בנק ישראל מזהיר: חברות הנדל"ן ממונפות ויתקשו להחזיר הלוואות
בנק ישראל מזהיר: חברות הנדל"ן ממונפות ויתקשו להחזיר הלוואות
בנק ישראל מתריע בדו"ח היציבות הפיננסית החצי שנתי כי הקפאון בבנייה עלול להשפיע משמעותית על קצב ההתקדמות בפרוייקטים. "האשראי לענף הבינוי מהווה קרוב ל-20% מהאשראי העסקי במשק". על פי הדו"ח, רמת הסיכון המאקרו כלכלית עלתה והמערכת הפיננסית גילתה יציבות ועמידות למרות התפרצות המלחמה
"האשראי לענף הבינוי מהווה קרוב ל-20% מהאשראי העסקי במשק, וכרבע מסך האשראי הבנקאי", כך מפרסם היום בנק ישראל בדו"ח היציבות הפיננסית למחצית השנייה של 2023. הבנק מזהיר מפני סכנה לחברות הנדל"ן, מאחר ש"החברות בענף ממונפות מאוד וכבר לפני המלחמה התמודדו עם הוצאות מימון גדלות, עם ירידה משמעותית בביקוש, ועם מגמה מתונה של ירידת מחירים".
בבנק מזהירים כי "הקפאון בענף הבנייה עלול להשפיע משמעותית על קצב ההתקדמות בפרוייקטים, על תזרים ההכנסות, ועל היכולת של חלקן להמשיך ולעמוד בתשלום חובותיהן למערכת הפיננסית".
על פי הדו"ח, המערכת הפיננסית גילתה יציבות ועמידות למרות התפרצות המלחמה. הבנק מנצל את ההזדמנות בכדי להוכיח את החשיבות שיש בניהול שמרני על המערכת הפיננסית וכותב, "למערכת הבנקאית ערב המלחמה היו כריות הון, יחסי נזילות גבוהים משמעותית מהמינימום הנדרש על ידי הפיקוח, ההפרשות להפסדי האשראי היו שמרניות. גם בחברות הביטוח יחס כושר הפירעון היה גבוה משמעותית מהנדרש על ידי רשות שוק ההון".
עם זאת, הבנק העלה את רמת הסיכון רק בערוץ הסיכון המכונה 'הסביבה המאקרו כלכלית' לרמה גבוהה (חמישית מתוך שש), בשאר ערוצי הסיכון שהם 'מחירי הנכסים', 'האשראי', ו'הנזילות', בחר הבנק להשאיר את רמת הסיכון ברמה גבוהה, וכעת כל ערוצי הסיכון מוגדרים כ'רמת סיכון גבוהה'. הבנק הסביר כי רמת הסיכון המאקרו כלכלית עלתה הן בגלל המחסור בעובדים (עובדים ישראליים במילואים, ועובדים פלסטיניים), והן בגלל שהגירעון הממשלתי צפוי לעלות בשנים הקרובות.
הבנק מדגיש כי למרות שתחזית הצמיחה של חטיבת המחקר היא שכלכלת העולם תצמח ב-3% ב-2024, הרי שמאזן הסיכונים נוטה לכיוון השלילי במיוחד בשל חשש ל'התפרצות אינפלציונית מחודשת בעולם' שתביא שוב למסלול של העלאות הריביות. בבנק מעריכים כי אם תהיה הורדת דירוג ברמה אחת, הרי שהפער בין תשואת אג"ח ישראלית לזו האמריקאית יעמוד על 1.3%. בנוסף, מציינים בבנק כי עד סוף שנת 2023 הרי שמחיר ה-CDS (חוזי ביטוח מחדלות פירעון) עלה לרמה של מדינות בעלות דירוג נמוך מזה של ישראל, אך תשואות האג"ח הישראלי (המונפקות בדולרים) נותרה ברמה המשקפת את הדירוג הנוכחי של ישראל.
בנוגע לשוק ההון המקומי, מצביעים בבנק כי מיד אחרי המלחמה היתה עלייה במרווחי האג"ח בין האג"ח התאגידי לאג"ח הממשלתי, אך אט אט המרווח הצטמצם, למעט בענף הבינוי, ובעיקר בחברות נדל"ן יזמי, שם המרווח עלה ב-0.6% לעומת ערב המלחמה. בנוגע לתיק האשראי המשקי, הבנק מתמקד בענף הבינוי והנדלן שאותו מתאר הבנק "הענף שבו ההתפתחויות הן מהחשובות ביותר מבחינה מערכתית", האשראי לחברות אלו מהווה 38% מיתרת האשראי הבנקאי, ו-44% מסך החוב הסחיר במשק. הבנק מספק נתונים נוספים לגבי הענף ומסביר כי מתוך 288.5 מיליארד שח של אשראי לענף הבינוי והנדלן, הרי שכ-98 מיליארד ניתנו לפרוייקטים שמבוטחים בקרקע גולמית (34.5 אחוזים) כלומר שלא החל בה בגלל תהליך פיתוח. ועוד 48 מיליארד (17 אחוזים) בפרוייקטים שנמצאים בתהליכי בניה.