סגור
מוסף שבועי 29.12.22 משה גפני
יו"ר ועדת הכספים משה גפני (צילום: אורן זיו)

גפני על דחיית ביקורו בטכנולוגיית להבים: "אם היינו משקיעים גם הייתם אומרים לנו לא?"

טכנולוגיית להבים, שצפוי להיסגר ב-2025, סירב לבקשת יו"ר ועדת הכספים לקיים את הדיון במפעל. הסמנכ"ל: "יש לנו מוצרים ביטחוניים, לא קל לנו עם זה"

חלק ניכר מדיון המעקב שהתקיים היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת על המשבר בטכנולוגיות להבים שבאזור התעשייה תפן ובנהריה התמקד בשאלה מדוע החברה לא נעתרה לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לקיים את הדיון במפעל שעתיד להיסגר ב-2025 ולפטר החל מהשנה הבאה כ-900 מעובדיו.
לדברי גפני "אני עדיין עומד על כך שהוועדה תקיים דיון במפעל, כפי שעשתה בעבר גם במפעל פרי הגליל שבחצור הגלילית". בטכנולוגיות להבים טוענים כי אין במפעל די מקום לארח דיון כזה והציעו לח"כים להסתפק רק בסיור ולקיים את הדיון במשרדי עיריית נהריה או במשרדי ההסתדרות בעיר.
סמנכ"ל התפעול של טכנולוגיות להבים, משה אזולאי הגיב כי "יש אצלנו מוצרים ביטחוניים ולארח עשרות אנשים זה לא קל לנו". גפני הגיב על האמירה בתדהמה: "ואם היו 50-60 משקיעים שרוצים לקיים אצלכם ישיבה, גם להם הייתם אומרים לא?".
באותו הדיון העיר נציג העובדים כי להנהלת החברה כלל אין עניין לארח את הח"כים: "דווקא יש מקום, חדר האוכל מאפשר לכנס כ-200 עובדים והוא מרוחק ממתחם הייצור במפעל ומהאזורים המסווגים, הם פשוט לא רוצים שחברי הוועדה יבואו לשם".
נציגי העובדים וההסתדרות הוסיפו וטענו כי הבעלים האמריקאים של המפעלים בנהריה ובתפן, הענקית פראט אנד וויטני ממסמסת כמה הצעות של גופים עסקיים ישראליים למשא ומתן לקראת רכישה אפשרית של הפעילות ממנה, אלא שלטענתם ההנהלה האמריקאית נחושה לסגור את פעילותה בתחום יצור להבי הקומפרסור בישראל – תוך פתיחת מפעל חדש בארה"ב. לדבריהם, היא מעדיפה לסגור את המפעלים בישראל מאשר למכור אותם – וזאת כדי למנוע תחרות עתידית.
נציג טכנולוגיות להבים אמר כי הפניות שהועברו לפראט אנד וויטני מטופלות על ידה וכי יש בכוונתה לקיים עם החברות המעוניינות בכך משא ומתן. במהלך השבועות האחרונים ההסתדרות טענה כי מספר חברות וקרנות גדולות במשק מתעניינות בפעילות של טכנולוגיות להבים ובהן התעשייה האווירית והקרנות פימי שבראשות ישי דוידי ופורטיסימו שבראשות יובל כהן.
פראט אנד וויטני נחשבת לאחת מיצרניות מנועי הסילון הגדולות בעולם. לפני כחודש וחצי היא הודיעה על כוונתה להפסיק את ייצור להבי הקומפרסור במפעליה בארץ אך פעילות הייצור של להבי טורבינה, תחום שמעסיק בתפן כ-400 עובדים.
לטענת נציג טכנולוגיות להבים החברה אינה רווחית, אך נציגי העובדים וההסתדרות טענו כי מנגד כי פעילותה מבוססת ומשיאה לה רווחים. הם הוסיפו כי בקשתם לעיין בדוחות הכספיים של החברה נענו חלקית – כשחלק מהנתונים המבוקשים לא נמסרו להם ולפיכך קיים קושי להעריך את מצבה הכספי האמיתי של החברה.
חלק מחברי הוועדה קראו למשרד הביטחון להפעיל על פראט אנד וויטני מנופי לחץ ולהתנות רכש עתידי של מנועים למטוסי קרב של חיל האוויר ממנה בכך שתתחייב להמשיך בפעילות הייצור שלה בצפון.
סגן ראש מינהל הרכש במשרד הביטחון, זאב לנדאו הגיב לקריאות אלה ואמר כי אין מנופי לחץ כאלה שכן לעת עתה לא עומד על הפרק רכש של מנועים חדשים עבור חיל האוויר וכי ממילא, הרכש של משרד הביטחון שנעשה מהענקית האמריקאית מבוסס על כספי הסיוע הביטחוני.
ממלא מקום מנכ"ל משרד הכלכלה, אוהד כהן הבהיר במהלך הדיון כי התרשמותו מהתנהלות פראט אנד וויטני במשבר לא מעוררת חשד מבחינתו וכי התנהלותה אל מול רשויות המדינה – נכונה. גפני העיר על דבריו של כהן: "אני מקווה שהם לא עובדים עליך ולא עובדים עלינו".
גפני חתם את הדיון בהבטחה שהוועדה בראשותו תמשיך לעקוב אחר התפתחות המשבר בגליל המערבי, אמר שבכוונתו לשוחח על המצב עם ראש הממשלה ועם שרי הביטחון והכלכלה וקרא למשרד הביטחון לקחת חלק אקטיבי במשבר ו"לא לעמוד בצד כאילו יש לכם כאן גוף שקוראים לו מדינת ישראל".