סגור

אחרי חמישה ימים: הסתיימה השביתה במעונות היום

לפי הודעת האוצר וההסתדרות, סוכם על בדיקת בסיס התעריף המפוקח, דבר שלא נעשה ב-10 השנים האחרונות, במטרה ליישם את המסקנות שנת הלימודים הבאה

הסתיימה שביתת מעונות היום, והם יחזרו מחר (שישי) לפעילות. זאת בעקבות הבנות שהושגו בין שר האוצר אביגדור ליברמן, יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד, שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, ויו"ר ארגוני מעונות היום.


800 מעונות היום המפוקחים המיועדים לילדים מגיל לידה עד גיל שלוש פתחו בשביתה ביום ראשון האחרון - וכ-50 אלף פעוטות נשארו בבתיהם.
נציגי המעונות טענו כי השכר של המטפלות הוא נמוך, וכי יש להעלות אותו: "אנחנו צריכים לסגור גנים כי אנחנו לא מוצאים מטפלות, הן לא מגיעות. חוץ מהעובדה שהשכר של המטפלות הוא שכר רעב שצריך לטפל בו, יש כאן מצב שנוצר בגלל הממשלה, בעקבות ועדת טרכטנברג. בגלל שיש מימון ממשלתי מלא מגילי 3 ומעלה, הסייעות בגנים של גילי 3 מקבלות שכר גבוה ב-40% מהמטפלות. כולן עוזבות את הגנים והולכות לעבוד בעירייה".
באוצר טענו מנגד כי "עובדי המעונות חתמו על הסכמי שכר הזויים (הכוונה להסכם שחתמו חלק מהארגונים ב-2018) ובאים אלינו. יש להם מנגנון שמן. ובכלל, אם הם רוצים להעלות את המחיר להורים, שיעלו אותו. יש להם אפשרות דרך תשלומי הורים נוספים, אם ההורים יסכימו הם יכולים להעלות את המחיר".

1 צפייה בגלריה
מחאת מעונות היום בצומת קפלן בתל אביב באוגוסט
מחאת מעונות היום בצומת קפלן בתל אביב באוגוסט
מחאת עובדי המעונות באוגוסט
(צילום: מוטי קמחי)

לפי הודעת האוצר וההסתדרות מהיום, "סוכם כי הגורמים יפנו לוועדת המחירים המשותפת למשרד האוצר וזרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשיה, בבקשה לביצוע בדיקת בסיס של התעריף המפוקח – בדיקה שלא נעשתה ב-10 השנים האחרונות – מתוך רצון למימוש מסקנותיה בתחילת שנת הלימודים הבאה. במסגרת בדיקת הבסיס ייבחנו כלל הטענות של הארגונים לגבי פערי תעריפים ועלויות (לרבות שכר, תקינה, עלויות רגולציה, שכירות ותפעול) שאינן נכללות בתעריף הנוכחי. מאחר שתהליך עדכון התעריף ייקח זמן, ובשל ההבנה שחלק מהקשיים במסגרות נבעו ממשבר הקורונה, סוכם כי האוצר והארגונים יבחנו מתן מענה זמני שיגובש בין הצדדי".
במעונות היום מועסקות יותר מ-16 אלף עובדות בתפקידי מנהלות, מחנכות-מטפלות ומבשלות. היחס בין מספר המטפלות לתינוקות עד גיל שנה במעונות בישראל עומד על 6:1, עד גיל שנתיים 1:9 ועד גיל שלוש 1:11. מדובר בסטנדרט נמוך באופן משמעותי בהשוואה למדינות ה-OECD. המטפלות במעונות מתריעות שביחס הקיים הן מתקשות לתת טיפול מיטבי לילדים, אך המצב גרוע בהרבה – המחסור החמור גורם לכך שהן לא יכולות להרשות לעצמן לקחת הפסקות במהלך היום או אפילו ימי חופש או מחלה כיוון שאין מי שיחליף אותן.