סגור

דעה
פסילת מינוי פלמור: טענת העדתיות ספגה מכה

הממשלה יכולה להעמיק את המעבר למינויים מקצועיים בחברות הממשלתיות - או לצאת למאבק בוועדת האיתור. הציבור צריך לקוות שיאיר לפיד ייצמד לתפיסותיו הישנות, ולא ייכנע לדרישות של עמיתיו לממשלה

הפסילה של שני המינויים הבכירים שהציעה הממשלה החדשה לרשות החברות, עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית ואמי פלמור ליו"ר חברת החשמל, הגיונית מבחינה מקצועית ועסקית, וצפויה לחזק את שדרת הפיקוד בחברות הממשלתיות. פסילת פלמור אתמול שמה קץ גם לתסביכי רדיפה וקונספירציות מבוססות עדתיות, שקודמו אחרי פסילתו של פרץ.
עם זאת, החלטת הוועדה גם מציבה את הממשלה בצומת דרכים משמעותי. מצד אחד הממשלה יכולה להעמיק את המעבר למינויים שהם יותר מקצועיים, לעגן את נבחרת הדירקטורים בחקיקה ולטפל בכשלים שקיימים גם בנבחרת כיום, כמו היעדר אבחנה בין סוגי חברות ובין יו"ר דירקטריון לבין חבר דירקטריון. לא יהיה קל לממשלה לפנות לכיוון הזה. מדובר בוויתור על כוח שהיה בידם שנים רבות. כוח ששימש אותם גם לחיזוק קשרים פוליטיים וחברתיים. מצד שני, הממשלה יכולה לצאת למאבק גורף בהחלטות הוועדה, להמציא תפיסת עולם חדשה לפיה בחברות הממשלתיות הגדולות יש צורך ב"אנשי ציבור" ולא ב"אנשי עסקים". זו בחירה שנראית טבעית לכל ממשלה באשר היא, אך הממשלה הנוכחית צריכה לזכור כי המשמעות של בחירה במהלך הזה, היא ויתור סופי על הניסיון לבדל את עצמה מממשלת נתניהו הקודמת.
1 צפייה בגלריה
מימין אמי פלמור שר החוץ יאיר לפיד ושרת האנרגיה קארין אלהרר
מימין אמי פלמור שר החוץ יאיר לפיד ושרת האנרגיה קארין אלהרר
אמי פלמור, יאיר לפיד וקארין אלהרר
(צילום: אוראל כהן, דוברות יש עתיד, אילן בשור)
מבחינת ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד מדובר במבחן אישי. לפני עשור היה זה לפיד שעמד בחזית ובאומץ רב החל את המהלך לקידום מינויים מקצועיים בחברות הממשלתיות. הוא עשה זאת מול לחצים כבירים ובתוך קואליציה ליכודית. האם הפעם ייעתר לעמיתיו בממשלה ויצטרף למסע נגד החלטות ועדת האיתור ונבחרת הדירקטורים?
בעשור האחרון לפיד למד הרבה על עצמו ועל הפוליטיקה בישראל וכנראה גם השתנה. יש לברך על כך שפוליטיקאי מעדכן ומשנה את תפיסותיו, אך הציבור מצפה כי תפיסות מהותיות בנוגע לתרבות מינויים ולמינהל ציבורי תקין יהיו עקביות ושקופות.