פלאפון לבית המשפט: מנע את מכרז האוצר לקווי סלולר
פלאפון לבית המשפט: מנע את מכרז האוצר לקווי סלולר
החברה עתרה לבית המשפט נגד מכרז הסלולר הממשלתי בטענה שתנאיו מובילים להלאמת ציוד תשתית שהניחה החברה במשך שנים ובשווי של עשרות מיליוני שקלים. המכרז, המוערך במיליארד שקל, צפוי לשמש כנקודת ייחוס למחירי השוק
חברת התקשורת פלאפון הגישה בקשה לבית המשפט להוציא צו מניעה למכרז הסלולר של החשב הכללי במשרד האוצר – המכרז הגדול ביותר בישראל בתחום. לפי החברה, המספקת כיום את שירותי הסלולר למדינה, תנאי המכרז החדשים מובילים להלאמת ציוד תשתית שהניחה החברה במשך שנים ובשווי של עשרות מיליוני שקלים.
לפי הבקשה לצו המניעה: "מדובר בניסיון "להלאמת" תשתיות השייכות לעותרת וניסיון לכפות על העותרת הסכמה לכך שאותן תשתיות (בשווי של עשרות מיליוני שקלים), שהונחו ונפרסו מכוח מכרזים קודמים שבהם זכתה העותרת, יועברו לבעלות המשיבה במנגנון ש"מבטיח" כי העברה זו תבוצע ללא תמורה או לכל היותר בתמורה לא ריאלית (זאת, לאחר שהמשיבה כבר הודתה, בהליכי מכרז קודם, ומודה גם במכרז הנוכחי, כי הן לא שייכות לה, אלא לעותרת).
עיקר התשתיות המדוברת הן תשתיות תקשורת תוך-מבניות שמגדילות את הקליטה בתוך בניינים גדולים. בפלאפון טוענים שמדובר בתשתיות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. לפי תנאי המכרז, כך עולה מהבקשה של פלאפון, הזוכה במכרז תוכל לעשות שימוש ללא עלות בתשתיות הקיימות במבנים השונים.
יש לציין שגם פירוק התשתיות לא רלוונטיות שכן מדובר בעלות גבוה מאוד. לכן בבקשה של פלאפון מציעים לבטל את הענקת השימוש בתשתיות ללא עלות לזוכה במכרז – ולחייב את הזוכה לשלם עבור השימוש בתשתיות או לחילופין לרכוש את התשתיות.
מכרז החשב הכללי שבמשרד האוצר מוערך במאות מיליוני שקלים, ואף מיליארד שקל למשך 10 שנים. המכרז כולל אספקת קווי סלולר ומכשירים סלולריים לכ-300 אלף עובדים (כמחציתם גמלאים של משרדי הממשלה). למכרז חשיבות מרכזית בשוק הסלולר: לא רק שמדובר בהיקף קווים משמעותי, אלא גם שהמכרז מהווה מעין בנצ'מארק (נקודת ייחוס) בשוק התקשורת למכרזים עסקיים גדולים. העסקים הגדולים שיראו את תוצאות המכרז ידרשו מחירים המבוססים על הסכום שבו נסגר המכרז של החשב הכללי. על פי תנאי המכרז הנוכחי יהיו שני זוכים: הראשון עם כ-60% מהמכרז וספק שני עם 40% מהמכרז.
עוד הוסיפו בכתב התביעה: "גם בהתייחס לטענת הפגיעה בשוויון, בכך שהמשיבה הלכה למעשה כופה על העותרת להעניק זכות שימוש בתשתיותיה למתחרים בחינם ולכל היותר במחיר לא ריאלי, מדובר בשינוי מדיניות פול של המשיבה: כך, במכרז שנערך ב-2016 המשיבה קבעה במפורש כי מתן האפשרות לאחרים להשתמש בתשתיות של מציע יהיה "על פי אמות מידה קיימות בשוק ועל פי מודלים מסחריים מקובלים בין הספקים – כלומר מחירי שוק ריאליים". המכרז האחרון שבו זכתה פלאפון היה ב-2016, ולמשך כ-10 שנים.