סגור
מכולת סופרמרקט ב חולון
סופרמרקט בחולון (צילום: תומי הרפז)

לפני המלחמה: מדד המחירים לצרכן ירד בספטמבר ב-0.1%; מחירי הדירות קפאו השנה

המדד הפתיע במעט: האנליסטים העריכו כי הוא יעלה בספטמבר ב-0.2%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה ל-3.8% לאחר שעמדה בסוף אוגוסט על 4.1%. מחירי הדירות ירדו ב-0.4% בחודשים יולי-אוגוסט לעומת יוני-יולי. בהשוואה שנתית הם עלו ב-0.8% בלבד. הכלכלן יונתן כץ, לידר שוקי הון: "צפויה בקרוב הורדת ריבית חדה בשיעור של 0.5% לפחות"

מדד המחירים לצרכן בחודש ספטמבר ירד ב-0.1% בהשוואה לחודש אוגוסט. כתוצאה מכך, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה לרמה של 3.8% לעומת 4.1% בסוף אוגוסט. זאת, מכיוון שמדד ספטמבר 22 עמד על 0.2%, וכעת הוא נדחק החוצה.
מדד זה מהווה הפתעה חיובית לעומת הציפיות שהעריכו כי מדד ספטמבר יעמוד על כ-0.2%. חדשות חיוביות אלו מחזקות את ההערכה כי בנק ישראל לא יעלה שוב את הריבית בפגישתו בסוף אוקטובר, הן על רקע האטת האינפלציה, והן על רקע האטת המשק הצפויה בשל המלחמה. המדד ללא אנרגיה והמדד ללא פירות וירקות עלו ב-3.7%.
בשלב זה מוקדם לנתח את מה שהשפיע על המדד הנוכחי, אך בהודעת הלמ"ס הראשונית ציינו כי נרשמה ירידת מחירים משמעותית בסעיף התחבורה (1.5%) ובסעיפי המזון, התרבות והבידור (רשמו ירידה של כחצי אחוז כל אחד). מנגד, בסעיף הפירות והירקות הטריים נרשמה עליה של 4.3% (אך פירות וירקות הם סעיף תנודתי במיוחד). כמו כן נרשמה עלייה בשירותי החינוך (1.3%) ועליות מתונות יותר של חצי אחוז בשכר דירה, ריהוט וציוד לבית, הלבשה והנעלה, ובריאות.
יש הסבורים כי בעקבות המלחמה יבחר נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית. לדברי הכלכלן יונתן כץ מלידר שוקי הון, "הירידה החדה בקצב האינפלציה בספטמבר מחזקת את ההערכה שלנו שצפויה הורדת ריבית חדה בקרוב, בשיעור של 0.5% לפחות, אולי עוד לפני החלטת הריבית הקרובה. הורדת הריבית נועדה להקל גם על הסקטור העסקי וגם על משקי הבית. צעד זה לא יביא לשינוי משמעותי בשקל, כאשר בנק ישראל ימשיך למכור מט"ח ככל שיידרש".
נגיד בנק ישראל פירסם נאום כתוב לפורום G30 ובו הוא כתב (מתורגם לעברית) כי ציפיות האינפלציה "לא השתנו באופן משמעותי מאז הלחימה, מוקדם לומר איך זה ישפיע על האינפלציה בטווח המיידי, אך בטווח הבינוני סביר לצפות להאטה מסוימת. הסיכון הגדול ביותר לאינפלציה גם כיום הוא 'פיחות השקל', התכניות שהפעלנו (למכירת מט"ח, ש"ט) עולות בקנה אחד עם התמיכה ביעד האינפלציה".

הקיפאון המשיך להוריד את מחירי הדירות

מדד מחירי הדירות שפרסם היום (א') הלמ"ס ממשיך להצביע על כך שהמגמה של שוק הדיור היא ירידה. מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי – אוגוסט 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני - יולי 2023, נמצא כי מחירי הדירות ירדו ב-0.4%.
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.3%), צפון (1.1%-), חיפה (0.2%), מרכז (1.5%-), תל אביב (0.6%) ודרום (1.5%-). מחירי הדירות החדשות ירד ב-0.6%.
הנתונים מדברים על חודשים יולי אוגוסט שבאופן מסורתי נחשבים לחודשים חלשים בענף הנדל"ן, אך בעוד שבשנת 2021-2022 חווינו זינוק מחירים של כ-20% - בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי – אוגוסט 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי – אוגוסט 2022 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב- 0.8% בלבד.
כמו כן, בפילוח לפי מחוזות נרשמו עליות מחירים שנתיים הבאים: חיפה (4.2%), צפון (3.7%), ירושלים (1.2%), דרום (0.9%), תל אביב (0.8%), ומרכז (1.6%-). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי ירד ב-2.1%.
ירידות המחירים בענף החלו בחודש מרץ השנה ומאז ירדו בשיעור של כ-1.7%. קודם לכן, בחודשים פברואר- מרץ מחירי הדירות נותרו ללא שינוי, ולפני כן השוק היה במגמת עליה. לשם השוואה, בחודשים מאי יוני 2022 נרשמה עליה חודשית של 2.1%. הנתונים הנוכחיים לא יפתיעו איש בענף הנדל"ן ושיחות עם גורמים בענף העלו כי עוד בטרם החלה המלחמה, בחודש ספטמבר ובתחילת חודש אוקטובר, הקיפאון בענף החריף עוד יותר, והערכות הן כי ירידות המחירים ימשכו, אם כי סביר שהיקף העסקאות בחודשים הקרובים ימשיך להיות נמוך.
מדד מחירי תשומות הבנייה עלה בחודש ספטמבר 2023 ב-0.1%, ומתחילת השנה ב-1.7%. ב-12 החודשים האחרונים (ספטמבר 2022 עד ספטמבר 2023) עלה המדד בשיעור של 1.6% כשעיקר העליה נובעת מעליה של כ-2.3% במחירי חומרים ומוצרים ו-1.5% בשכר העבודה. המלט הוא בין החומרים שרשמו עלייה בשיעור גבוה במיוחד של 2.1%.