סגור
תעודת כשרות ב מסעדה ב ירושלים הכשר
רפורמת הכשרות - בדרך לביטול (צילום: עטא עוויסאת)

יהדות התורה יוזמת: תבוטל רפורמת הכשרות שחוקקה ממשלת בנט-לפיד

יוזמי ההצעה טוענים, כי "משמעותה של הרפורמה היא פגיעה קשה במערך הכשרות בכל הציבור המסורתי והדתי שמעוניין לאכול אוכל כשר". ביטול הרפורמה, שפתחה את שוק הכשרות לתחרות, נכלל בהסכמים הקואליציוניים של הליכוד עם המפלגות השותפות

חוק הכשרות שנחקק בתקופת ממשלת בנט-לפיד יבוטל, כך קובעת הצעת חוק שהניחו היום (יום ב') על שולחן הכנסת יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, ח"כ יעקב אשר, וח"כ יצחק פינדרוס (דגל התורה). לדבריהם, "משמעותה הישירה והמיידית של הרפורמה הזו היא פגיעה קשה במערך הכשרות בכל הציבור המסורתי והדתי שמעוניין לאכול אוכל כשר".
ביטול רפורמת הכשרות נכלל בהסכמים הקואליציוניים שעליהם חתם הליכוד עם המפלגות השותפות. הצעת החוק תועלה לדיון בקריאה הטרומית רק בתחילת יוני 2023, אלא אם כן הח"כים החרדים ירצו להקדים במאי 2023 לאחר שובה של הכנסת מפגרת הפסח.
לפי "רפורמת הכשרות", היה אמור להיפתח שוק הכשרות לתחרות כך שלצד הרבנות המקומית יכלו גם תאגידים עסקיים לתת כשרות לכלל בתי העסק שבכל רחבי הארץ. מועצת הרבנות הראשית לישראל היתה אמורה לקבוע סטנדרט אחיד לכשרות בשתי רמות - רגיל ומהדרין. חברות כשרות פרטיות יכלו לבקש רישיון מהרבנות הראשית ולהפוך לתאגיד נותן כשרות לפי אמות מידה הלכתיים שקבעה הרבנות הראשית. עוד קבעה הרפורמה ש-3 רבנים עם ניסיון בכשרות שלפחות אחד מהם הוא רב עיר והשניים האחרים רבני מועצות יוכלו גם הם לקבוע סטנדרט לכשרות מחמיר או מקל מהסטנדרט שקבעה הרבנות.
כאמור, בשל הדרישה לבטל את חוק הכשרות, הרבנות הראשית ורק היא תוכל לקבוע מתן כשרות ליצרני מזון ובתי אוכל, כפי שהיה לפני קבלת החוק.