סגור
Dun's 100

פונדקאות בכל העולם- סקירת מגמות ושינויים

בית המשפט העליון בישראל הכריע השנה בפסק דין תקדימי ולפיו מעתה יותרו אימוץ לזוגות חד מיניים בישראל, גם הליכי הפונדקאות בישראל ומחוץ לה גדלים באופן דרמטי משנה לשנה, מבחירה ושלא, מוצאים את עצמם הורים בפוטנציאל מתחילים לברר אודות הרחבת המשפחה דרך הליכי פונדקאות. מדינות רבות הגמישו את תנאי הכניסה, למשל לחד מיניים וחד הוריים, במקביל מדינות שבהם ההליכים היו זולים ומהירים סגרו שעריהם, אסרו את הליכי הפונדקאות לזרים מטעמים שונים וכך נוצרת מגמת מעבר למדינות אחרות, דתיות פחות ויקרות יותר

הליכי האימוץ והפונדקאות בישראל ובעולם גדלים באופן דרמטי משנה לשנה, מבחירה ושלא, מוצאים את עצמם הורים בפוטנציאל מתחילים לברר אודות האפשרות להביא ילדים דרך הליכי פונדקאות. מדינות רבות הגמישו את תנאי הכניסה, למשל לחד מיניים וחד הוריים, במקביל מדינות שבהם ההליכים היו זולים ומהירים סגרו שעריהם, אסרו את הליכי אימוץ ופונדקאות לזרים מטעמים שונים וכך נוצרת מגמת מעבר למדינות אחרות, דתיות פחות ויקרות יותר. סקירה על המגמות והסיכונים.
בית המשפט בישראל פרסם פסק דין תקדימי ומרגש, לפיו מעתה יותרו אימוץ לזוגות חד מיניים בישראל, בכך צועדת ישראל צעד נוסף אופטימי, לא קטן ומרגש ומחזקת את היותה מדינה דמוקרטית, נאורה, שיוויונית, יותר מרכיבים אחרים המתעצמים בה במקביל ופוערים בורות של בורות.
שנים רבות אישרו וביצעו הליכי פונדקאות לזרים במזרח, כשהודו היתה המדינה המובילה במספר הפונים לפונדקאות (ותאילנד אחריה), יש גם מי שסברו שהרפואה בהודו מפותחת ומתקדמת ומאפשרת טיפול ראוי גם במקרים של סיבוכים בדרך, אך כבר בשנת 2013 הגיעה ההתראה הראשונה כי הודו מתכוונת לסגור שעריה וב2015 אכן סגרה הודו שעריה לפונדקאות לזרים (מלבד זוגות הטרוסקסואליים) ומשרד החוץ הישראלי הודיעה כי מעתה לא יסייע לישראלים שבכל זאת ירצו לבצע את הליך הפונדקאות בהודו, לצאת עם הילוד מהודו ולהיכנס לישראל.
מהות ההודעה המפסיקה את התמיכה והסיוע לישראלים נובעת מעמדת המוצא המשפטית בישראל ולפיה, היא מאמצת את הדין החל במדינה בה מתבצע הליך הפונדקאות כך שרק מדינה שבה האם הפונדקאית חותמת כדין על ויתור על הילוד והחוק המקומי מאפשר זאת ומכיר בכך, רק שם ימשיך ההליך אל ההכרה בילוד כאזרח ישראל בעל מעמד שווה זכויות ומוכר כבן להוריו.
לכך נוסיף את ההכרח שחתימת הפונדקאית על הויתור תעשה בפני נוטריון מקומי וקונסול ישראלי, היינו: כי רק מדינות שלהן יש יחסים דיפלומטיים עם ישראל, יכולות לענות על תנאי הבסיס הנ"ל להתחיל בו את הניתוק בין הילוד לפונדקאית ובכך להבטיח כי יתאפשר הליך הכרה כצאצא להוריו ואזרח ישראלי.

