בלעדיהשופטת בדימוס ניצחה את העירייה: תקבל פטור של 3,000 שקל בחודש מארנונה
בלעדי
השופטת בדימוס ניצחה את העירייה: תקבל פטור של 3,000 שקל בחודש מארנונה
מינהל הארנונה בתל אביב קבע כי ד"ר דפנה אבניאלי ובעלה אינם זכאים לפטור מארנונה על דירה שרכשו וטרם אוכלסה וכי הפטור מגיע לחברה הקבלנית. בני הזוג הגישו ערר- וזכו. עיריית תל אביב: "ההחלטה עלולה לפגוע בזכותם של קבלנים"
לידיעת רוכשי דירות חדשות שטרם אכלסו אותן: ועדת הערר לענייני ארנונה שליד עיריית תל אביב קיבלה השבוע ערר שהגישו ד"ר דפנה אבניאלי, שהיתה שופטת בכירה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ובעלה. הוועדה קבעה כי הם זכאים לפטור מארנונה בסכום של 3,000 שקל בחודש למשך 12 חודשים מאחר שלא אכלסו את הדירה שרכשו בבניין חדש בתל אביב.
מינהל הארנונה בעיריית תל אביב דחה את בקשת בני הזוג לפטור מארנונה בטענה שהחברה הקבלנית אשדר נרשמה כמחזיק ראשון וקיבלה את הפטור וכי ניתן לקבל את הפטור פעם אחת.
הדירה שרכשו בני הזוג אבניאלי בבניין החדש שנבנה בתל אביב אינה מאוכלסת ולכן ביקשו את ההנחה ל-12 חודשים לפי תקנה 12 לתקנות ההסדרים במשק המדינה (הנחה מארנונה). מדובר בתקנה הקובעת הנחה של עד 100 אחוז בארנונה לתקופה של עד 12 חודשים למחזיק שהוא הבעל הראשון של בנין חדש, ריק, שמיום שהסתיימה בנייתו והוא ראוי לשימוש, אין משתמשים בו במשך תקופה רצופה של 12 חודשים. אבניאלי פנתה למנהל הארנונה בתל אביב לקבלת הפטור, אולם היא נענתה בשלילה ונאמר לה כי החברה הקבלנית אשדר קיבלה את ההנחה לאחר שנרשמה כמחזיק ראשון. בפועל אשדר לא ניצלה את ההנחה כולה כי ביולי 2023 היא כבר מסרה לבני הזוג את הדירה.
מינהל הארנונה טען כי אבניאלי היא מחזיק שני ולכן היא לא זכאית להנחה של 100% בארנונה לתקופה של 12 חודשים. מנגד טענה אבניאלי כי היא ובעלה הם בעלי הדירה ומחזיק ראשון, זאת למרות שעדיין אין רישום בטאבו. עוד טענה כי מרגע שהבעלות הקניינית היא שלה משנת 2019 מי שזכאי לפטור מארנונה זו היא כבעלים וכמחזיק ראשון ולא אשדר. כאמור, בארנונה סברו שהיא מחזיק שני ולכן אינה זכאית לפטור אולם כן אישרו פטור של 6 חודשים כהנחת נכס ריק לפי תקנה 13 . ד"ר אבניאלי לא ויתרה והגישה ערער בשמה ובשם בעלה לוועדת הערר לענייני ארנונה.
אבניאלי טענה כי הרציונל שעומד בבסיס תקנה 12 הוא להקל על קבלן, שהינו הבעלים והמחזיק המתקשה למכור את הדירות בבניין ומתן פטור לקבלן מהווה התעשרות שלא כדין.
מנגד טען מינהל הארנונה כי בני הזוג אינם המחזיקים הראשונים אלא חברת אשדר וכי אשדר היתה הבעלים של הנכס. אבניאלי טענה כי אשדר נרשמה כבעלים 3 חודשים לאחר שקיבלה את הפטור.
בסופו של יום קבעו חברי ועדת הערר, עו"ד גדעון ויסמן, עו"ד משה קורן ורו"ח שמעון ז'יטניצקי כי בני הזוג אבניאלי צודקים ודין ערעורם להתקבל. עם זאת, הם קיבלו את הערר החל מיום חיובו בארנונה ולא ממועד קבלת החזקה. נקבע כי "הקבלן שהיה בעלים של סל הזכויות מכר את כל זכויותיו לעוררים (בני הזוג) ובעת שהושלמה הבנייה ובא לעולם 'בניין חדש' הבעלים שלו היו העוררים. לצורך דיני הארנונה אנו סבורים כי אין משקל משמעותי לשאלת הרישום. כך למשל, ישנם בניינים שנדרשות שנים רבות עד שמושלם רישום הזכויות ורישום הבית המשותף. האם יש מחלוקת כי בכל אותן שנים הבעלים בדירה הוא הרוכש ולא הקבלן, שמכר את הזכויות ובנה את הדירה ? לטעמנו התשובה היא ברורה כי הבעלות היא של הרוכש". הוחלט כי בני הזוג אבניאלי זכאים לפטור מארנונה החל ממרץ 2023 שהוא יום תחילת החיוב ולאחר אותם 12 חודשים עומדת להם ההנחה הרגילה של נכס ריק (מדובר בתקנה 13 המעניקה פטור מארנונה לחצי שנה) ככל שאכן הדירה עומדת בתנאי ההנחה.
חברי ועדת הערר שהכריעו בתיק קבעו שלשום כי "צודקים העוררים (בני הזוג אבניאלי -ל.ד) בטענתם כי בשונה מקבלן ש'נתקע' עם מלאי דירות שעדיין בבעלותו, בעת שמתחיל חיוב הארנונה הרי שהקבלן שכבר מכר את הדירה קודם להשלמתה, הזכאות להנחה עוברת לקונה שהוא הבעלים הראשון בדירה/'בנין חדש'".
הצדדים לא הופיעו בפני הוועדה וההחלטה ניתנה על סמך סיכומים שהוגשו בתיק.
ד"ר דפנה אבניאלי שייצגה את עצמה בתיק מסרה בתגובה: "לאור המלחמה ובתקופה שבה יש עיכובים במסירות להחלטה הזו יש חשיבות לטובת הצרכן".
מעיריית תל אביב-יפו נמסר: "העירייה לומדת את החלטת ועדת הערר אשר התקבלה אתמול, וטרם החליטה האם להגיש עליה ערעור. נציין כי ההחלטה שהתקבלה בוועדה עלולה לפגוע בזכותם של קבלנים ליהנות מהנחה לפי תקנה 12 עד למסירת החזקה בנכס לרוכשים כפי שהיה עד כה".
מאשדר בחרו שלא להגיב.