי, בה עוצבה דמותו הרוחנית, הדתית והמדינית, נכתב במגילת העצמאות, אבל מי כמונו יודעים שבה גם עוצבו הררי בירוקרטיות מסורבלות ומייגעות, בה גם הוערמו קשיים מנהלתיים, ריבוי רגולציה ותהליכים ארוכים.


כבר שנים שאנחנו מוחים על היעדר הסמכויות הנדרשות לשלטון המקומי. שנים של מאבק שמראה שוב ושוב את הקושי לנהל רשות בישראל בגלל המתנה לאישורים בלתי נגמרים ממשרדי ממשלה, בגלל היעדר מידע רלוונטי ובגלל צמצום סמכויות של השלטון המקומי לצד הרחבת האחריות שלו במקביל ובאופן בלתי מותאם.
1 צפייה בגלריה
מתחם בדיקות קורונה אשדוד
מתחם בדיקות קורונה אשדוד
מתחם בדיקות קורונה באשדוד. הקורונה הוכיחה את היכולות של ראשי הרשויות לנהל את המערכה
(צילום: שאול גולן)
אתגרי הקורונה בשנתיים האחרונות היו במובן מסוים השיא של המאבק הזה. בלחצים בלתי נתפסים נדרשו הרשויות לשמור על חייהם של התושבים בלי לקבל מידע על המבודדים בזמן אמת, בלי יכולת לקבל נתונים עדכניים על אנשים שנדבקו ועם הנחיות סותרות ומנותקות מהשטח. רק אחרי מאבקים ארוכים ומתמשכים קיבלנו לידינו חלק מהסמכויות לניהול המשבר בשטח והוכחנו גם הפעם את היכולות של ראשי הרשויות לנהל את המערכה, לדאוג לצרכים של התושבים שלנו ולהילחם על פתיחת מערכת החינוך תוך שמירה על חיי הילדים שלנו.
והנה, נראה שהשינוי המיוחל מגיע. הממשלה היום מבינה עד כמה חייב השלטון המקומי את הסמכויות, וזה כמובן לא רק בתחום הקורונה. השלטון המקומי פועל לא פעם עם ידיים קשורות, מנושאי ביטחון פנים, הגנה על התושבים, מערכות החינוך הפנימיות וחלוקת התקציבים, פתרונות תחבורה, ועד להחלטות משמעותיות על פיתוח העיר, משבר הדיור ועוד.
ההחלטה של משרדי הממשלה שהתקבלה לאחרונה להעביר סמכויות לרשויות במגוון תחומים תפתח סוף סוף את הסכר, את התקיעות שרשויות רבות היו נתונות בה שנים ארוכות. ביזור הסמכויות יאפשר לשים את האזרח במרכז ולדאוג באופן המדויק לצרכים שלו. ברגע שהתקציבים יגיעו לשטח וינוהלו באמצעות הרשויות, הבירוקרטיה והסרבול יצטמצמו דרמטית.
אסור לנו להתבלבל. לא מדובר פה בחיזוק רשויות חזקות על פני חלשות. ההיפך - הרשויות החזקות כבר יודעות לנהל את עצמן ומסוגלות לכך, ורק מחכות לקבל את האישור לעשות כן. משאבים רבים וכוח אדם מבוזבז על השליטה של משרדי הממשלה בפעולות ובירוקרטיה של הרשויות המקומיות החזקות. חייבים לקחת את התקציבים האלו ולהשקיע ברשויות שצריכות ליווי וסיוע. שם חשוב למקד את המשאבים ובכך לתרום לצמצום הפערים.
כולנו יודעים שזה לוקח זמן. לקח הרבה זמן מרגע הכרזת העצמאות ועד שכוננו בפועל מדינה עצמאית. ייקח לא מעט זמן לבסס את דרכי הביזור של סמכויות הממשלה לשלטון המקומי, את הפיקוח המותאם למצב החדש ואת המעבר בפועל. אבל אנחנו חייבים להימנע מהמתנה ולפעול עכשיו. חייבים לדאוג שהממשלה תוריד לשטח את הכללים תוך שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות והבנה של הצרכים מלמטה. לראות שהסמכויות שניתנות באמת מאפשרות לשפר את הרגולציה ואת המחסומים.
אז ביום העצמאות הזה, כל שנותר לנו בשלטון המקומי הוא לאחל מזל טוב כפול ומשולש למדינה, לשלטון המקומי, ולכם התושבים, שמגיע לכם להיות עצמאיים בארצנו, ואנחנו נמשיך כמובן לדאוג לזה.
חיים ביבס הוא יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.