הרפואה מעל לכל

עם סגירת שערי המזרח לפונדקאות, הפכה גאורגיה למדינה הקרובה והנגישה ביותר לפונדקאות לזוגות הטרוסקסואליים, שכן אוקראינה ירדה מרשימת המדינות המומלצות עקב במלחמה המתמשכת בה, קשיי ההגעה והסיכון שבחוסר היציבות הבטחונית בה. וארה"ב וקנדה כמדינות הרחוקות והיקרות המובילות גם הן. ובעוד שבהודו ותאילנד הליך הפונדקאות עלה כ-20,000 דולר בשנים ההן, הרי שעם המעבר למדינות אירופה וארה"ב ההליך התייקר כפליים לפחות.
המדינות הקרובות ומיוחסת להם רפואה של "מדינות עולם שלישי" כאמור זולות יותר אך גם מפחידות יותר, שכן הרמה הרפואית בארה"ב ובקנדה דורשת יכולת כלכלית בהתאמה- שכן כל בדיקות ההריון (ולעיתים שאיבת הביציות ומתן הזרע הקודמים לכך) וכמובן הליך הפונדקאות, מהלך ההריון והלידה, מתבצעים במדינה הזרה ובסמוך ללידה, מגיע ההורה או ההורים פיזית לקבל את התינוק לידיהם ולהמתין שם כבר להסדרת מעמדו החוקי גם בארץ הלידה וגם בישראל. שהות כזו, של לפחות חודש ולפעמים יותר, בארצות הברית וקנדה ודאי יקרה משמעותית משהות במדינות הקרובות לישראל.
האימוץ מהווה גם הוא אופציה להרחבת המשפחה, ובעוד תהליך הפונדקאות יקר וממושך, להליך האימוץ בירוקרטיות מתישות לא פחות ואולי אף יותר. אך במקום כלשהו בעולם, אולי יזכה ילד שכבר קיים, בחיים טובים יותר עם ההורים המאמצים. והנה ישראל פותחת את דלתותיה לאימוץ על ידי הורים חד מיניים.

המעקב אחר ההריון והליווי הרפואי– פונדקאות ואימוץ

אחד הפחדים המרכזיים המלווים הורים שבדרך, הוא לאמץ ללא יכולת לאבחן זאת מבעוד מועד, תינוק או ילד הסובלים מ"תסמונת אלכוהול עוברי", שכן אם חלילה הפונדקאית או האם הביולוגית, שתתה אלכוהול בכמויות גבוהות במהלך ההריון ובהינתן שהאלכוהול חודר את מחסום השליה, הוא מאט את התפתחות העובר ופוגע בעובר עד כדי נזקים עיצביים, מוחיים (מוגבלות שיכלית ולא רק) וגופניים נוספים.
ולא רק שאין אפשרות לדעת זאת על תינוק או ילד בשנותיו הראשונות, שכן ביטויים קשים של אלכוהול עוברי יכולים לבוא לידי ביטוי בשלב מאוחר הרבה יותר.
חשש זה פוגש כמובן גם לקראת הליכי פונדקאות, ולכן קם ההכרח להתקשר עם קליניקה שאחריות רבה בצידה, שאפשר לסמוך על הקשר ההדוק עם הפונדקאית לאורך כל ההריון, בבדיקות ואף מעקב צמוד אחר אורחות חייה ומוודאת שאלכוהול אינו נצרך על ידה.
הליווי הרפואי אם כן הפך להיות רכיב קריטי והורים רבים דורשים כי רופא ישראלי ילווה את כל התהליך, יעקוב ויבצע את הבדיקות ואת ההליכים והפרוצדורות הרפואיות ויאשר להם שההליכים הרפואיים טרום ההריון ובמהלכו אכן תקינים.
מעקב של רופא ישראלי אחר תהליך מתבצע או באופן פרטי או דרך חלק מחברות הפונדקאות ויש לשים לב לרכיב זה במסגרת ההתקשרות החוזית עם חברת הפונדקאות לכל רבדיה וזרועותיה.

