בג"ץ מורה ללוין: הצבעה על נשיא העליון - עד ל-16 בינואר
בג"ץ מורה ללוין: הצבעה על נשיא העליון - עד ל-16 בינואר
בדיון שהתקיים היום בעתירה נגד שר המשפטים, ביקרו אותו השופטים על כך שהוא מעכב את מינוי הנשיא: "יש תקלות שאי אפשר לחיות איתן". אחרי הדיון החליטו לקבוע דד ליין להצבעה. לפני הדיון בבג"ץ: לוין הביא לדיון בוועדה לבחירת שופטים את תומכי ההפיכה, שופטי העליון יצאו. מ"מ הנשיא יצחק עמית: "דריסה מתמשכת של הנורמות הממלכתיות"
בג"ץ הורה לשר המשפטים יריב לוין להעלות את בחירת נשיא בית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים עד ל-16 בינואר, כלומר בתוך קצת יותר מחודש. זאת, אחרי דיון שקיים היום (ה') בעתירת התנועה לאיכות השלטון שקראה להטיל סנקציות על לוין לפי פקודת ביזיון בית המשפט. השופטים יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין כתבו כי המועד נקבע "בהתחשב במשך הזמן הסביר הנדרש, להערכתנו, על מנת לאפשר לוועדה לבחירת שופטים למצות את הדיונים בנושא".
השופטים ציינו בהחלטתם כי אמנם לוין פעל בהתאם להוראתם בפסק הדין הקודם מספטמבר שחייב אותו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים להתכנס לבחירת נשיא לעליון, אולם לאחר שעד כה לוין טרם העלה את נושא הבחירה להצבעה בוועדה - החליטו על קביעת דד ליין מדויק וברור. זאת, "בשים לב לכך שפועלו של שר המשפטים עד כה אינו מגשים את הקביעה העקרונית שבפסק הדין", כתבו. מסיבה זו הם מציינים שמצאו לנכון להבהיר את ההוראה האופרטיבית שבפסק הדין הקודם "באופן שיסיר כל ספק ביחס לחובות שר המשפטים מכוחו".
בדיון שקדם להחלטה אותתו שופטי בג"ץ ללוין כי עליו להפסיק עם מסמוס הנושא ודחייתו – וכי הדבר הרצוי הוא שלוין יודיע על דד ליין שבו יעלה את מינוי הנשיא להצבעה בוועדה לבחירת שופטים, וכך זה ייתר את הצורך שלהם להוציא צו.
השופט עופר גרוסקופף אמר לעו"ד ציון אמיר, שייצג את לוין: "אולי לשם שינוי השר יקבל את ההחלטות הנדרשות ויבהיר עד מתי ייבחר נשיא וינקוב בתאריך, ואז אנחנו לא נצטרך לעשות שום דבר. אנחנו לא רוצים לקחת את סמכויות השר, אבל הוא חייב להשתמש בסמכויות שלו בהתאם לחוק".
גם השופטת יעל וילנר אמרה במהלך הדיון: "אנחנו לא שמחים להוציא את הצווים האלו". היא תהתה מדוע השר לוין לא ינקוב תאריך שבו ייבחר נשיא לעליון, וחזרה ושאלה את עו"ד אמיר: "כמה זמן זה ייקח?". גם השופט אלכס שטיין רמז לו: "יש תקלות שאי אפשר לחיות איתן. אין נשיא ואין משנה לנשיא". וילנר הוסיפה: "זה חוסר תפקוד של אחת המערכות החשובות בישראל". בתום הדיון הודיעו השופטים כי ישלחו את החלטתם.
