סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד
תחתחנת הכוח אשכול באשדוד. תעריף החשמל בישראל נמוך בכ-40% מהממוצע באיחוד האירופינת ה כוח אשכול ב אשדוד (צילום: גדי קבלו)

מכירת תחנת הכוח אשכול לא הספיקה - ותעריף החשמל יעלה ב-2.6% מהחודש הבא

לפי ההחלטה שכפופה לשימוע, מדובר בהתייקרות של כ-9.5 שקל לחשבון משק בית ממוצע - שיגיע לכ-377 שקל לחודש. שיעור העלייה דומה לעלייה במדד המחירים לצרכן (2.7%) מאז עדכון מחירי החשמל האחרון בחודש אפריל; ללא מכירת אשכול היה אמור תעריף החשמל לזנק ביותר מ-10%

החל מהחודש הבא צפוי לעלות תעריף החשמל בכ-2.6% - התייקרות של כ-9.5 שקל למשק בית ממוצע. בכך חשבון החשמל הממוצע למשק בית (לפני מע"מ) יעלה מ-368 שקל לחודש לכ-377 שקל לחודש.
שיעור העלייה דומה לעלייה במדד המחירים לצרכן (2.7%) מאז עדכון מחירי החשמל האחרון שנעשה בחודש אפריל. ללא מכירת אשכול היה אמור תעריף החשמל לזנק ביותר מ-10%. ההחלטה כפופה לשימוע.
בין הסיבות להתייקרות תעריף החשמל היו עליות הריבית במשק, אישור תוכניות פיתוח משק – ביניהם תוכנית פיתוח בסכום של כ-17 מיליארד שקל עד 2030 ברשת החשמל והגדלת יכולות הייצור והוצאות המלחמה הדורשות שיקום תשתיות החשמל ועלויות דלקים נוספות.
על פניו הגורמים המובילים לעליית התעריף היו אמורים להוביל לעלייה משמעותית בהרבה. הסכום שתקבל המדינה ממכירת אשכול יעמוד על כ-9 מיליארד שקל, מתוכם 4 מיליארד שקל יוחזרו לחברת החשמל בגין הכרה בהוצאות והיתר יועבר להפחתת תעריף החשמל.
גם לאחר העדכון הנוכחי, תעריף החשמל בישראל נמוך בכ-40% מהממוצע באיחוד האירופי, בעיקר לאור השימוש במאגרי גז מקומיים לייצור קרוב ל-70% מהחשמל במשק. כמו כן, החוב של חברת החשמל גדל מאוד בשנתיים האחרונות והגיע לכ-40 מיליארד שקל, שנבעו מעליית מחירי הפחם ב-2022 עם פריצת המלחמה באוקראינה ועליות הריבית. כחברה ממשלתית, החוב של חברת החשמל יוטל על הצרכן הישראלי, ולכן עליית התעריף נועדה להתמודד גם עם העלייה בחוב.