הקמת נאמנות – איננה תכנון מס "יצירתי"?
הקמת נאמנות – איננה תכנון מס "יצירתי"?
נאמנות ככלי משפטי חשוב בתכנון החזקה, ניהול והעברה של נכסי משפחה
בידיעה שהתפרסמה ב"כלכליסט" היתה כותרת: "תכנון מס יצירתי". בכתבה התייחס העיתונאי לפעולתו של דודי עזרא בהקמת נאמנות והועלתה הסברה כי המהלך של הקמת הנאמנות היה לחמוק ממס ירושה עתידי. לא ידוע מדוע נאמרו דברים אלה ואם אכן זאת היתה המטרה בהקמת הנאמנות המדוברת. נאמנות איננה "מכשיר לתכנון מס" – כפי שצויין בכתבה, מיסוי נאמנות איננו שונה ממיסוי רווחים של יחיד. נאמנות היא מבנה משפטי המעוגן בחוק הנאמנות משנת 1979 והיא מוקמת למגוון מטרות להסדרת נכסים של בני משפחה.
להלן נסקור כמה מטרות חשובות להקמת נאמנות.
1. ארגון ניהול עסק משפחתי והעברה בין-דורית של הבעלות והשליטה בעסק
עסק משפחתי מנוהל בדרך כלל בידי מייסד העסק ("היוצר") אשר משתדל לשלב את בני המשפחה שלו.
העברה בין דורית של בעלות בעסק משפחתי שאיננה מתקיימת במשך חייו של היוצר תעשה בדרך של הורשה והליכי ירשוה בבית משפט. כאשר יש ענין למנוע סכסוכי ירושה ניתן להקים נאמנות בחייו של היוצר אשר תוכל להסדיר את ניהול העסק בידי בני המשפחה המעורבים בניהול עו"ד בימי חייו של היוצר וגם לאחר פטירתו.
2. העברה בין דורית של נכסי המשפחה
לעיתים אדם מבקש לדאוג לא רק לילדיו אלא גם לנכדיו או ניניו. נאמנות היא כלי שימושי להעברה בין דורית. כאשר אדם מוריש את רכושו על פי צוואה הוא רשאי להורות כי לאחר מות ילדיו יעבור הרכוש הנותר לידי נכדיו אולם הוא אינו יכול לוודא כי אכן נותר רכוש כזה ולמעשה צורה כזו של העברה היא לרוב יותר משאלת לב שקשה לממש אותה. העברת רכוש לנאמנות ומתן הנחיות לגבי היקף הכספים שיקבל כל דור ודור יכולה להבטיח מחד אורח חיים מכובד לנהנים השייכים לדור השני אך גם שימור של קרן מספיקה על מנת להבטיח אורח חיים רצוי לדורות הבאים.
3. הכנה לקראת פרישה וגיל הזהב
"אין אדם יודע את יום פקודתו ואין אדם יודע מידת ימיו ואריכות שנותיו" אומר פתגם ידוע. כלומר לא רק את יום מותו אין אדם יכול לחזות אלא גם כמה יאריך ימים וכמה שנים ישאר בכושר ובריאות שיאפשרו לו לנהל את ענייניו הכספיים. לכן, אדם יכול עוד בהיותו במלוא כושרו להקים נאמנות שתדאג לרווחתו בתקופה לאחר פרישתו עם בטחון שנכסיו יישמרו למשך ימי חייו. בכך הוא מסיר את הנטל מבני משפחתו ומוודא כי כספו יישמר וישמש על מנת לדאוג לרווחתו לפי צרכיו והוראותיו ולא למטרה אחרת .
4. התמודדות עם דיני ירושה - במדינות שונות קיימים דיני ירושה שונים
כך לדוגמא במדינות בהן שיטת המשפט היא קונטיננטלית (למשל צרפת), לא ניתן לנשל צאצאים כליל מהירושה. נאמנות יכולה לשמש על מנת להסדיר את נושא הירושה בדרך הרצויה למוריש ובני משפחתו. לדוגמה לגבי עולים מצרפת או גרמניה בעיקר כאשר דין הירושה יידון על פי מקום המושב של המנוח או מקום הימצא רכוש המשפחה.
קיימות עוד כמה מטרות חשובות כגון דאגה לעתידם של בני משפחה בעלי צרכים מיוחדים, הגנה על רכוש מפני נושים, תכנון מס לגיטימי להקטנת מס עיזבון במדינות שבהם קיים מס כזה, והתמודדות עם דיני ירושה במדינות שונות.
לסיכום, הנאמנות היא כלי משפטי חשוב ויעיל להשגת מטרות רבות, ביניהן: לדאוג ליוצר ולבני משפחה בעת חיי היוצר ולאחר פטירתו, להגנה על נכסי המשפחה, לניהול הון משפחתי, להעברה בין דורית של נכסים ובמיוחד נכסי עסק משפחתי ולתכנון תרומה לטובת הקהילה
ד"ר אלון קפלן, עו"ד, אלון מחבר הספר 'נאמנות בישראל: הלכה למעשה', חברSTEP , חבר אגודת הנאמנים הבינלאומית, וחבר האקדמיה הבינלאומית לנאמנויות והון משפחתי., חבר בלשכת עורכי הדין בישראל מ-1970 ובניו יורק מ-1990. בין מייסדי STEP ישראל, שימש כיו”ר הסניף בישראל וכיום מכהן כנשיא הארגון בישראל. הרצה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב בלימודי תואר שני ומתאם קורס הדיפלומה של STEP בישראל. אלון שימש כיועץ לוועדה למיסוי נאמנויות של רשות המיסים, ערך ספרים בנושאי נאמנות ופרסם מאמרים רבים בתחום הנאמנות והטיפול בהון המשפחתי בכתבי עת מובילים בעולם. אלון חבר במועצה הבינלאומית של מכון וייצמן. אלון חבר במועצת הנאמנים של ארגוןIMPACT ארגון צדקה המעניק מלגות לימוד לחיילים משוחררים.