סגור
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ( יואב דודקביץ)

בניגוד לעמדת היועמ"שית: הממשלה אישרה את הקמת המיליציה של בן גביר

גלי בהרב-מיארה התנגדה להקמת המשמר הלאומי ודרשה ביצוע של עבודת מטה בין-משרדית לפני קבלת ההחלטה בנושא. בין המועמדים לפקד על הגוף החדש: אלוף (מיל') גל הירש וניצב (בדימוס) אורי בר לב. מוקדם יותר אישרה הממשלה קיצוץ רוחבי של 1.5% לטובת הקמת המשמר הלאומי

הממשלה אישרה אחר הצהריים (א') את הקמת המשמר הלאומי - בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. היועמ"שית תבעה לקיים עבודת מטה בין-משרדית בטרם קבלת החלטה בממשלה על הקמת המשמר הלאומי. לפי החלטת הממשלה, המשמר הלאומי יהיה כפוף לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. ועדה בראשות מנכ"ל המשרד לביטחון לאומי שלמה בן אליהו תקבע בתוך שלושה חודשים את סמכויותיו, איוש וגיוס עובדים ועוד. בוועדה ישתתפו גם נציגים ממשרדי האוצר, ראש הממשלה, המשפטים, המשטרה וצה"ל.
משרד ראש הממשלה עדכן שהוועדה תסיים את עבודתה בתוך 90 יום, כלומר עד תחילת יולי. הוועדה תמליץ אם המשמר יהיה כפוף למפכ"ל או לכל גוף אחר, והיא תשמע את עמדת המפכ"ל (שמתנגד להקמתו - צ.ז) ואת כל גורמי המקצוע. לאחר מכן יוגשו המלצות הוועדה כהצעת חוק ממשלתית לכנסת. המליאה יוצאת לפגרת הקיץ בסוף יולי 2023, ובקואליציה ינסו להשלים את החקיקה עד לפגרה. קודם לכן אישרה הממשלה קיצוץ רוחבי של 1.5% בתקציב המדינה, 1 מיליארד שקל, עבור המשמר הלאומי.
הקמת המשמר הלאומי תלויה ביציבותה של הקואליציה: עד סוף מאי תתבקש הכנסת לאשר את תקציב המדינה לשנים 2024-2023, הכולל בין היתר תוספת של 9 מיליארד שקל למשרד לביטחון לאומי. בתחילת מאי, עם פתיחת כנס הקיץ של הכנסת, תנסה הקואליציה לקדם את חקיקת ההפיכה משטרית, אם לא תהיה הסכמה עם האופוזיציה.
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, הגיב לדבריה של השרה מירי רגב שהחקיקה תימשך אחרי יום העצמאות: "אני קורא לחברי לאופוזיציה שוב, מספיק לשחק בכאילו. תפסיקו למכור אשליות ולנהל מו"מ בכאילו, כאשר ידוע לכולם שבסוף תהליך ה'הידברות' נתניהו כהרגלו יסית ויאשים את האופוזיציה ואת כל שאר העולם בכך שלא הגיעו להסכמות. יש לו תוכנית ברורה למסמס את המחאה ולהעביר את החקיקה, אל תתנו לזה יד".
לאחר שנמסרה התנגדותה של בהרב-מיארה, שאל השר דודי אמסלם מדוע היועמ"שית עצמה לא משתתפת בדיון. נתניהו השיב: "הצענו להם כמה נוסחים והם מחבלים ופוגעים בעבודת הממשלה".
לדרישת ש"ס קבעה הממשלה שהקיצוץ הרוחבי לא יחול על משרד הרווחה. שר הרווחה יעקב מרגי הביע בישיבת הממשלה התנגדות נחרצת להחלת הקיצוץ הרוחבי על משרדו. ישיבת הממשלה יצאה להפסקה בת חצי שעה, ולאחריה ראש הממשלה ושר האוצר הגיעו לסיכום עם השר מרגי כי עד לאישור תקציב המדינה בכנסת יימצא פתרון שימנע את הקיצוץ בתקציב משרד הרווחה וכי התקציב לא ייפגע עד אז. מרגי אמר: "כשר האמון על רווחתם של האנשים החלשים ביותר בחברה הישראלית, איני יכול לאפשר מצב שיקצצו בתקציב משרד הרווחה. ממשלת ישראל צריכה לקבע בתודעה שבתקציב משרד הרווחה לא פוגעים ולא מקצצים".
קודם לישיבת הממשלה הזהירה יו"ר איגוד העובדות הסוציאליות ענבל חרמוני כי "תכנית הקיצוץ הרוחבי שמובילה הממשלה תביא לפיצוץ בשירותים החברתיים הקורסים. פגיעה בלמעלה ממיליון בני אדם המקבלים שירותי רווחה, סגירת מסגרות רווחה שמהוות מענה אחרון לילדים ונוער בסיכון, קריסת מסגרות חירום לנשים נפגעות אלימות ועוד". לדבריה, "מערכת הרווחה בישראל מוכה, חבולה ומיובשת. וגם את המעט שנותר בה, כדי להישאר עם הראש מעל המים, רוצים כעת לקצץ. אל תרימו יד על הרווחה. אנחנו דורשות 0% קיצוץ!"
יצוין כי במהלך ישיבת הממשלה היום הוזכרו מספר מועמדים לראשות המשמר הלאומי החדש. השם שאותו הזכיר בן גביר לתפקיד הוא מפקד מחוז דרום לשעבר במשטר, ניצב בדימוס אורי בר לב. בן גביר אמר שגם האלוף (מיל') גל הירש (שהיה בעבר מועמד למפכ"ל, אך מועמדותו ירדה מהפרק עקב הסתבכותו בחקירות פליליות) הגיש תוכנית להקמת משמר לאומי, והשניים הם המועמדים הבולטים לתפקיד. מועמד נוסף הוא אל"מ (מיל') אבינועם אמונה, לשעבר מפקד מגלן שפרש לאחרונה מצה"ל.