הדיון התקיים כאמור בעקבות העתירה של התנועה לאיכות השלטון נגד לוין. התנועה טוענת להפרת פסק הדין של בג"ץ מספטמבר, שהורה ללוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירת נשיא קבוע לעליון. לוין אמנם כינס את הוועדה כבר פעמיים מאז - בסוף נובמבר והיום בצהריים (על כך בהמשך הידיעה), אך מושך את הזמן בדיוני סרק ללא קביעת מועד להצבעה על מינוי נשיא לעליון. התנועה ביקשה מבג"ץ להטיל על לוין סנקציות, ובהן קנס או מאסר, עד אשר יקיים את פסק הדין. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הגישה השבוע את עמדתה לבג"ץ, לפיה היא לא תומכת בהטלת הסנקציות על לוין לפי פקודת ביזיון בית המשפט, אך ביקשה מבג"ץ לקבוע דד ליין ברור למינוי נשיא לעליון.
עו"ד אליעד שרגא, שייצג בדיון את התנועה לאיכות השלטון שהוא עומד בראשה, אמר לשופטים: "יש רגע שבו צריך להבין - כבודכם משחק טניס לפי כללים של משחק מסוים והצד השני משחק רוגבי. הוא (השר לוין - ע"ק) לא מכיר בכללים ולא מציית לכללים, הוא עולה למגרש ועושה מה שהוא רוצה וזה חוזר פעם אחר פעם". שרגא ביקש להטיל על לוין קנס או אפילו מאסר, "כמו כל אזרח בישראל שלא מקיים פסק דין של בית המשפט".
עו"ד ענר הלמן, ראש מחלקת הבג"צים בפרקליטות, אמר בדיון בשם היועמ"שית כי מאחר שפסק הדין של בג"ץ מספטמבר לא קבע תאריך מדויק למינוי נשיא לעליון, למעשה לא ניתן להטיל על לוין סנקציות לפי פקודת ביזיון בית המשפט. מסיבה זו הוא ביקש מבג"ץ שיקבע תאריך דד ליין ברור, ולמעשה יבהיר בכך את פסק הדין הקודם. לדבריו, "יש תחושה שלא פועלים במהירות הראויה. עכשיו יש צורך לפעול בדחיפות לבחירת נשיא, כי כבר שנה וחודשיים יש ממלא מקום לנשיא העליון. צריך לשאול את השר מה המועד הקרוב שבו זה יכול להתקיים".
עו"ד ציון אמיר שייצג את לוין אמר מנגד כי הבקשה להטיל סנקציות על השר לפי פקודת ביזיון בית המשפט היא "מופרכת מהיסוד ומטרללת את המערכת. ברור הרי שהוא לא הפר את הצו של בג"ץ ולא ביזה את פסק הדין". זאת, לדבריו, מאחר שלוין כינס את הוועדה לבחירת שופטים, מקיים בה דיונים ומקדם את התהליך. "בקשות ועתירות כאלה הן לצנינים בעיני ציבור רחב של מיליונים כי הן מופרכות מהיסוד", אמר אמיר.
השופטים יצאו מהדיון בוועדה
בטרם החל הדיון בבג"ץ התקיים דיון בוועדה לבחירת שופטים, וכצפוי גם הפעם לוין לא העלה את בחירת נשיא ומשנה נשיא לעליון להצבעה, וחלק ניכר מהדיון הוקדש לדיון עקרוני בסוגיית הסניוריטי (ותק) במינוי נשיא לעליון. לשם כך לוין הזמין לוועדה מומחים חיצוניים, תומכי ההפיכה המשטרית – זאת חרף התנגדות השופטים בוועדה.
בתחילת הדיון היום נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר ונציגת לשכת עוה"ד יונית קלמנוביץ ביקשו להעלות להצבעה את השאלה האם חברי הוועדה בכלל מוכנים שגורמים חיצוניים יטענו בפניהם – ובהצבעה היה רוב שדחה את שמיעת המומחים. למרות זאת, לוין הודיע כי הוא כופר בסמכות של חברי הוועדה להצביע על כך. "ההצבעה לא היתה חוקית, אני היו"ר ולא תפקיעו את הסמכות שלי", אמר לוין, לדברי גורמים בוועדה.
