סגור
קניון דיזנגוף סנטר
קניון דיזנגוף סנטר (צילום: אוראל כהן)

בית המשפט קבע: זה מה שהופך מרכז מסחרי לקניון

פסיקה של בית המשפט המחוזי מרכז שניתנה לטובת בעלי עסקים בקנדי סנטר ביבנה קובעת שמה שמגדיר מתחם כקניון הוא "אופי הפעילות בו"

לידיעת בעלי העסקים: פסיקה חדשה של בית המשפט המחוזי מרכז מגדירה מהו קניון ומתי מתחם מסחרי יכול להיחשב קניון. העתירה הוגשה בשם 35 בעלי עסקים במתחם קנדי סנטר ביבנה, על ידי עוה"ד אשר זליגר וצבי אודם ממשרד אגמון עם טולצ'ינסקי.
העותרים טענו שעיריית יבנה סיווגה את המקום כקניון, ודרשה מהם להוציא רישיון עסק. מבנה קנדי סנטר הוקם לפני עשרות שנים ושימש בעבר כקניון. עם השנים שינה המבנה את פניו וברובו ננטש, עד שלפני כעשור החלו לפעול בו עסקים חדשים. לטענת העותרים, הוא הפך ל"מרכז תעסוקה ומשרדים", ולטענת העירייה - לקניון. על פי החוק והתקנות, קניון הוא "מרכז קניות במבנה מקורה וסגור מכל צדדיו, שיש בו כניסה משותפת אחת לפחות ושבו עשרה בתי עסק לפחות או ששטחו הכולל 1,000 מ"ר לפחות".
1 צפייה בגלריה
רועי גבאי ראש עיריית יבנה
רועי גבאי ראש עיריית יבנה
רועי גבאי, ראש עיריית יבנה. העירייה דרשה רישיון עסק של קניון
השופט דרור ארד־אילון פסק כי "המבחן לקיומו של מרכז קניות אינו בכמות בתי העסק או באופיים, אלא בהתבוננות כוללת על אופייה העיקרי של הפעילות במבנה". בנוגע לקנדי קבע כי "לא הוצגה תשתית עובדתית המלמדת על פעילות של מרכז קניות, אלא על פעילות מעורבת, שרכיב הקניות נמוך למדי". לפיכך נפסק כי "בנסיבות אלו החלטת העירייה בדבר סיווג מבנה קנדי סנטר כקניון כהגדרתו בצו רישוי עסקים אינה יכולה לעמוד, ועל כן אני מורה על בטלותה".
מעיריית יבנה נמסר כי "הגדרת המתחם וסיווגו מהווים עניין שולי במקרה זה וטוב שהשופט הביע עמדתו כי אכן נדרש המחוקק להתייחס לפרצות הקיימות בהגדרות. בזכות נחישותה הצליחה העירייה להביא את העסקים הפועלים במתחם, לסוגיהם השונים, לפעול לראשונה לשיפור תשתיות משמעותי במתחם, זאת לאחר עשרות שנים בהם עומד המתחם במצב תחזוקתי אשר אינו מאפשר קבלת אישורי הגורמים הרלוונטיים. העירייה פעלה בעבר ותמשיך לפעול בהמשך על מנת להבטיח ככל הניתן את בטיחות ובטחון הציבור, לרבות באמצעים העומדים לרשותה לפי דיני העסקים".