מתווה הפחתת המסים על תוצרת חקלאית ייעצר
מתווה הפחתת המסים על תוצרת חקלאית ייעצר
הלובי החקלאי לחץ והשר אבי דיכטר ביטל את המתווה של ממשלת בנט - שיעור המכס הנוכחי יישאר על כנו
כמה דקות לפני כניסת השבת, ברגעים האחרונים של חג החנוכה, פרסמה רשות המסים צו הקובע כי המכסים על פירות, ירקות, קופסאות שימורים ותשומות חקלאיות לא ימשיכו לרדת בשנים הבאות. נזכיר, כי מתווה הורדת המכסים על פירות וירקות הוא אחד ממהלכי הדגל להפחתת יוקר המחיה שקידמו ליברמן ופורר בממשלת בנט. הורדת המכסים היתה אחד הרכיבים המרכזיים ברפורמת החקלאות שנועדה להביא לירידה במחירי הפירות והירקות בישראל, וכעת החליטו שר האוצר סמוטריץ' ושר החקלאות דיכטר לעצור את הפחתת המכס. חשוב להדגיש, השרים החליטו לעצור באופן מוחלט את המשך ההפחתות, וסירבו לאפשרות שהציעו הפקידים שלפיה תעוכב הפעימה הבאה של הפחתת המכס בשנה.
מתווה הפחתות המכס כלל מאות פריטי מכס שחולקו לכמה קבוצות. קבוצה א' כוללת פירות וירקות כמו שיני שום טרי, אפונים, שעועית ואספרגוס. המכס עליה בוטל באופן מלא כבר ב־2022, והם יישארו ללא מכס, גם אחרי שסמוטריץ' יחתום על הצו לעצירת מתווה המכסים. הצעד של השרים נוגע בעיקר לקבוצות אחרות שבהן המכס ירד בשיעורים משתנים של בין 25% ל־50%, כך שכעת יישאר על הפירות והירקות בקבוצות אלו מכס בשיעורים שבין 50% ל־75%.
בקבוצה ב', המכסים עד כה הופחתו ב־50%, וכעת לא יופחתו יותר. בקבוצה זו ניתן למצוא לדוגמה את הכרוב לסוגיו, קולורבי, סלרי, צנון, צנונית וקטניות. ביתר הקבוצות (ג' עד ח') הופחתו בין 25% ל־30% בלבד מהמכס, וכעת המכס יישאר באופן קבוע לשנים הבאות.
בדברי ההסבר נכתב כי צעד זה צפוי להשפיע לרעה על יוקר המחיה, וכי הוא מקודם לשם הגנה על התוצרת החקלאית המקומית. מאחורי הקלעים הסבירו גורמים בממשלה המעורבים במגעים כי הסיבה לביטול גורף של מתווה ההפחתות הוא לחץ של הלובי החקלאי על השר אבי דיכטר. ל"כלכליסט" נודע כי במהלך הדיונים הוצעו לחקלאים הצעות נדיבות בדמות תמיכה ישירה בהיקף של 450 שקל לדונם, פי ארבעה מהמקובל באירופה, אך החקלאים סירבו ודרשו תמיכה ישירה בהיקף של 1,500 שקל לדונם.
חשוב להדגיש כי הממשלה סייעה לאתגרי החקלאים במגוון דרכים מאז פרוץ המלחמה, אם באמצעות סיוע לגיוס מתנדבים, ואם באמצעות מענקים לעובדים חדשים בחקלאות. בנוסף, חשוב להדגיש כי הרפורמה בחקלאות כללה מראש עוגנים שיוודאו כי החקלאות המקומית לא תיפגע, וההחלטה הנוכחית לעצור את המכס משמעה למנוע ירידת מחירים בפירות וירקות באמצעות יבוא.
הצעד דורש את אישור ועדת כספים, שכן מדובר בהעלאת מכסים. אך ההערכות הן שהמהלך יעבור ללא שום התנגדות בוועדת הכספים, שגם היא קשובה מאוד ללחצי החקלאים. מטרת המכסים היא להפוך את היבוא ללא כדאי, ולכן הכנסות המדינה מהחזרת המכס הזה צפויות להיות נמוכות למדי ולעמוד על כ־50 מיליון שקל ב־2024 ו־48 מיליון שקל ב־2025.