כשהגורמים החיצוניים נכנסו אחד-אחד לחדר, ובהם יו"ר ועדת החוקה ושותפו של לוין להפיכה המשטרית, ח"כ שמחה רוטמן, וכמה מהפרופסורים השמרניים ביותר שמגבים את לוין במהלכיו (כמו פרופ' טליה איינהורן ואחרים) - השופטים בוועדה יצאו החוצה.
כל פעם שעלה אחד המומחים לדבר, העירה ח"כ אלהרר כי הדבר נעשה "בניגוד להצבעה שהתקיימה ובחוסר סמכות של הוועדה". גם עו"ד קלמנוביץ פנתה ללוין ואמרה לו: "אתה מפר את החלטת הרוב בניגוד לסעיף 7 בחוק (סעיף 7ד בחוק בתי המשפט קובע כי "הועדה תקבע את שאר סדרי דיוניה ועבודתה" - ע"ק)". עוד הטיחה בלוין כי הוא "ממשיך לסכל את הליך הבחירה ולהפר את פסק הדין של בג"ץ. אתה כופה עלינו דיון בשיטת הסניוריטי, ומחייב אותנו לשמוע מומחים, בניגוד לעמדת הרוב על פי החוק, ועשויות להיות לזה השלכות משפטיות וציבוריות".
בהמשך הדיון התקיימה הצבעה בהצעת לוין להעביר את דיוני הוועדה בשידור חי, הצעה שנדחתה ברוב של 6 (השופטים, אלהרר ושני נציגי לשכת עוה"ד) מול 3 (נציגי הקואליציה). ח"כ אלהרר אמרה לו שבמקום להכניס מצלמות לדיונים שיאשר להפיץ את הפרוטוקולים של הדיונים, אם השקיפות כה חשובה לו.
לאחר שהצעת לוין לשדר בשידור חי את הדיונים נפלה, הוא ראה בכך הזדמנות לעלות להתקפת נגד ואמר כי "ההצבעה הצפויה של השופטים, נציגי לשכת עוה"ד ונציגת האופוזיציה נגד שידור הדיונים היא עוד הוכחה לכך שהם מבינים שהליך הבחירה פסול מיסודו, ולכן הם מתעקשים לנהל אותו במחשכים".
לאחר הדיון אמרה ח"כ אלהרר כי "הדיון שהתנהל ממשיך את ההצגה אותה מנהל השר לוין, המבזה את הוועדה ומצפצף על פסיקת בג"ץ. התעקשותו לזמן מומחים באופן המנוגד להצבעה שנעשתה על ידי חברי הוועדה ובניגוד לכללים שלה, רק כדי למנוע במכוון פעם נוספת מינוי נשיא לבית המשפט העליון – פוגעת ישירות בציבור הישראלי. לוין עושה כל שביכולתו לחבל בתקינות מערכת המשפט שעליה הוא אמון".
מ"מ הנשיא יצחק עמית התריע מ"ניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת"
בנאום שנשא הערב מ"מ נשיא העליון השופט יצחק עמית בכנס העמותה למשפט ציבורי הוא תקף את שר המשפטים יריב לוין. עמית אמר כי "בימים אלו, אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה – עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות השופטת וביסודות הפרדת הרשויות. חלק מהניסיונות הללו הוכרזו במפורש על ידי גורמים שונים בכנסת ובממשלה".
בין השאר הזכיר עמית את הקריאות לפוליטיזציה של הליך בחירת השופטים, באמצעות שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, יוזמות חקיקה שונות להתגברות על פסקי דין והחלטות ואף להתעלמות מהם, קריאות לאי קידום שופטים בשל החלטות שנתנו, מתקפות בוטות על שופטים עד כדי תיוגם כ"אויבים מבית".