עלויות והתייקרות הליכי הפונדקאות

עלויות ההליך הרפואי בפונדקאות לעולם יהיו גבוהות יותר מאימוץ, התשלום להליך הפונדקאות, לחברה המתווכת, לפונדקאית, בעוד שבגאורגיה העלויות הממוצעות נעו סביב 80,000 דולר, באוקראינה (היה) כ-45,000 יורו (ישירות מול קליניקה, ללא חברת תיווך ישראלית), בארה"ב 250,000 דולר ובקנדה סכומים דומים, שוב, לפני עלויות הטיסות, השהות שם והסדרת מעמד הילוד, שגם להם עלויות משפטיות גבוהות הרבה יותר בארה"ב וקנדה.
המחירים הנ"ל מתייחסים להריון ללא תרומת ביצית או זרע ולהריון של עובר אחד, כל אחד מהרכיבים הנוספים יכול לייקר את ההליך משמעותית וודאי להוסיף לו.
מעבר לטיפול הרפואי והתשלום לפונדקאית כאמור, נוספות עלויות משפטיות של טיפול במדינת הלידה ובמדינת ישראל, שנעים באזור ה-40,000 ₪ (+מע"מ) לתיק להסדרת מעמד בצו הורות של תינוק עם שינויים המחוייבים בכל משפחה.
משברים דיפלומטיים בין מדינות מעכבים הסדרת מעמד ואזרחות לתינוקות.
1 צפייה בגלריה
עו"ד אווה שטיינמץ ועו"ד שירה רביד
עו"ד אווה שטיינמץ ועו"ד שירה רביד
עו"ד אווה שטיינמץ ועו"ד שירה רביד
(צילום: מאשה יאצינה, פרטי)
רק בשנת 2020, ובלב מגפת הקורונה העולמית, נתקעו עשרות זוגות ישראלים דווקא בגאורגיה, עם הולדת התינוקות, עיכבו הרשויות את הנפקת תעודת הלידה עבור הקטנטנים שנולדו ובכך בעצם לא אפשרו את הנעת הליך הסדרת מעמד ורישום הקטינים כילדים להוריהם וודאי שלא יכלו להנפיק להם דרכונים ולהוציא אותם מגאורגיה, בעצם, על אף שהוריהם קיבלו אותם פיזית לידיהם מיד בלידה, הם לא נרשמו כהוריהם והיו כלואים איתם בגאורגיה ללא מעמד מוסדר כלל, חלקם נותרו כך במשך מספר חודשים ולא יכלו לחזור עם התינוקות לישראל. בכל מקרה גאורגיה הודיעה גם היא על כוונה לסגור את שעריה, אך לעת עתה היא דוחה זאת והליכי הפונדקאות ממשיכים.
גם ארמניה מעלה הילוך בטיפוח הפונים לפונדקאות בתחומה ואף פתחה שעריה והגמישה את תנאי הפונדקאות כדי להוות חלופה תחרותית ראויה לגאורגיה והיא עדיין קרובה לישראל, מה שנותן יתרון גיאוגרפי וכלכלי למדינות הקרובות אולם בכל עת יש לבחון את המעמד המשפטי של כל מדינה מול ישראל בטרם כניסה להליך פונדקאות והיכולת להכיר חוקית בהליך שבוצע בה באותה העת.
גם מדינות דרום אמריקה פותחות שעריהן ונראה שהמגמה תהיה להפנות לשם הליכי פונדקאות בשנים הקרובות.

כל האותיות הקטנות בהסכם הפונדקאות

הסכם הפונדקאות עם הקליניקה, חברת התיווך והפונדקאית מכילים אותיות קטנות, ובהם משך ההתקשרות, ההריונות הצפויים, העלויות, ביטוחים, אופן הטיפול הרפואי בהריון ובתינוק, מדיניות הפלות ואפשרות להריונות נוספים מאותה פונדקאית או החלפתה, כל אלו ועוד צריכים את ההגנה המשפטית בצד של ההורים המיועדים ולא בהכרח לחתום על ההסכם שמגישים להם, שפעמים רבות משאיר אותם חשופים לסיבוכים ללא מענה ראוי.
דרישת ההורים המיועדים, לקבלת תמורה ראויה לכספם לאורך כל ההליך, ושיפוי במקרים שבהם נגרם נזק בדרך להריון או לפונדקאית, ביטוחים והבטחת טיפול רפואי ראוי הם כולם דרישות לגיטימיות שייעוץ משפטי פרטני יספק ויבטיח.
מחלקת הפונדקאות, הורות ואימוץ שמשרד א. אלטו קליין שטיינמץ ושות' מלווה במקצועיות, במסירות ובהתרגשות שנים רבות הורים מיועדים בהליכי פונדקאות משלב הבירורים ועד קבלת הדרכון הישראלי המהווה סיום שלב הסדרת מעמד היילוד בישראל.
במשרד מחלקות ליטיגציה בדיני משפחה וירושה בכלל, מחלקה מסחרית, ומחלקות נוספות שנועדו לתת ללקוחותינו בית משפטי בטוח רחב ומלא לכלל צרכיהם, גם אם נקלעו למצוקות וסיבוכים שונים.
מאת עו"ד אווה שטיינמץ ועו"ד שירה רביד, א. אלטו קליין שטיינמץ ושות' עורכי דין.