דעהעבור משקיעי העולם, כולל ישראל, !America first
דעה
עבור משקיעי העולם, כולל ישראל, !America first
להתפתחויות הכלכליות והפיננסיות בארה"ב תהיה השפעה דומיננטית על שוק ההון בישראל בשנה הקרובה, ובשאר העולם. כדאי לנהל באופן זהיר מאוד את הסיכונים בתיקי הנכסים, במיוחד בחלק הראשון של השנה החדשה, וחשוב לעקוב אחרי הצעדים הכלכליים הקונקרטיים שיינקטו ע"י ממשל טראמפ
חרף ההתרחשות של זעזועים גאו-פוליטיים היסטוריים, כולל המשך מלחמת חרבות ברזל אצלנו, ניתן לאפיין את שנת 2024 כחיובית מאוד בשוקי ההון בעולם ובישראל. זאת, בהובלת ביצועי הכלכלה האמריקאית ובורסות וול-סטריט שכיום הם דומיננטיים בהשפעתם על תחום ההשקעות בכל מקום בעולם. לכן, בניסיון להעריך מה צפוי בשווקים ב- 2025 חייבים ראשית כל לבחון את המגמות בארה"ב.
תנאי ההתחלה של המשק האמריקאי, המהווה כרבע מהתוצר העולמי, בשנה הקרובה יהיו טובים מאוד. לפי המגמות הקיימות, סביבת צמיחת התמ"ג נמצאת בתחום בין 2.5% ל- 3% במונחים שנתיים, כאשר ההוצאה לצריכה פרטית מהווה את מנוע הצמיחה העיקרי. תופעה בולטת במיוחד בנוף הכלכלי העולמי היא הגידול המרשים של כמעט 2% בפריון הייצור (במונחים שנתיים). כידוע, הגידול בפריון משקף בין היתר את השפעת ההשקעות במחקר ופיתוח, תהליכי ההתייעלות והחדשנות, כולל הטמעת יישומי הבינה המלאכותית, והשיפור באיכות כוח האדם. בזכות תהליכים אלה, ארה"ב פתחה בפער פריון גדול ביחס למדינות אירופה הסובלות מעודף ביורוקרטיה ורגולציה, קשיחות בשוק העבודה ושמרנות יתר שאינם מעודדים במיוחד חדשנות ופריחת המגזר העסקי.
גם בשוק העבודה המגמות הן חיוביות וארה"ב פועלת בסביבה של תעסוקה מלאה. הדרישות החדשות והמתמשכות לדמי אבטלה היו לאחרונה נמוכות מהממוצע של 5 השנים שקדמו למשבר נגיף הקורונה. אשר לאינפלציה, חלה התמתנות מבורכת בשיעורה השנה. עם זאת, סביבת האינפלציה נותרה גבוהה מהיעד של 2%, דבר שיחייב את הבנק הפדרלי לנהוג ביתר זהירות בתהליך הפחתת הריבית הצפוי בחודשים הקרובים. בחברת פעילים אנו סבורים שריבית הפד תרד עד סוף 2025 מהרמה הנוכחית של 4.50% לרמה של 4% לשנה.
ההובלה של ביצועי מדדי S&P500 ונאסד"ק בהשוואה למדדי מניות אחרים בעולם משקפת לא רק את המגמות החיוביות לעיל אלא גם את השפעתן על הרווחיות העסקית. לפי התחזית, רווחי חברות ה- S&P500 צפויים לרשום גידול מרשים השנה ביחס לשנה שעברה, גידול שכלל את מרבית הסקטורים המרכיבים את המדד. כך גם לגבי התחזית לשנה הבאה.
בצד תנאי ההתחלה החיוביים של ארה"ב ב- 2025, אין ספק שקיימת אי-ודאות גדולה לגבי ההמשך כאשר מדובר בשנה הראשונה של הקדנציה השנייה של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב. רבים מהצעדים הכלכליים המודגשים ע"י הנשיא הנבחר התקבלו בברכה ע"י המגזר העסקי. כך, למשל, התוכניות להפחתת מס החברות ומס רווחי הון וצעדים לליברליזציה וצמצום הרגולציה בעיקר בתחומי הבנקאות והפיננסיים. עם זאת, לצעדים אחרים המתוכננים ע"י טרמפ עלולות להיות השפעות שליליות על המשק והשווקים. למשל, העלאה משמעותית של שיעורי המכס על היבוא ובמקביל החמרת ההגבלות על הכניסה של מהגרים עלולות להאיץ את האינפלציה, בעיקר בצד ההיצע. בתרחיש קיצון תיתכן אף התדרדרות למלחמת סחר בין ארה"ב לסין ולמדינות אירופה, עם נזקים משמעותיים לכל הצדדים. כמו כן, המשך הגירעון הפיסקלי והעלייה של יחס החוב הפדרלי לתוצר עלולים להעיב על עקום תשואות אג"ח, בעיקר בטווחים הבינוני והארוך. ומעבר לכל אלה, תמחור המניות בוול-סטריט מאתגר במיוחד, כאשר מכפיל ה-S&P500 משפיע על כך שהתמחור בשוק אינו זול.
על רקע הניתוח הנ"ל אנו ממליצים על ניהול זהיר מאוד של הסיכונים בתיקי הנכסים, במיוחד בחלק הראשון של השנה החדשה. חשוב יהיה לנסות להבין מה יהיו הצעדים הכלכליים הקונקרטיים שיינקטו ע"י ממשל טראמפ מתוך הרשימה הארוכה של רעיונות והצעות שהועלו לפני הבחירות ואחריהן ועוד יועלו לפני השבעת הנשיא החדש בשבוע השלישי של חודש ינואר.
אין ספק שלהתפתחויות הכלכליות והפיננסיות בארה"ב תהיה השפעה דומיננטית על שוק ההון בישראל בשנה הקרובה. זאת, בצד מגמות המשק הישראלי במיוחד בתקופה של מלחמה ושינויים גאו-פוליטיים עמוקים באזורנו. על אלה נעמוד ברשימה נפרדת.
אבישי קרואני הוא מנכ"ל "פעילים" ניהול תיקי השקעות