סגור
רונן מנחם כלכלן ראשי בנק מזרחי טפחות 2021

דעה
אילו מקצועות יהיו מבוקשים בעקבות ההתחממות הגלובלית?

התחממות כדוה"א עולה יחד עם התרבות שריפות למשל בדרום איטליה, יוון, קנדה - וגם בישראל. חוקרים החלו לבדוק את השפעת השריפות על התעסוקה ומצאו כי יהיה צורך בתגבור אנשי מקצוע בענפים מסוימים כמו בנייה, תשתיות מים ובריאות - חיזוי מוקדם של ממשלות ורשויות מקומיות יכול לתרום לעתיד

בשבוע שעבר רעייתי ואני נפשנו באילת והתקשינו להאמין שסוכת המציל בחוף הים הראתה, בשעות הצהריים, 54.6 מעלות בשמש. התחממות כדור הארץ דרה בכפיפה אחת עם התרבות השריפות ואנו רואים מה קורה בדרום איטליה, איי יוון ומקומות נוספים.
כמובן, שריפות חורש לא זרות גם לנו כאן בישראל ולעיתים נדרש ללוחמי האש זמן ארוך כדי להתמודד עמן ויש צורך בפינוי יישובים, אך מעבר לקושי האנושי ולמראות הקשים מאזורי השריפות, יש להן גם השלכות כלכליות. כדאי לדעת באילו סדרי גודל מדובר ולמה להיערך, כי בפעם האחרונה ששמעתי העולם לא הולך להתקרר בקרוב.
לאחר שוטטות קצרה ברשת הגעתי לאתר של המשרד לסטטיסטיקה של עבודה (U.S. Bureau of Labor Statistics) האמריקאי, שם פרסמו לאחרונה סקירה על האופן ששריפות הענק במדינת קליפורניה משפיעות על שוק העבודה. לנושא זה חשיבות נוספת שכן שוקי העבודה בעולם הם בין היחידים שבולטים לטובה בשנה של האטה כלכלית גלובאלית וחשוב לדעת אם שלהבות האש מאיימות על נקודת האור הזו.
אז העולם מתחמם, וגם בקליפורניה אנו עדים להחמרה של ההרס והנזקים משריפות בכל עשור ועשור מסוף המאה הקודמת. לפי הנתונים, אם בשנים 2007-2003 תועדו 11-9 שריפות שהשמידו לפחות אלף אקרים, בשנים 2020-2017 מספרן עלה כבר ל-77-31. החוקרים אומרים שרוב המחקר עד כה התייחס להשפעות הבריאותיות, הכלכליות והסביבתיות, אך רק מעט בדקו מה השפעתן על שוק העבודה.
החוקרים בדקו איך מושפעת התעסוקה מהתפרצויות השריפות בטווח הקצר. אולי לא במפתיע, הם מצאו שברמה הכוללת, הרוחבית, ההשפעות קטנות, יחסית, אך יש תעשיות וענפים שמושפעים בכל זאת יותר מאחרים.
בבדיקה שעשו על שריפות שהתחוללו בין השנים 2003 ל-2021 מצאו, למשל, שענף הבנייה היה נתון להשפעות החיוביות החזקות ביותר. מטבע הדברים, לאחר שמספר רב של מבנים מושמד בתחומי הקהילה, נחוץ מספר גדול יותר של עובדי בניין כדי לשקמם. לכן, קצב צמיחת התעסוקה בענף זה היה גבוה מהרגיל בין 3% (בעקבות שריפות קטנות) ל-10% (לאחר שריפות גדולות) בפרק זמן של לפחות 18 חודשים לאחר שהשריפות כבו. גם קצב צמיחת מועסקיי ענף השירותים המקצועיים והעסקיים גבוה עד 5% מהרגיל בפרק זמן זה. חשוב לציין כי שירותי חקלאות והנדסה נכללים בקבוצה זו.
אלו הנתונים. ומה המסקנות? יש לשריפות השפעה מידית על התשתיות, אך גם השפעות רוחביות וארוכות טווח יותר על נושאים כמו בריאות, תשתיות מים וקהיליות מקומיות. אמנם היכולת להתאושש משריפות, גם גדולות, די מהירה ואורכת חודשים ספורים, בדומה להשפעות של אסונות טבע, אולם, מסבירים החוקרים, ההשפעות על תעסוקה בתעשיות פרטניות גדולות יותר.
החוקרים קובעים כי לימוד ושיפור יכולת החיזוי של ההשפעות הללו יסייעו לרשויות מקומיות ולממשלות לטפל טוב יותר בצרכים הכלכליים והחברתיים של הקהילה הנפגעת. הכשרה מקצועית והכנת עתודה של מקצועות שהצורך בהם גבוה בהרבה מהרגיל בעת התפשטות שריפות מהוות דוגמא טובה לכך.
רונן מנחם הוא כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.