סגור
בני גנץ יואב גלנט בנימין נתניהו
גנץ, גלנט ונתניהו, הערב (צילום: דנה קופל)

גלנט: "הנגיד אמר לי - 'הדבר הטוב ביותר לכלכלה זה ניצחון במלחמה'"

נתניהו על הכנסת הדלק לרצועה: "לא מדובר בשינוי מדיניות אלא במענה נקודתי מוגבל; הסיוע ההומניטרי חיוני להמשך התמיכה האמריקאית". שר הביטחון: "כוחות צה"ל נשארו בצד המערבי, אבל הם מתמרנים גם מזרחה. חמאס מוכה באופן קשה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וחבר קבינט המלחמה המצומצם בני גנץ נושאים כעת דברים במסיבת עיתונאים בקריה.
בפתח מסיבת העיתונאים אמר נתניהו כי יש שמועות לא מבוססות רבות בנוגע לעסקת חטופים, וכי רבים מהפרסומים אינם נכונים. "אני רוצה להבהיר – עד לרגע זה לא הייתה עסקה, אבל אני רוצה להבטיח – כשיהיה לנו מה לומר, נדווח לכם על כך", אמר למשפחות החטופים. על צעדת המשפחות לירושלים אמר: "אני צועד אתכם. יקיריכם בלבנו ולנגד עינינו כל הזמן".
נתניהו אמר כי עד כה רשמה ישראל הישגים חשובים מאוד במלחמה: "חיסלנו אלפי מחבלים, חיסלנו מפקדים בכירים, השמדנו מוקדי שלטון, השמדנו מנהרות ועוד היד נטויה". הוא הדגיש: "אנחנו ממשיכים קדימה בכל הכוח".
נתניהו אמר כי אחד הדברים המאפשרים את ההישגים הוא "כיפת ברזל מדינית", וכי לאחר 43 ימים של לחימה קשה הגיבוי הבינלאומי אינו דבר מובן מאליו. אחרי שהזכיר את הסיוע הצבאי הרב ששלחה ארה"ב לישראל אמר: "גם בתוך ארה"ב וגם ברחבי העולם מופעלים לחצים הולכים וגדלים נגדנו בשבועות האחרונים". הוא אמר כי ישראל הדפה לחצים רבים – בהם הדרישה שלא להיכנס לרצועת עזה, לעיר עזה ולבית החולים שיפא, אך ישראל נכנסה לכולם. "לחצו עלינו להסכים להפסקת אש מלאה – סירבנו, והבהרתי שנסכים רק להפסקת אש זמנית, ורק תמורת החזרת חטופינו". נתניהו אמר שהוא מבהיר למנהיגי העולם שישראל תילחם עד לניצחון, שיכלול את מיטוט החמאס ואת השבת החטופים הביתה. נתניהו אמר כי אי אפשר לבסס ניצחון צבאי בלי גיבוי מדיני, וכי הקבינט מתעקש על האינטרסים הביטחוניים של ישראל מול התנגדות קשה.
נתניהו אמר כי הסיוע ההומניטרי לעזה נחוץ לצורך המשך התמיכה הבינלאומית בישראל, וכי בלי סיוע כזה - גם ידידיה הטובים של ישראל יתקשו לתמוך בה לאורך זמן, ולישראל יהיה קשה מאוד להמשיך במלחמה עד הסוף. "לכן כשצה"ל והשב"כ המליצו יחד לקבינט לקבל את הבקשה האמריקנית לאפשר כניסה מוגבלת של שתי מכליות דלק ביום לדרום הרצועה, קבינט המלחמה הסכים פה אחד". נתניהו הסביר שמדובר בכמות חירום מינימלית שמטרתה להפעיל משאבות מים וביוב, ושבלעדיהן צפויה התפרות מיידית של מגפות, שעלולה לפגוע גם בחיילי צה"ל. הוא טען: "לא מדובר בשינוי מדיניות אלא במענה נקודתי מוגבל כדי למנוע התפשטות מגפות".
נתניהו נשאל אם הייתה הצעה רצינית לעסקה לשחרור חטופים שהוא עצמו החליט למנוע, ואם עמדתו היא שיש להתעקש על שחרור כל החטופים או להתפשר על המספר שחמאס מוכן לשחרר. ראש הממשלה השיב שלא הייתה הצעה או עסקה על הפרק, ושהוא אינו יכול להרחיב בעניין: "אנחנו רוצים להשיב את כל החטופים, ועושים את המאמץ המרבי להביא כמה שיותר מהם, גם אם זה ייעשה בשלבים. קיבלנו (שרי קבינט המלחמה - ynet) החלטה משותפת, פה אחד".
