ראשי הרשויות הערביות דורשים להפעיל מחדש את מוקד החירום
ראשי הרשויות הערביות דורשים להפעיל מחדש את מוקד החירום
השרה לשוויון חברתי מאי גולן סגרה במאי את מוקד החירום של החברה הערבית, שסייע בצמצום פערי המיגון ביישובי הצפון. ששת היישובים הכי פחות ממוגנים הם ערבים. "ניתן היה למנוע את האירוע הטרגי במזרעה", אומרים ראשי הרשויות
ועד ראשי הרשויות הערביות דורש לפתוח מיידית את מוקד החירום לחברה הערבית, שנסגר בהחלטת השרה מאי גולן במאי האחרון. לדברי מנכ"ל הוועד, אמיר בשאראת, היה ניתן למנוע את פציעתם של חמישה אזרחים מנפילת הכטב"מ סמוך למזרעה שבמערב הגליל. "ניתן היה למנוע את האירוע הטרגי במזרעה אילולא השיקולים הזרים של גולן", הוא אומר.
בשאראת אומר כי "למוקד היו תוכניות מוכנות להעלאת המודעות ביישובי החברה הערבית, לחיזוק מערכי החירום של הרשויות המקומיות, אספקת מיגוניות, הדרכת תושבים בקורסי עזרה ראשונה וחובשים, והוא פעל לתיאום בין כלל הגורמים הממשלתיים, לרבות פיקוד העורף, עם הרשויות הערביות".
מסמך של הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים שהכינה חברת היעוץ האסטרטגי לקסידל השווה את רמות המיגון ב־21 רשויות בצפון. החברה בדקה את הסיכוי להימצאות ממ"ד בדירות ומספר המקלטים למאה נפש, ויצרה ציון מיגון יישובי שמורכב משני המדדים. ששת היישובים עם ציון המיגון הנמוך ביותר הם במגזר הערבי. השישה עם הציון הגבוה ביותר הם יישובים יהודיים או מעורבים. במקום האחרון ניצב דיר אל אסד עם ציון מיגון 0.1 ולפניו מאג'ד אל כרום וראמה. ביישובים דיר אל אסד, נחף, סאג'ור, מזרעה, ירכא, מע'אר וג'דיידה מכר אין כלל מקלטים. מספר המיגוניות שיש להוסיף מיד ליישובים הערבים כדי להגיע רק לרמת המיגון החציונית של היישובים בצפון הוא 280, מהם 75 בעכו, 58 בדיר אל אסאד ו־48 במג'ד אל כרום.
לדברי מנהלת מוקד החירום לשעבר ראויה חנדקלו, המשמשת היום כמנהלת מטה המאבק בפשיעה של ועד ראשי הרשויות, "הנגשת צרכים זה לא שריר חזק של הרשויות הערביות. מוקד היה יכול לתווך את הצרכים לממשלה". היא מציינת ש"בחלק מהיישובים הוצבו מיגוניות בזכות המוקד".
כחלק ממטרותיו, המוקד מיפה את צרכי המיגון ביישובים. אבל לאור ההבנה שאין שום סיכוי שאלה יושלמו במהלך המלחמה, הוא התמקד גם בהסברת העיקרון של פיקוד העורף "הכי מוגן שיש", כלומר למצוא את המרחב המוגן ביותר בסמוך לתושב.
מהמשרד לשוויון חברתי נמסר: "השרה החליטה לסיים את ההתקשרות עם חדר המצב לאחר בחינה מעמיקה שלה ושל הצוות המקצועי במשרדה, שהעלתה בצורה חד משמעית כי פעילותו עלולה להוביל לפגיעה בהנגשת מידע חיוני בזמן חירום, ויוצרת כפל תפקידים וכפל תקצוב". לטענת המשרד, "המענים שחדר המצב ביקש לספק רובם ככולם נמצאים כבר תחת אחריותם של משרדי ממשלה אחרים ו/או גופי הביטחון".