עוד תקף עמית את "היוזמה החדשה שעל הפרק, פוליטיזציה של מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים – בבחינת 'אם לא הצלחנו להשתלט על תהליך מינוי השופטים בדלת הראשית, נעשה זאת בדלת האחורית'".
עמית התייחס להחלטת לוין לזמן לוועדה לבחירת שופטים מוקדם יותר היום, על דעת עצמו, גורמים חיצוניים לישיבה: "זוהי דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיות והמינהל התקין", אמר עמית בנאומו.
הוא הזהיר עוד כי "אנו עדים לצעדים נוספים, מתחת לפני השטח, שנועדו להצר את צעדי המערכת, להקשות על הפעילות בבתי המשפט, ולשחוק את השופטים, הרשמים ועובדי המערכת – אשר מתמודדים עם עומס עבודה שאין שני לו בעולם המערבי".
בהמשך דבריו הוא שוב הזהיר מהתערבות של הרשות המבצעת בפעילות הרשות השופטת, ומפני "פגיעה בחוסנה ובעצמאותה" – זאת למשל באמצעות התערבות במרכיבים כמו תקנים, תקציבים, מינויים ואישורים. לדבריו, "החוסן המוסדי של מערכת בתי המשפט נתון להשפעה משמעותית מצד הרשות המבצעת". עמית הוסיף כי דווקא הרשות השופטת, שאמורה להישאר עצמאית ובלתי תלויה, "מקבלת מהרשות המבצעת תכתיבים בנושאי ניהול שוטף".
עוד אמר עמית כי לוין קטע את מסורת הדיאלוג עמו ושיתוף הפעולה בין הרשויות: "מזה חצי שנה מסרב השר לקיים פגישות עבודה עם ראש הרשות השופטת" – מה שלדבריו פוגע בקידום שורת מהלכים לטובת הציבור. בנוסף הזכיר את אי מינוי השופטים החסרים במערכת בערכאות שונות ואת היוזמות לביטול תקני שופטים שלא אוישו. עמית קרא לשר המשפטים יריב לוין "לקיים את חובותיו הבסיסיות – לא למעני, לא למענו, אלא למען תושבי המדינה שזכאים לקבל שירות איכותי ויעיל ממערכת המשפט".
שר המשפטים יריב לוין מסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "הצו הבלתי חוקי והמביש שהוציא היום בג״ץ, שבאורח פלא, ניתן דקות אחדות אחרי הנאום המתלהם של השופט יצחק עמית, הוא תמצית אובדן הדרך, הניתוק, והרמיסה שקומץ קיצוני מרשה לעצמו רק משום שנדמה לו שהוא יכול.
"הדחתו בפועל של שר המשפטים הנבחר מתפקידו כיו״ר הוועדה לבחירת שופטים, והסיכול המכוון שעשו השופטים להצעה לשידור הדיונים לבחירת נשיא בית המשפט העליון, הם עדות למה שמתרחש כאן בשנים האחרונות. שופטי בית המשפט העליון לוקחים לעצמם את סמכויות הממשלה והכנסת, רומסים את בחירת העם, משליכים פעם אחר פעם לפח את קולם של מיליוני אזרחי ישראל, והופכים את עצמם לשליטים דיקטטורים, המתערבים וקובעים בכל דבר, במקום בחירתו של העם.
"שופטי בג״ץ, ביוהרה שאין למעלה ממנה, דחקו את כולנו לנקודה שבה אי אפשר יותר לברוח מההכרעה הנדרשת: האם למסור סופית את השליטה במדינה לידי קומץ השופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים, או להשיב את הדמוקרטיה באמצעות התייצבות ברורה וחד משמעית על הגנת סמכויותיהן של הכנסת ושל הממשלה. אזרחי ישראל זכאים לחיות במדינה דמוקרטית שיש לה מערכת משפט, ולא להיות משרתיהם של קומץ אדונים החושבים שבית המשפט הוא עליון על המדינה ועל אזרחיה".