נתניהו נשאל גם על אמירותיהם של שרים וח"כים בליכוד שלפיהן אחרי המלחמה עליו לפנות את המקום, והשיב: "אני שומע דברים אחרים. זה לא חשוב, כי אנחנו לא עוסקים בפוליטיקה, אבל אני שומע תמיכה רחבה בשלוש המטרות שהצבתי (למלחמה). בזה, אני חייב להגיד, אני זוכה לתמיכה רחבה מאוד". אחר כך נשאל על כך שלפי סקרים רוב הציבור תומך בהליכה לבחירות, ואם בתום המלחמה עליו לבקש מחדש את אמון הציבור בקלפי, ועל כך השיב: "אני נדהם. חיילינו נלחמים בעזה, חיילינו נופלים בקרב, משפחות החטופים בסיוט ענק, וזה מה שיש לכם לעשות? יהיה זמן לפוליטיקה. וכרגע הציבור מאוחד בדבר אחד, להשיג את שלוש המטרות (של המלחמה)".
אחרי נתניהו דיבר שר הביטחון גלנט, ואמר כי בימים האחרונים עבר צה"ל לשלב השני של התמרון ברצועה: "כוחות צה"ל נשארו בצד המערבי, אבל הם מתמרנים גם מזרחה. התוצאות של העניין הזה ניכרות לעין. חמאס מוכה באופן קשה. הוא מאבד מפקדות, מנהרות ובונקרים. המפקדים שלו נפגעים בכל הרמות, מהמח"טים עד הטרוריסטים בשטח. אלפי מחבלים נהרגו בשבעות האחרונים ובימים האחרונים. אנחנו מגיעים לכל המקומות הרגישים לחמאס, ופוגעים בהם".
השר גלנט אמר כי צה"ל לא מהסס לנקוט כל פעולה, וכי בכל יום שעובר פוחתים המקומות שבהם יכולים מחבלי חמאס להסתובב: "מי שהיה בצד המערבי של העיר עזה מבין זאת היטב וכבר פגש את עוצמתו הקטלנית של צה"ל, מי שנמצא בצד המזרחי מבין זאת הערב ויבין זאת בימים הקרובים, וגם מי שנמצא בדרומה של רצועת עזה יבין זאת בקרוב".
גלנט הדגיש את מחויבותו להחזרת החטופים: "יש לנו מחויבות עליונה לילדים, לנערים ולנערות, לחיילות ולחיילים, להורים, למבוגרים, לכולם. אני מסתכל עליהם כאילו היו בני משפחתי. נעשה כל מאמץ על מנת להשיב אותם". בהמשך מסיבת העיתונאים נשאלו גלנט ונתניהו אם בכירי חמאס היושבים בקטאר הם יעד לחיסול, והשיבו כי כל אנשי החמאס בני מוות, בכל מקום. גלנט אמר: "עבורי אין הבדל בין מחבל שמסתובב עם קלצ'ניקוב ומדים מנומרים לבין מחבל עם חליפה בשלושה חלקים במקום אחר בעולם. כולם בני מוות".
גלנט נשאל גם על הקריאות להקים ממשלת אחרת כעת בראשות אדם אחר מהליכוד והשיב: "אני חושב שהעיסוק בעניינים פוליטיים בשעה הזאת גורם לפיצול ולמורך לב. הדבר הזה הפוך ממה שאנחנו צריכים לעסוק בו, ואני מציע לכולנו, כולל אתכם, להתמקד רק במטרות המלחמה".
השר גנץ פתח את דבריו בהדגשת הגיבוי שהוא נותן לרמטכ"ל, לראש השב"כ ולראש המוסד: "כל עם ישראל מאחוריכם. המערכה מתרחבת, והיא תסתיים רק כשנבטיח את הביטחון ונשיב את הבנים הביתה". גנץ אמר כי המלחמה תימשך בעוצמה רבה, וכי רק אחרי תקופה לחימה נוספת יהיה שקט וביטחון: "ייקח כמה זמן שייקח. אנחנו נחושים". גם גנץ רמז לצורך בגיבוי בינלאומי: "אנחנו צריכים לגייס את הניסיון והאחריות שלנו ולהיות שקולים וחכמים. חבריי ואני הצטרפנו לממשלה ולקבינט כי בעת הזו נדרשות החלטות קשות ויש לקבל אותן".
גלנט הוסיף: " שוחחתי אתמול עם הנגיד והוא אמר לי שהדבר הטוב ביותר לכלכלה זה ניצחון במלחמה".
מסיבת העיתונאים מתקיימת בצל המגעים לעסקת שחרור חטופים: בזמן שחמאס מעוניין לפי הדיווחים לשחרר 50 חטופים בעבור שחרור אסירים וכמה ימי הפוגה בלחימה, ישראל דורשת לא להפריד בין ילדים לאמהותיהם - ולשחרר מספר רב יותר. גנץ והשר גדי איזנקוט נפגשו הערב עם נציגי המשפחות, ונתניהו וגלנט יעשו זאת ביום שני - אחרי שראש הממשלה סירב לעשות זאת הערב.