סגור
הספריה הלאומית ב ירושלים
הספרייה הלאומית בירושלים (צילום: הספריה הלאומית)

נקמה בשי ניצן? קיש מנסה להשתלט על הספרייה הלאומית, יועמ"ש האוצר מתנגד

שר החינוך מנסה להכניס לחוק ההסדרים סעיף שידיח את דירקטוריון הספרייה ויאפשר לו להשתלט עליו, בטענה של שקיפות ופיקוח. עו"ד אסי מסינג קובע שהדבר מנוגד לחוק הספרייה הלאומית, פוגע בעצמאותה ואין לו קשר לשקיפות ופיקוח. ברקע, חשד לניסיון נקמה ברקטור הספרייה, איש הפרקליטות לשעבר עו"ד שי ניצן. יו"ר דירקטוריון הספרייה: "סכנה לקיומה"

שר החינוך יואב קיש יוזם הצעה במסגרת חוק ההסדרים להדיח את כל חברי דירקטוריון הספרייה הלאומית ולמנות במקומם דירקטוריון שהוא ישלוט בו. זאת בניגוד מוחלט לעיקרון העצמאות המוחלטת הקבוע בחוק הספרייה הלאומית. השר מסביר את היוזמה בצורך בפיקוח ושקיפות. אבל היועץ המשפטי של משרד האוצר עו"ד אסי מסינג מביע התנגדות נחרצת ליוזמה, כותב שאין בהצעה כל הצדקה להליכי ההדחה או ביטול העצמאות וכן אין לה כל קשר לשקיפות ופיקוח. נראה אם כן שמדובר בניסיון השתלטות נוסף של הקואליציה על מוסד עצמאי ואולי גם נקמה ברקטור הספרייה עו"ד שי ניצן,
מדובר בהצעה שמוגדרת "הגברת השקיפות והפיקוח הציבורי בספרייה הלאומית". מסינג מציין ש"תקציב הספרייה הלאומית נבחן ומאושר בכל שנה על ידי שר האוצר, כך שלא ברורה תכלית ההצעה. הסמכות למנות דירקטורים אין בה כדי להגביר את השקיפות או את הפיקוח הציבורי. בין ההצעה לפיקוח ציבורי ושקיפות אין כל קשר".
קיש מבקש לשנות את המבנה התאגידי של הספרייה הלאומית "כך ששר החינוך יהיה זה שימנה את מרבית חברי הדירקטוריון וזאת ללא כל התייחסות להוראות החקיקה שנקבעו לעניין עצמאותה של הספרייה הלאומי ולמבנה הקיים". בין היתר מוצע לקבוע כי דירקטוריון החברה ימונה על ידי בעלי המניות לפי חלקם היחסי בהון הרשום וכי המדינה תיוצג על ידי שר החינוך. כן מוצע שמינוי יו"ר הדירקטוריון יובא לאישור שר החינוך וכי מינוי חברי הדירקטוריון יוכל להתבצע בניגוד להמלצת הוועדה לבחינת מינויים. מעל הכל החוק מציע להדיח את כל חברי הדירקטוריון הקיים תוך 30 יום מקבלת ההחלטה בממשלה ולא ניתנת לכך כל הצדקה.
מסינג מציין שחוק הספרייה הלאומית קובע אוטונומיה מלאה. "במילוי תפקידה תפעל החברה באופן עצמאי והיא תהיה בת חורין לכלכל כטוב בעיניה את ענייניה במסגרת תקנונה ותקציבה". בדברי ההסבר של החוק נאמר ש"ההסדר לא יאפשר למדינה להתערב בניהול הספרייה הציבורית לרבות מינויים למשרות בספריה באמצעות הממשלה, שר או גורם שלטוני אחר"
מסינג קובע כי השינוי המוצע יהפוך את הספרייה הלאומית לחברה ממשלתית בניגוד לחוק הספרייה הלאומית. לדבריו, "השינויים המוצעים יוצרים חשש להגדלה משמעותית של תלותה של החברה בממשלה בניגוד לאמור בחוק". מסינג מציין ש"ככל הידוע לי לא נעשתה עבודת מטה. הנושאים לא נדונו עם גורמי המקצוע באוצר ולא ברור כיצד הדבר עולה עם מטרות התוכנית הכלכלית" (כלומר איך זה קשור לתקציב המדינה. ש"א). מלשכת קיש לא נמסרה תגובה.
יו"ר הדירקטוריון של הספרייה הלאומית, סלי מרידור, לשעבר יו"ר הסוכנות היהודית, מתריע בתגובה כי תוכנית קיש "מהווה איום ממשי על המשך קיומו של המוסד הלאומי". לדבריו, "הניסיון לשנות את החוק שנחקק במיוחד ובהסכמה רחבה, מבלי להיוועץ עם הגורמים המקצועיים והבעלים האחרים של הספרייה ושותפיה הוא התערבות גסה, המאיימת על המשך קיומה של הספרייה הלאומית, ואוספיה".
מרידור מזהיר ש"האוצר הגדול ביותר של הספרייה הלאומית הוא אמון הציבור שבזכותו מפקידים אנשים פרטיים את יצירותיהם ואוספיהם לטובת הציבור כולו ולתועלת הדורות הבאים. פגיעה באמון הציבור תסכן את המשך הפקדת האוצרות הלאומיים בירושלים", אומר סלי מרידור. בשנים האחרונות ניתנו לספרייה הלאומית תרומות פרטיות בגובה של כמיליארד שקל. בספרייה מתריעים עתה כי אם יפסקו התרומות, היא תימצא בסכנה אמיתית להמשך קיומה. מרידור אמר עוד ש"בימים אלה של פילוג וסכנה תדמיתית למדינת ישראל, תמוהה הכוונה לפגוע בקונצנזוס כל כך חשוב, תוך פגיעה קשה בנכס לאומי חשוב של כלל הציבור. אסור שהספרייה תהיה בת-ערובה של כל גורם פוליטי. פגיעה בעצמאות הספרייה הלאומית הינה פגיעה במורשת הלאומית, וביכולתה של הספרייה להמשיך לקבל תרומות של אוספים וכספים".