מבקר המדינה לרמטכ"ל: "אין להסתפק בכך שצה"ל יתחקר את עצמו"
מבקר המדינה לרמטכ"ל: "אין להסתפק בכך שצה"ל יתחקר את עצמו"
מתניהו אנגלמן ענה לרא"ל הרצי הלוי, שהתריע מפני בדיקת המבקר בעת המלחמה והחשש כי תסיט את הקשב של המפקדים; לדבריו, הוא אינו מבקש מצה"ל דבר בשלב זה מלבד גישה למסמכים; כן הביע תמיכה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת כשלי ה-7 באוקטובר
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, שעורך בדיקה של מחדלי ה-7 באוקטובר, מביע תמיכה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית בעניין. הוא כותב את הדברים במכתב ששלח היום (ה') לרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי, ומציין ש"ברור לכל כי אין להסתפק בכך שצה"ל יתחקר את עצמו על כשלים בהם היה מעורב". לדבריו, הוא אינו מבקש מצה"ל דבר בשלב זה מלבד גישה למסמכים ושגופי הביטחון האחרים משתפים פעולה.
ברקע חילופי המכתבים עומדת דרישת המבקר שצה"ל יעביר מסמכים הקשורים למחדלי המלחמה. הלוי כתב אתמול למבקר והתריע בפניו כי בקשתו לפתוח בחקירת מחדלי מערכת הביטחון עלולה לפגוע בתפקוד הצבא בזמן המלחמה בעזה. הלוי ציין בפנייתו לאנגלמן כי "הביקורת תוך כדי הלחימה תסיט את קשב המפקדים מהלחימה, תפגע ביכולת התחקור המבצעית ובאיכותו, והיא לא תאפשר את הפקת הלקחים לשם השגת יעדי המלחמה. לא בכדי, אין תקדים לקיום ביקורת במתכונת שהגדרת בעת המלחמה".
המבקר כותב לרמטכ"ל בתגובה כי "במסגרת עשרות הביקורות בהן פתחנו לאחרונה בנושא מלחמת חרבות ברזל, כלל הגורמים הבכירים והגופים הממשלתיים הרלוונטיים עומדים לביקורת - החל מראש הממשלה, דרך דרג השרים והקבינט המדיני-ביטחוני וכלה במשרדי הממשלה והגופים הציבוריים. תוכנית הביקורת כוללת את בדיקת הכשלים והסיבות לעומק המחדל. זוהי חובתנו הערכית כלפי אזרחי מדינת ישראל הזכאים לתשובות לשאלות הקשות שנלוו לכשל החמור בתולדות המדינה".
הוא מבהיר ש"לביקורת המדינה אין כל כוונה להפריע לצה"ל במאמץ המלחמתי". בניגוד לעשרות הסיורים שערכו אנשי המבקר בעורף, אנגלמן מציין כי "הנחיתי את כלל צוותי הביקורת שלא לקיים סיורים בבסיסי צה"ל ופגישות עם גורמים בצה"ל על מנת שלא להסיט את הקשב של צה"ל מהמלחמה. כל עוד הלחימה הייתה בעצימות הגבוהה ביותר נמנעתי מפתיחה בפועל של הביקורות במערכת הביטחון".
לדבריו, גם עכשיו אחרי שעוצמת הלחימה פחתה, "אין כוונה בעת הזו להיפגש עם גורמים בצה"ל הנמצאים בלחימה. כל שנדרש הוא גישה למסמכים, כדי להיערך להמשך פעולות הביקורת. תהליך זה נעשה באופן ענייני וסדור גם עם גופי ביטחון אחרים, ללא מתן פומבי למעורבותם. אין כל סיבה ששיתוף פעולה זהה, שיודגש כי אינו מצריך הפניית הקשב מצד הדרג הלוחם, לא ייקבע גם עם צה"ל".
אנגלמן כותב עוד ש"מינוי צוות הבדיקה החיצוני על ידך מעיד על כך שאכן סברת כי צה"ל מסוגל להפנות קשב לבדיקת המחדלים בעת הזו. ההודעה על הפסקת עבודתו של צוות הבדיקה החיצוני מחדדת את חשיבות פעילותה של ביקורת המדינה כגוף אובייקטיבי חסר פניות אשר יבצע בדיקה עצמאית ובלתי תלויה. זאת מבלי שהגוף הנבדק יוכל לקבוע את סדרי פעולתו של הגוף הבודק אותו. לפיכך, ברור לכל כי אין להסתפק בכך שצה"ל יתחקר את עצמו על כשלים בהם היה מעורב".
הוא כאמור מביע תמיכה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת המחדלים, וכשהדבר יתבצע "ייקבעו גבולות הגזרה ביחס לנושאים שייבדקו. יתרה מזו, בהתאם לחוק מבקר המדינה, הוועדה לענייני ביקורת המדינה תוכל להורות על הקמת ועדה חקירה ממלכתית על בסיס דו"ח מבקר המדינה". עוד הוא מציע להיפגש עם הרמטכ"ל.