ישראל חופשית בעתירה לבג"ץ: "להורות על שליחת צו גיוס לכל צעיר חרדי"
ישראל חופשית בעתירה לבג"ץ: "להורות על שליחת צו גיוס לכל צעיר חרדי"
זו העתירה השנייה הגשת לבג"ץ בדרישה לגיוס כל בחורי הישיבות. תנועת ישראל חופשית דורשת להפעיל נגד בחורי הישיבות המשתמטים סנקציות של מעצר ואיסור יציאה מהארץ
תנועת "ישראל חופשית" עתרה הבוקר לבג"ץ בדרישה דחופה כי יורה לראשי הצבא לשלוח צו ראשון וצו גיוס לכל צעיר חרדי בישראל. עוד דרשה תנועת "ישראל חופשית" כי הצבא ינקוט כלפי עריקים חרדים באותה מדיניות אכיפה שננקטת כלפי עריקים אחרים, ובכלל זאת להפעיל סנקציות מעשיות כגון צו מעצר וצו איסור יציאה מהארץ וכן סנקציות פליליות.
בהתאם לפסק הדין של בג"ץ מחודש יוני האחרון, צה"ל חייב לפעול באופן מיידי לגיוס חרדים ולחדול מכל מדיניות מפלה. למרות פסק הדין, לכן, הצבא הסתפק בהוצאת צווי גיוס ״מטורגטים״ ל-3,000, שאינם תלמידי ישיבות בפועל. זאת, לטענת ישראל חופשית, על סמך קריטריונים בלתי שוויוניים, בלתי סבירים ובלתי שקופים ובהיעדר כל בסיס חוקי. בפועל מתוך אלף מקבלי הצווים הראשונים התייצבו רק כ-50. הצבא הסביר זאת בין הירת בכך שיש להקים לחרדים מסגרות נפרדות שישמשו כמרחב סטרילי מנשים.
העתירה שהוגשה היום, באמצעות משרד קלעי רוזן ושות', ועו"ד רן כהן רוכברגר (הסנגור הצבאי הראשי לשעבר), דורשת שבג"ץ יורה לצה"ל להוציא לכל אוכלוסיית השנתונים הרלוונטיים להוציא צווים ראשונים ואחריהם צווי גיוס באופן מיידי, בלי לנקוט הבחנה אסורה ומפלה על סמך השתייכות לזרם דתי. העותרים טוענים, כי כל עוד קיים בישראל "חוק גיוס חובה", וכל עוד צה״ל הוא ״צבא העם״, עליו לנהוג באופן שוויוני. במסגרת זו, התבקש בית המשפט להורות לצבא להשתמש גם בכלים של צו איסור יציאה מהארץ וצו מעצר למי שמשתמטים מחובת ההתייצבות, בדיוק כפי שנעשה ביחס לכלל המיועדים לשירות ביטחון מהאוכלוסייה הכללית. עוד נכתב, כי ציות לחוק בכלל, והשירות הצבאי בפרט, אינם "תוכנית כבקשתך" ואי אפשר להתנות את חובת הגיוס לצה"ל בהקמת יחידות נפרדות והכפפת חוקי הצבא לתכתיבי רבנים.
זו העתירה השנייה לבג"ץ בנושא זה. לפני חודש התנועה לאיכות השלטון ופורום חומת מגן לישראל עתרו לבג"ץ בדרישה להורות למשרד הביטחון ולצה"ל לגייס באופן מיידי את כל 63,000 תלמידי הישיבות החייבים בגיוס לפי חוק שירות ביטחון. העתירה הוגשה בעקבות מה שהתנועה רואה כהתעלמות צה"ל מפסיקת בג"ץ מ-26 ביוני שקבעה כי אין כל בסיס חוקי להימנעות מגיוס החרדים וכי על מערכת הביטחון לפעול בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון. העותרים טוענים כי למרות הצורך הדחוף בכוח אדם בצה"ל, במיוחד לאור המלחמה המתמשכת, הצבא נמנע מלגייס את תלמידי הישיבות.