ועדת הכספים אישרה את העלאת המע"מ ל-18%, החל מ-2025
ועדת הכספים אישרה את העלאת המע"מ ל-18%, החל מ-2025
המע"מ יעלה ב-1% ודורש אישרור במליאת הכנסת; ברקע להחלטה גם דו"ח הורדת הדירוג של ישראל מטעם מודי'ס שבו הוזכרה בצורה מפורשת נחיצות העלאת המע"מ; המהלך זכה לביקורת גם מצד ח"כים מהקואליציה
ועדת הכספים אישרה היום (ג') את הצו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לפיו המע"מ יעלה באחוז אחד מתחילת שנת 2025 (א' בטבת תשפ"ה) לרמה של 18%. חלק מן המהלך דורש אישרור במליאת הכנסת, אך עם זאת, העברת המהלך בוועדת הכספים היא אישור של חלק משמעותי בתוכנית המאזנת לתקציב הקרוב.
מטבע הדברים, חברי האופוזיציה התנגדו להטלת המס. חבר הכנסת ולדימיר בליאק אמר: "אני מבין את הצורך להציג תוכנית של התכנסות, אבל אם שר האוצר היה מתייעץ איתי, הייתי אומר לו שאתה חייב לקצץ מהכספים הקואלציוניים ולסגור משרדים מיותרים. רק אחרי זה תהיה לך הצדקה מוסרית להעלות מסים על האזרחים".
ח"כ חמאד עמאר: "אני מצביע נגד המהלך ובעד האזרחים, צריך תקציב עם מנועי צמיחה, ואתם מביאים תקציב גרוע". לטענות אלו, השיבה נציגת האוצר תמר לוי-בונה כי "בשביל לקבל את אותן הכנסות בהיקף של 7.2-7.5 מיליארד שקל, היינו צריכים להגדיל את מס החברות ב-3.5%, או את מס ההכנסה ב-1.5% שמשלמים אותו רק שני עשירונים".
אולם הביקורת על המס, לא הגיעה רק מן האופוזיציה, אלא גם מן הקואליציה. כך לדוגמה ח"כ אלי דלל קרא "להעמיק את ביטול הפטורים". יצויין שאתמול התנגד דלל למהלך של צמצום הפטור ממס על הכנסות משכר דירה, אך דלל תמך בקריאה של התעשיינים והשחקנים המקומיים בישראל "לבטל את פטור המע"מ על יבוא אישי באינטרנט".
ח"כים אחרים קראו לאוצר לבחון "הטלת מע"מ דיפרנציאלית", זאת בניגוד להמלצות הארגונים הכלכליים הבינלאומיים. לכך השיבה נציגת האוצר כי "אין לנו התנגדות לבטל הטבות מס, הטבות המס לפניכם, אנחנו מקפידים להציג אותן לחברי הכנסת".
ההתנגדות הבולטת ביותר מכיוון הקואליציה, הגיעה מטעמו של ח"כ חנוך מילביצקי שגם סירב להצביע בעד העלאת המע"מ והקואליציה החליפה אותו בחבר כנסת אחר. מיליביצקי טען כי "כל הנושא של העלאת המע"מ זו טעות גדולה, צריך דבר ראשון לגעת בפנסיות התקציביות ובתוספות הרמטכ"ל, תביאו משהו שנותן צמיחה, ולא גזירות". בהמשך דבריו מילביצקי אמר כי "ביקשנו – חברי ועדת הכספים מהקואליציה – לשבת עם שר האוצר סמוטריץ', וניפנפו אותנו".
אחד הנוכחים הבולטים בדיון על העלאת המע"מ היה הדו"ח האחרון של מודי'ס, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל. העובדה שמודי'ס הזכירה בצורה מפורשת את הצעד של העלאת המע"מ, שימשה את התומכים בהעלאה לאורך כל הדיון. כך לדוגמה, אמרה חברת הכנסת אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) כי "זו תהיה חוסר אחריות ברמה הלאומית לא לתמוך בהעלאת המס הזו, אני מזכירה לכולם את הדירוג והתחזית השלילית של מודי'ס, התוכנית הזו היא אבן יסוד בהתמודדות עם ההוצאות, נכון, זה לא מושלם, לא סגרו משרדים, לא מטפלים בשיוויון בנטל, אבל זה לא הזמן לפופוליזם, לא רואה איך מישהו מרים יד נגד ההעלאה הזו".
רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, הציע כי האוצר יערוך מבצע של תשלום דיבידנד מופחת במקום להעלות את המע"מ. נציגת האוצר השיבה כי קיימת חוות דעת פנימית במשרד שמעריכה כי למבצעים אלו יש השפעה שלילית ארוכת טווח על גביית המסים בישראל.