סגור
יועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק 29.1.24
יועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק (צילום: אלכס קולומויסקי)

יועמ"שית הכנסת: למרות לוח הזמנים הקצר יש להקפיד על הליך חקיקה נאות בחוק התקציב המעודכן

שגית אפיק קבעה בחוות דעת ששיגרה היום לח"כים כי עליהם להקפיד שלא לדון בחופזה בחוק התקציב לשנת 2024 ויתר הצעות החוק שהוגשו אתמול. זאת משום שלכנסת לו"ז קצר לדיונים ולהעברת החוק, ולא - יחול קיצוץ אוטומטי הנאמד ב-67.3 מיליארד שקל

היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק קבעה בחוות דעת ששיגרה היום (ה') לחברי הכנסת כי "על הכנסת להקפיד על קיום הליך חקיקה נאות של חוק התקציב לשנת 2024, ויתר הצעות החוק שהגישה בנפרד הממשלה לכנסת (חוק התוכנית המאזנת, חוק לעידוד ענף הדיור, חוק לאיסור שימוש במזומן) כנהוג ביחס לכל הצעת חוק".
משמעות דבריה היא שהכנסת לא צריכה לדון בחופזה בהצעת חוק התקציב המעודכן לשנת 2024, וביתר הצעות החוק שאושרו אתמול (ד') בקריאה הראשונה במליאת הכנסת. זאת בעקבות תיקון לחוק יסוד משק המדינה שהתקבל בסוף דצמבר 2023 בו נקבע כי אם התקציב המעודכן לשנת 2024 לא יאושר עד ה-19 בפברואר יבוצע קיצוץ רוחבי אוטומטי הנאמד בכ-67.3 מיליארד שקל.
הממשלה היתה אמורה להניח את הצעת התקציב המעודכן לשנת 2024 על שולחן הכנסת ב-20 בינואר והכנסת התבקשה לאשרו עד ה-19 בפברואר, אלא שהממשלה הניחה באיחור של 17 ימים את ההצעה. ההערכה היא שהכנסת תאשר את כל החוקים בקריאה שנייה ושלישית רק בתחילת מרץ 2024.
לדברי אפיק "הצעת חוק התקציב המעודכן אינה הצעת חוק תקציב במובנה הרגיל" (כלומר שאי חקיקתה עד למועד מסוים יביא להתפזרות הכנסת-צ.ז). באשר ליתר הצעות החוק קובעת אפיק כי "גם בהן אין מדובר בהצעת 'חוק הסדרים' (שמחוקקת יחד עם חוק תקציב המדינה השנתי-צ"ז) ועל כן הדבר יאפשר דיון מעמיק ומקצועי".
אפיק הדגישה כי "מאחר שהצעת החוק התקציב המעודכן לשנת 2024 הונחה על שולחן הכנסת באיחור של למעלה משבועיים, תוך הפרת המועדים שנקבעו בחוק יסוד משק המדינה (שקבע את מועדי הנחת התקציב המעודכן לשנת 2024 ואישורו הסופי בכנסת-צ"ז), אף אם הממשלה תבחר לבצע קיצוץ רוחבי עמוק בתקציב ב-19 בפברואר 2024, אין מקום שמועד זה יצור פגיעה בעבודת הכנסת". כלומר, היא משליכה את האחריות על הממשלה, אם תרצה לבצע קיצוץ גבוה בתקציב, במידה שהכנסת לא תאשרו עד ה-19 בפברואר.
כמדי שנה, אפיק גיבשה טבלה שבה ציינה את חלוקת סעיפי החוקים השונים בין ועדות הכנסת: כך למשל, ועדת הכספים תדון בחוק התקציב המעודכן לשנת 2024 ובסעיף בחוק המטיל על הבנקים מס על רווחי היתר, ועדת הכלכלה תדון בהעברת עודפי תקציב של מכון התקנים לאוצר המדינה, וועדת העבודה והרווחה תדון בהפחתת הקצבות המדינה לביטוח הלאומי בשנת 2025, בהקפאת השכר הממוצע במשק, ובהפחתת שווי של יום הבראה אחד בשנה לעובד לצורך מימון הקלות למשרתי המילואים.