3 מאסרי עולם ליצחק אברג'יל: "עמד בראש ארגון פשע שלא היה כמותו"
3 מאסרי עולם ליצחק אברג'יל: "עמד בראש ארגון פשע שלא היה כמותו"
רגע השיא של פרשה 512: "העבריין מספר 1 בישראל" בעבר נידון לשלושה מאסרי עולם ולעוד 15 שנה בכלא, לאחר שהורשע בשלושה מעשי רצח ובעבירות סמים בהיקף ענק. "התוכנית האכזריות בפיגוע בת"א לא שונה מפיגועי הטרור של אז", אמרה השופטת. אברג'יל: "תרבות השקר מושרשת במשטרה ובפרקליטות"
בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (יום שלישי) שלושה מאסרי עולם ועוד 15 שנה בכלא על יצחק אברג'יל, שנחשב במשך שנים ל"עבריין מספר 1 בישראל" וארגון הפשע שלו היה ידוע בכל העולם. לצד אברג'יל ייגזר דינם של שבעה נאשמים נוספים במסגרת המשפט הפלילי הגדול בישראל, שזכה לכינוי "פרשת 512".
אברג'יל הורשע בשלושה מעשי רצח, עבירות סמים בהיקפי ענק, עמידה בראש ארגון פשיעה ועבירות נוספות. עם הגעתו לאולם בית המשפט, ולפני מתן גזר דינו, אמר אברג'יל, שהוקף באנשי שב"ס רבים: "תרבות השקר מושרשת במשטרה ובפרקליטות. היום זה יצחק אברג'יל, מחר זה מישהו אחר. צריך לנקות את תרבות השקר".
ראש הרכב השופטים, גיליה רביד, אמרה בהקראת גזר הדין כי "זהו אקורד הסיום של תיק עצום ומורכב. ההליך חשף ארגון פשיעה אלים ורב-עוצמה, שפעילותו חובקת עולם. בוצעו מעשי אלימות לרבות רצח, תוך התעלמות מוחלטת מהאפשרות לפגיעה בחפים מפשע". אברג'יל קטע את דבריה ואמר כי "את חלוף הזמן את והתובע ניסים מרום שכחתם". השופטת איימה שתוציא אותו מהאולם, אם ימשיך להפריע לה.
השופטת רביד אמרה על אברג'יל כי "כל העבירות המדוברות, שחומרתן מדברת בעד עצמן, נעשו במסגרת ארגון הפשיעה שעמד בראשו ושלט בו ללא מצרים. הוא שלט בו בעזרת קשריו והמוניטין שלו. מדובר היה בארגון שלא היה כמותו באותם ימים וספק אם עד היום. הוא היה המוציא והמביא של הארגון, האלטר-אגו, הנחה פעילות פלילית ונתן את אישורו".
על אחד האישומים, פיצוץ מכונית התופת בכיכר פלומר - אחד מניסיונות החיסול של זאב רוזנשטיין, יריבו של אברג'יל - אמרה כי "זו הייתה תוכנית עבריינית שבוצעה בצורה מדוקדקת. אברג'יל פנה לאדם שהפך לעד מדינה שירכיב מטען. הוא הורכב בפגוש על רכב גנוב והמטען פוצץ במקום הומה אדם. נפצעו שורת אנשים. אברג'יל היה היוזם ובעל האינטרס. הוא הכתיב את שיטות הפעולה".
לגבי הפיגוע הפלילי ברחוב יהודה הלוי, שבו נרצחו שלושה חפים מפשע, אמרה כי "גם במקרה זה היה אברג'יל היוזם. חלקו בביצוע היה קרדינלי, הוא נתן אור ירוק לצאת לדרך. זו הייתה תוכנית אכזרית וחסרת עכבות שלא הייתה שונה מפיגועי הטרור שהיו באותם ימים. על בית המשפט להביע את סלידתו ממעשים כאלו ולהעביר מסר חד וברור".
לפני הקראת גזר הדין קראה אשת אחד הנאשמים לעבר התובע מרום: "ניסים, לא תזכה לראות את הילדים. שאלוהים יקח אותם ממחלות קשות. 7 שנים של משפט מכור. אם היה צדק הכל היה מוסרט".
לפני שבע שנים, ב-13 ביולי 2015, פרקליטות מחוז תל אביב והמרכז בראשות התובע מרום הגישו לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתבי אישום נגד בכירים בעולם הפשע, ובראשם אברג'יל. לצדו הואשמו גם אחיו מאיר אברג'יל, יד ימינו מוטי חסין, העבריין אבי רוחן ו-14 מעורבים נוספים. בהתאם לחוק המאבק בארגוני הפשיעה, כתבי האישום ייחסו למעורבים, כל אחד לפי חלקו, שורה של עבירות רצח, עבירות סמים בהיקפים אדירים ברחבי העולם ועבירות נוספות.
אישומים מרכזיים היו ניסיונות החיסול של העבריין זאב רוזנשטיין, יריבו של אברג'יל בתחילת שנות ה-2000, שלא צלחו. באחד מהם, בשנת 2003, מטען שהונח כדי לפגוע ברוזנשטיין הוצמד לצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. המטען התפוצץ וגרם למותם של שלושה אזרחים חפים מפשע - משה מזרחי מאילת, רחמים צרויה מתל אביב ונפתלי מגד מאשדוד - ופצע עוד עשרות.
שורת עדי מדינה, שרובם היו חלק מארגונו של אברג'יל, העידו במשפט במשך חודשים ארוכים וסייעו בהפללת אברג'יל וחבורתו. בין היתר העיד "בומבי", איש המבצעים שהוציא לפועל את הפיגוע ביהודה הלוי בהוראת אברג'יל. מנגד, כלל הנאשמים במשפט הכחישו לחלוטין את כל האישומים בו.
בהכרעת הדין קבעו השופטים כי הוכח שאברג'יל עמד בראש ארגון פשע ו"שלט בו שלטון ללא מצרים". הוא הורשע גם בניסיון לרצח בניסיון החיסול של רוזנשטיין בכיכר פלומר בתל אביב. כאמור, באישום המרכזי שנוגע לפיגוע הפלילי ביהודה הלוי הורשע אברג'יל שלוש עבירות רצח.
נאשם נוסף, עופר בוהדנה, הורשע גם הוא בשלושה מעשי רצח. אבי רוחן הורשע בסיוע לרצח ועבירות נוספות. ישראל אוזיפה, מי שנחשב למקורבו של אברג'יל, זוכה מרוב העבירות שיוחסו לו.
שורת נאשמים נוספים כבר הגיעו להסדר טיעון בפרשה. כך למשל, מאיר אברג'יל ומוטי חסין נידונו לחמש שנות מאסר. אילן בן שיטרית, שמרצה מאסר ממושך אחר, נידון לשבע שנות מאסר, וכך גם משה מלול. דודו בן שטרית נידון לעשר שנות מאסר. הנאשם ז'וז'ו לוי נמצא מת בתאו במהלך המשפט, ואילו הנאשם גולן אביטן נמלט במהלך מעצר הבית שלו מישראל ונמצא במרוקו.
לצד מרום, את הפרקליטות ייצגו שורת פרקליטים, ובהם עורכת הדין שרון הר ציון. את אברג'יל ייצג עורך הדין שמשון וייס מהסנגוריה הציבורית, יחד עם לירז מאיר. בתיק ייצגו, בין היתר, עורכי הדין ניר אלפסה, רצון דרחי, אייל בסרגליק, אבי כהן, אביגדור פלדמן ניר שניידרמן ליאור שטלצר ועוד.