הקלות? רק כאלה שלא עולות כסף - כך מתכננים באוצר לסייע לעסקים להתמודד עם האומיקרון
הקלות? רק כאלה שלא עולות כסף - כך מתכננים באוצר לסייע לעסקים להתמודד עם האומיקרון
האוצר הודיע על שורה של הקלות לעסקים, ובהן הקדמת תשלומים לספקים, שחרור של החזרי מע"מ ומס הכנסה ומתן ארכות בהגשת דו"חות. הבעיה: מדובר בצעדים שנועדו רק להקל על התזרים, ולא בסיוע ממשי. האוצר: "הצעדים התזרימיים הם המשך לסיוע התקציבי שניתן לענפים שנפגעו ולהשתתפות הממשלה בהוצאות על הבידוד"
כדי לסייע לעסקים בהתמודדות עם נגיף האומיקרון, הודיעו היום במשרד האוצר על שורה של צעדים להקלה על העסקים.
הצעדים העיקריים הם: הממשלה תשלם לספקיה באופן מידי, תשחרר את החזרי המע"מ ומס ההכנסה באופן מידי, תאפשר ארכות בהגשת דו"חות לרשות המסים, ותיטיב את תנאי הקרן להלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים וליצואנים.
הצעדים התזרימיים שהוכרזו היום הם המשך לצעדים התקציביים שהאוצר ביצע, שהבולטים בהם הם תוכניות הסיוע הייעודיות לענפים שנפגעו הכי הרבה ומימון ימי הבידוד.
הצעדים המוצעים בתוכנית הם בעיקר תזרימיים, ולא עולים כסף לקופת המדינה. ביטוי לעובדה שמדובר בתוכנית תזרימית ולא תקציבית ניתן למצוא בכך שבתדרוך לעיתונאים לא נכח נציג של אגף תקציבים, האחראי על מסגרת ההוצאה התקציבית. עם זאת, בכיר באוצר הבהיר כי לתוכנית ישנה עלות תקציבית, אך בשלב זה לא ברור מה היקפה.
מבחינה קונספטואלית חזרו הבכירים באוצר על תפיסתם העקרונית כי "אנחנו נמצאים פה כדי לסייע למשק ולסקטורים שזקוקים לסיוע, אבל אנחנו עושים זאת מנקודת מבט אחראית של כספי ציבור. יש לנו אחריות שזה יגיע למקומות הנכונים, ואנחנו עושים זאת מתוך הכרה שהמשק כעת במצב יותר טוב ממה שהוא היה אפילו ב-2019 ערב המשבר. האבטלה הרחבה כעת עומדת על 6% לעומת 18% לפני שנה, ואין שינוי משמעותי ברכישות בכרטיסי האשראי".
בכיר ברשות המסים הוסיף: "נתוני הגבייה של המע"מ לחודש דצמבר צפויים להיות למעלה מ-11 מיליארד שקל. מדובר בשיא היסטורי, המלמד שהפעילות המשקית במצב טוב. גם מבחינת שוק העבודה אנו צפויים לראות בסוף ינואר עלייה גדולה מאוד בהכנסות המדינה מניכויים (מס הכנסה, ניכויים מניירות ערך, אופציות לעובדים)".
בנוסף לכך הבכירים ציינו כי הענפים שנפגעו במיוחד, תרבות, תיירות ותעופה, זכו כבר לסיוע ממוקד ואפקטיבי. לדברי הבכיר, מדובר ב"90 מיליון שקל לתרבות, 350 מיליון שקל לתיירות, ומאות מיליוני שקלים בהסכמים פרטניים עם חברות התעופה". עם זאת, בכירי האוצר הציגו צעדים נוספים לסיוע לעסקים במשק. התפיסה בבסיס הצעדים היא כי יש לאפשר לעסקים "טובים" – המסוגלים להיות רווחיים בזמני שגרה – לעבור את הגל, ולכן המיקוד הוא בסוגיות התזרים. סיוע תזרימי מאפשר לעסק לעבור את התקופה הקשה.
אף שכלל הצעדים הם תזרימיים, ניתן לחלק אותם לארבע קבוצות. בהקלות תזרימיות בכספים שעוברים מהממשלה לעסקים נמצא את ביטול השוטף פלוס. על פי החוק, משרדי ממשלה מחויבים לשלם את חובותיהם לספקים בתוך 30 יום (למעט מערכת הבריאות שהוחרגה מחוק מוסר תשלומים), אך בשל הקורונה הממשלה מתחייבת לשלם את הכספים מיד עם הצגת חשבונית. בתגובה לשאלת "כלכליסט" נמסר כי הדבר יחול גם על כלל הספקים של מערכת הבריאות. בנוסף לכך הממשלה תקדים את החזרי המע"מ ומס הכנסה המגיעים לעסקים, ותעביר אותם באופן מידי לחשבונות העסקים. הצעד האחרון בקבוצה זו הוא תשלום מקדמות למוסדות בתחום התרבות, שמשמעותו היא כי תקציבים שמיועדים למוסדות תרבות יועברו כבר בשלב זה של השנה.
פריסת ההלוואות ל-10 שנים במקום 5
בקבוצה השנייה יש שלוש הקלות בפעילות קרן ההלוואות בערבות המדינה. ההקלה הראשונה היא מתן אפשרות לבנקים לפרוס את ההלוואה ל-10 שנים במקום ל-5 שנים כיום. ההקלה השנייה היא מתן אפשרות לעסקים להיכנס למסלול המוגבר (בערבות מדינה של 95%, ולא רק של 75%) גם על סמך "תחזית ירידה בהכנסות", ולא על סמך ירידה בהכנסות בפועל. סביר להניח כי הבנקים ישמחו מאוד להעביר כמה שיותר לווים למסלול זה. וההקלה השלישית היא אפשרות נוספת לגרייס במהלך חיי ההלוואה.
בקבוצה השלישית יש שורה של הארכות מטעם רשות המסים שיאפשרו לעוסקים פטורים להגיש הצהרות עד סוף מרץ 2022; ויהיה מסלול ירוק המאפשר לקבל ארכות פרטניות בתשלומי מע"מ, מס הכנסה וניכויים.
בקבוצה האחרונה יש שורה של הקלות ליצואנים קטנים ובינוניים. ראשית, הוחלט להעניק הלוואות (בשקל, דולר או יורו) בערבות מדינה של 85%, ולהקטין את הבטוחה הנדרשת ל-10% בלבד מסכום ההלוואה. בנוסף לכך המדינה תשמש כמעין מבטחת משנה של היצואנים. ליצואנים קשה לקבל ביטוח על סיכוני חדלות פירעון בשל הקורונה, והמדינה תעבוד מול חברות הביטוח ובעצם תעניק ערבות למקרה של חדלות פירעון של היצואן.
שר האוצר אביגדור ליברמן: "אנחנו בשיאו של הגל הנוכחי ורוצים לאפשר למבודדים, לעצמאים, לעסקים ולענפים שנפגעו לצלוח את התקופה המורכבת עם הסיוע המתאים. למדנו מגלים קודמים שהדבר שפוגע ביותר בכלכלה הוא סגרים, ולכן אנחנו נמנעים מהם ושומרים על מגמת צמיחה וירידה באבטלה. חשוב לנו לתת ודאות לעסקים, להעניק סיוע תזרימי משמעותי ולהקל איפה שרק ניתן. נמשיך לעקוב אחר הנתונים, לפעול באחריות ולדאוג שאף אחד לא יופקר".