סגור
כאן תאגיד השידור ערוץ 11 ירושלים
תאגיד השידור (צילום: ויקיפדיה)

עוד דרך לסתום פיות: הצעת חוק - הממשלה תוכל לקצץ את תקציב התאגיד

ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) הניח היום על שולחן הכנסת הצעת חוק שתאפשר לממשלה לקבוע את התקציב השנתי של תאגיד השידור הציבורי ואף לקצצו. בקואליציה מבקשים להעלות את הצעת החוק לקריאה טרומית כבר ביום רביעי

ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) הניח היום (ב') על שולחן הכנסת הצעת חוק שתאפשר לממשלה לקבוע את התקציב השנתי של תאגיד השידור הציבורי ואף לקצצו. בקואליציה מבקשים להעלות את הצעת החוק לקריאה טרומית כבר ביום רביעי הקרוב.
המשמעות היא מהלך נוסף לקידום מהלכי ההפיכה המשטרית, במקרה זה באמצעות פגיעה בשידור הציבורי. כזכור, במסגרת מהלכי ההפיכה המשטרית מבקשת הממשלה והקואליציה לפגוע ברשות השופטת, במערכת אכיפת החוק, בפקידות המקצועית במשרדי הממשלה, בשומרי הסף, וגם להשפיע ולרסן את התקשורת.
בהצעת החוק נקבע כי עד 90 ימים לפני סיום שנת התקציב יבחן תקציב התאגיד על ידי הממשלה.
בוארון מציע כי "ממשלה רשאית, לאחר שניתנה לתאגיד השידור הישראלי הזדמנות להשמיע את דברו, לשנות או לבטל פרט בתקציב התאגיד. התקציב שאושר על ידי הממשלה יהיה תקציב התאגיד לאותה שנת כספים (להלן – תקציב שנתי); לא ישולם סכום מכספי התאגיד אלא לפי תקציב זה ולא יתחייב התאגיד בשום התחייבות אלא לפיו. חלקו של התקציב השנתי שימומן מתוך תקציב המדינה יקבע בחוק התקציב השנתי".
בוארון ציין כי "תקציבו השנתי של התאגיד צריך להיות ממומן מקופת הציבור – דהיינו מתקציב המדינה. ובכך יהיה כפוף גם הוא לשינויים המתבצעים מעת לעת בתקציב המדינה. מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל . במצב הנוכחי במדינה, ראוי ונדרש מכל הגופים הציבוריים בישראל, להירתם למאמץ המשותף בדרך כזו או אחרת".
עם זאת, בוארון הודיע כי הצעת החוק לא תאפשר להתערב בתוכן ובעמדות התאגיד, "אבל לא יכול להיות שהתאגיד יהיה 'נסיך', אקס טריטוריה תקציבית, שוכן מחוץ לספר התקציב, וכאשר יש קיצוץ רוחבי התאגיד לא נכנס מתחת לאלונקה, ולא שותף למאמץ המלחמתי, במצב הנוכחי במדינה, ראוי ונדרש מכל הגופים הציבוריים בישראל, להירתם למאמץ המשותף בדרך כזו או אחרת״.
יצויין כי הצעת החוק הזו בעצם תפגע בתאגיד השידור הציבורי דרך התקציב. שר התקשורת שלמה קרעי יצא לא אחת נגד תאגיד השידור הציבורי. חודש לפני המלחמה, בספטמבר 2023, דרש קרעי במכתב מראשי התאגיד הסברים לציוצים של בכירי התאגיד שבו תקפו את שרי הממשלה וטען שהתאגיד מפר את החוק. בפברואר 2024 צייץ כי "חברים, אני שר התקשורת. עמדתי ידועה. אין מקום לשידור ציבורי, ובוודאי לא כזה, במיליארד שקל בשנה. יש מקום למימון הפקה ויצירה ישראלית אבל לא מימון של עוד ערוץ חד מימדי, בחדשות ובאקטואליה. הערוצים המסחריים עושים אקטואליה שיש לה ביקוש גבוה בהרבה, ויגוונו עוד יותר כשהשוק יפתח לתחרות אמיתית ללא שחקנים עתירי משאבים ציבוריים".
הצעת החוק צריכה להיות מונחות על שולחן הכנסת 45 ימים לפני העלאתה להצבעה בקריאה הטרומית. ואולם, ועדת הכנסת מוסמכת לקצר את התקופה כאשר לקואליציה יש רוב בוועדת הכנסת. יום רביעי הקרוב הוא יום הדיונים האחרון במליאה להעלאת הצעות חוק פרטיות להצבעה בקריאה הטרומית. בשבוע הבא לא יועלו במליאה הצעות חוק להצבעה בקריאה הטרומית, והכנסת תצא לפגרת הקיץ ממנה תשוב ב-27 באוקטובר 2024.