"פתרון למשבר הדיור – האזרחים הוותיקים״
"פתרון למשבר הדיור – האזרחים הוותיקים״
על פי התחזיות, בשנת 2050 אוכלוסיית האזרחים הוותיקים תמנה כ-2.5 מיליון – מה פתרונות הדיור שצריך לקדם?
"האוכלוסייה בישראל מזדקנת, זה לא סוד. לפי נתוני הלמ"ס, בכל 5 שנים אוכלוסיית האזרחים הוותיקים (65+) גדלה בכ- 15%. כיום חיים בישראל כ-1.2 מיליון אזרחים וותיקים המהווים כ-10% מכלל האוכלוסייה. על פי התחזיות השונות, בשנת 2050 אוכלוסיית האזרחים הוותיקים תמנה כ-2.5 מיליון אזרחים שיהוו כ-25% מסך כלל האוכלוסייה. עליה מטאורית של יותר מ-100% ב-25 שנה.
קצב הזדקנות האוכלוסייה בישראל ישפיע על כולנו. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים עוד, כי חלק גדול מהאוכלוסייה המבוגרת מתגוררת במרכזי הערים בבניינים ישנים, ללא מעלית וללא חדרי מיגון, בבניינים ודירות שאינם מתאימים לצרכיהם. בנוסף, חל גידול במספר הקשישים, המתגוררים בדירתם לבד, ללא חברה או עזרה מינימלית.
בערים עם ביקושים גבוהים לדיור, אחוז האזרחים הוותיקים גבוה באופן יחסי. לדוגמה, כ-15% מאוכלוסיית תל אביב, ראשון לציון, כפר סבא וחולון הינם אזרחים וותיקים. בעוד מספר שנים נראה כיצד מרכזי הערים באזורי הביקוש ילכו ויזדקנו.
רשויות התכנון במדינה נערכות למצב, כך למשל במרבית התב"עות החדשות שמאושרות כיום, יש תאי שטח המיועדים לטובת הקמת דיור מוגן. בכל הארץ בפריפריה ובמרכז, תכנון השכונות החדשות מכיל בתוכו שטחים לטובת אוכלוסיית הגיל השלישי, אבל המצב רחוק מלהיות מושלם, שכן התב"עות הללו מותאמות בעיקר עבור דיור מוגן יוקרתי שלאו דווקא נגיש לכלל האוכלוסייה.
בישראל, רק כ-3% מאוכלוסיית הקשישים בני ה-75 ומעלה מתגוררים בדיור מוגן, עובדה הנובעת בעיקר מהמחיר הגבוה! אנחנו מחפשים מודלים חדשים שיוכלו לאפשר דיור מוגן לכל שכבות האוכלוסייה.
היזמים החדשים שנכנסו לתחום, כדוגמת: ישראל קנדה, Big, שפיר, חג׳ג׳ ורבים אחרים משקיעים בדיור המוגן למעלה מ-5 מיליארד שקל (עלויות רכישת קרקע, תכנון, ביצוע שיווק ועוד). זהו סכום עצום.
לדעתי, עם הקצאה ותכנון נכון, ניתן למצוא את האיזון בין הכדאיות הכלכלית ליצירת דיור מוגן שיהיה מותאם לכלל שכבות האוכלוסייה. לדוגמא: דיור מוגן עם דירות קטנות, דיור מוגן במרחבים (בפריפריה) בתפוצה נרחבת, דיור מוגן במרכזי הערים, דיור מוגן בעירוב שימושים בתוך מגדלי משרדים ועוד, המטרה היא להגיע לכך שכל אזרח ותיק יוכל למצוא את הבית המתאים לו במחיר הנכון לו.
במקביל, המדינה צריכה לקדם תוכניות סיוע ממשלתיות שתעזורנה לאזרחים הוותיקים במימון התשלומים לדיור המוגן. כל דייר שמגיע לדיור מוגן מפנה את דירתו הקיימת, בין אם היא בלב אזורי הביקוש ובין אם היא במרחבים. על ידי תכנון נכון יותר יוקמו בישראל עשרות פרויקטי דיור מוגן חדשים עם אלפי יחידות דיור, שיתאימו לכל שכבות האוכלוסייה, נצליח לגרום לכך שחלק משמעותי יותר מאוכלוסיית האזרחים הוותיקים שמעוניינים בכך יעברו לדיור מוגן ,נקבל כעשרות אלפי דירות שמתפנות במרכזי הערים.
במקום תוכניות גרנדיוזיות של מיליארדי שקלים לטובת הקמת פרויקטים מסובסדים והגרלות לצעירים, ניתן להשתמש בהיצע הדירות הקיים ולנתב אותו בתבונה ובכך לצמצם בצורה משמעותית את הפערים בין ההיצע לביקוש".