זה הופך להיות צו השעה: קליטת מתמודדי נפש בשוק התעסוקה
זה הופך להיות צו השעה: קליטת מתמודדי נפש בשוק התעסוקה
המלחמה האחרונה הביאה עמה השלכות רבות על החברה הישראלית, אחת מהן היא העלייה במספרם של מתמודדי נפש הזקוקים להשתלבות מחדש בשוק התעסוקה. החברה שלנו נדרשת להתמודד עם האתגר הזה בצורה מקיפה, תוך הבנה עמוקה של הצרכים הייחודיים של המתמודדים ויצירת תשתית תומכת שתאפשר להם לחזור למעגל העבודה בצורה מיטבית.
אנו רואים עלייה מתמדת בפניות של אנשים עם מוגבלות, ובכללם מתמודדי נפש, המבקשים להשתלב בשוק התעסוקה. ההבנה שהכניסה לשוק התעסוקה היא שלב חיוני בתהליך השיקומי של המתמודדים היא בסיסית וחשובה. אנשים אלו עוברים תהליך עיבוד, הכולל תהליך של אבל לאחר האירועים הטראומטיים שהם עברו ורק לאחר מכן הם מוכנים לחשוב על השתלבות בעבודה. בשלב זה, חשוב לספק להם מענה מותאם ומקיף שיקל עליהם להשתלב בעבודה ויעניק להם את הכלים להצליח.
ישנם חששות מובנים מצד מעסיקים לקלוט עובדים עם מוגבלות נפשית. חששות אלו נובעים בעיקר מחוסר ידע והבנה לגבי הדרכים שבהן ניתן לתמוך בעובדים אלו. חשוב להבין כי התאמות רבות אינן מצריכות השקעה כספית, התאמות פשוטות כמו הקצאת חונך חברתי שמלווה את העובד ומסייע לו בהתמודדות היומיומית בעבודה, יכולות להיות משמעותיות וללא עלות גבוהה. נוסף לכך, המדינה מציעה תמיכות והשתתפות בהתאמות כגון: הנגשת עמדות עבודה באמצעות התאמת הציוד, או רכישת אמצעי עזר, התאמות פיזיות, השתתפות בליווי והדרכה ממושכת ועוד. בנוסף, יש לשקול קליטה מדורגת, פיצול שעות העבודה, שינויים בהיקף המשרה או בשעות העבודה בהתאם לצרכים האישיים של העובד. אלו הן דוגמאות להתאמות שיכולות לסייע משמעותית לעובד המתמודד עם מוגבלות נפשית להשתלב בהצלחה בעבודה. יש אנשים הנוטלים תרופות המשפיעות על יכולתם להתחיל את היום בשעות הבוקר המוקדמות, ולכן התחלת עבודה בשעה מאוחרת יותר יכולה להיות פתרון מצוין.
המעסיקים צריכים להבין כי קליטת אנשים עם מוגבלות בשוק התעסוקה היא אתגר המוביל להזדמנויות גדולות. הארגונים והמעסיקים שמקבלים לעבודה אנשים עם מוגבלות נהנים בטווח הארוך מסביבה סובלנית יותר, העסק מרוויח בכך שאדם עם מוגבלות שנכנס לשוק העבודה מביא עמו חוויות חיים ייחודיות ופרספקטיבות שונות, מה שמעשיר את סביבת העבודה, מביא לחדשנות ומביא ליצירתיות. זה גם מגדיל את קהל הלקוחות ומרחיב את מעגל המועמדים לעבודה.
נתון חשוב ש- 80% מהאנשים עם מוגבלות נהפכים לאנשים עם מוגבלות במהלך חייהם. כאשר עובד רואה שהארגון מקבל חזרה לעבודה עובד שהיה אצלו ופתאום הפך לאדם עם מוגבלות, הוא מבין שגם אותו ישמרו במידה וחלילה יקרה לו משהו, מה שמגביר את נאמנותו למעסיק ואת תחושת השייכות שלו לארגון.
קליטת מתמודדי נפש בשוק התעסוקה היא משימה חשובה הדורשת השקעה ומאמץ, אך היא מביאה עמה רווחים משמעותיים הן לעובדים והן למעסיקים. המעסיקים מוזמנים לראות את ההזדמנות ולנצל אותה לטובת כל הצדדים - המתמודדים, המעסיקים והחברה כולה.
עינב שוינקלשטיין אדרעי היא סמנכ"לית שיקום בחברת המשקם