סגור
צ'ייני אליעזר מרום
אליעזר צ'ייני מרום (צילום: יונתן בלום)

מינוי צ'ייני מרום לפרויקטור הצפון אושר בממשלה; רה"מ והשרים תקפו את הייעוץ המשפטי

היועמ"שית טענה כי יש קשיים במינוי בשל ניגודי העניינים בהם נמצא האלוף במיל' עקב חקירתו בפרשת הצוללות, בה נסגר התיק הפלילי נגדו לפני 3 שנים. ועדת המינויים סברה כי מרום לא נמצא בניגוד עניינים וכי מדובר ב"אדם בעל רקורד מרשים והיכרות טובה עם האזור". נתניהו: "מעכבים אותנו מלעבוד"; אמסלם: "אני לא סובל אתכם, חבורת גנגסטרים"

הממשלה אישרה היום (א') את מינוי האלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום לראש המינהלת לשיקום הצפון. תקופת המינוי היא למשך 4 שנים, כשלרה"מ הסמכות להאריכו בשנה או שנתיים. מרום חתם על הסכם ניגודי עניינים.
המינוי אושר חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, שטענה כי יש קשיים במינוי בשל ניגודי העניינים בהם הוא מצוי עקב חקירתו בפרשת הצוללות ואמרה כי יש להביא את המינוי לאישור מחודש בוועדת המינויים. יצוין כי היועמ"שית לא הגישה עמדה רשמית בכתב.
בדיון תקפו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים את הייעוץ המשפטי. "מעכבים אותנו מלעבוד, עוצרים לנו מינויים, לעומת הממשלה הקודמת שנתנו להם הכל - רק אצלנו עוצרים. אנחנו דורשים ייעוץ שוויוני", אמר נתניהו. השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם אמר: "אני לא סובל אתכם, חבורת גנגסטרים. את ראש רשות החברות אתם לא נותנים לי למנות, ועכשיו אתם תוקעים עוד מינוי - זה עובר כל גבול".
שר החינוך יואב קיש אמר: "עושים הכל על מנת לפגוע בעבודת הממשלה", ואילו שר הכלכלה ניר ברקת התלונן על כך שלא נותנים לנציבות שירות המדינה לקיים דיון בבקשתו לפיטורי הממונה התחרות מיכל כהן. שר הקליטה אופיר סופר הוסיף: "שערורייה, הצפון בוער ומחכה לפרויקטור, ואתם על מי מנוחות כי לא אכפת לכם". שר הפנים משה ארבל טען כי "50 מיליון שקל מתעכבים במשרד הפנים מכיוון שהבאתי את זה כתוספת לצפון, והיועץ שלי לא מעביר בהנחיית גיל לימון המשנה ליועמ"שית".
ועדת המינויים אישרה את מינויו של מרום לתפקיד ב-10 ביולי. הוועדה קבעה כי למרום אין זיקה פוליטית לשר משרי הממשלה, לרבות לראש הממשלה. בין חברי הוועדה נמנית נוגה קינן, הנחשבת מקורבת לנתניהו.
לממשלה נמסר כי "הוועדה בחנה את סוגיית חקירתו הפלילית של מרום ב'פרשת הצוללות' בגין אירועים שהסתיימו עד 2016 ושאלה אותו ארוכות בעניין וסברה כי אין קשר בין החשדות שיוחסו לו בפרשה זו, שבה נסגר תיקו הפלילי כבר לפני למעלה מ-3 שנים, לבין התפקיד המיועד. הוועדה סברה כי גם בסוגיית אמון הציבור, במינוי אדם בעל רקורד עשיייה מרשימה והיכרות טובה עם האזור עולים יתרונותיו על חסרונותיו. המדינה נמצאת בשעת מלחמה ואתגרים רבים ומורכבים וזקוקה להתגייסות טובי אנשיה, אנשי ניהול וביצוע, בעלי יכולת וניסיון מוכחים, לשירות הציבורי, ובפרט לתפקידים הנוגעים למלחמה והשלכותיה על הציבור".
הוועדה התייחסה גם לדו"ח מבקר המדינה שביקר את התנהלותו של מרום במינויו ליו"ר רשות שדות התעופה בטענה כי לא דיווח על היכרותו המוקדמת עם אחד מחברי מועצת הרשות, אלא רק לאחר מינויו לתפקיד. הוועדה "לא מצאה שיש בעניין זה כדי למנוע את מינויו של מרום לתפקיד".
עוד התייחסה הוועדה לבילוי של מרום במועדון חשפנות בעת ששימש כמפקד חיל הים, בעקבותיו קיבל הערה מהרמטכ"ל. לדברי הוועדה, "המועמד אישר שהאירוע לא היה צריך לקרות, והתנצל על כך. הוועדה סבורה שאף שהוא המשיך לכהן כמפקד חיל הים לאחר האירוע, ובהמשך אף מונה לכהן כיו"ר רשות שדות התעופה, אין בעניין הזה כדי למנוע את מינויו לתפקיד".
בשבוע שעבר האשים רה"מ בנימין נתניהו את הייעוץ המשפטי לממשלה בעיכוב כניסתו של מרום לתפקיד ראש מינהלת הצפון. "שמנו עכשיו מיליארדים לצפון", אמר נתניהו במליאת הכנסת. "אמרתם שלא מינינו אחראי, ומינינו. מיניתי את צ'ייני. מה מעכב אותנו שבוע אחר שבוע? טענה חוזרת ונשנית כל פעם של הייעוץ המשפטי. פתאום יש שאלה אם מותר למנות את צ'ייני, אלוף מוערך בישראל שהתקבל בהתלהבות".